Kids in Home

Καθαρό και υγιεινό παιδικό δωμάτιο

Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι καθαρισμός και απολύμανση είναι το ίδιο πράγμα. Όχι. Καθαρισμός σημαίνει φυσική μείωση της βρωμιάς και των μικροβίων στις επιφάνειες με χρήση σαπουνιού ή απορρυπαντικού και νερού, σε συνδυασμό με το τρίψιμο (ειδική πετσέτα ή σφουγγάρι).

Απολύμανση είναι η εξουδετέρωση των μικροβίων από τις στις επιφάνειες, με χρήση απολυμαντικών σε υγρή μορφή, σε spray ή με μαντηλάκια εμποτισμένα με απολυμαντικό παράγοντα. Τι μπορείτε να απολυμάνετε στο βρεφικό ή στο παιδικό δωμάτιο:

  • Η απολύμανση στο βρεφικό δωμάτιο, προτείνεται για το τραπεζάκι αλλαγής της πάνας (αλλαξιέρα), για τα χαλιά και άλλες επιφάνειες (πατώματα, τοίχοι) ή αντικείμενα που θα μπορούσαν να έχουν ρυπανθεί από τις πάνες ή να έχουν εκτεθεί σε άλλα σωματικά υγρά.

  • Κάθε επιφάνεια, παιχνίδι ή άλλο αντικείμενο που απολυμάνατε, εάν πρόκειται να έρθει σε άμεση επαφή με το παιδί, οπωσδήποτε πρέπει να ξεπλυθεί πρώτα καλά και με καθαρό νερό (αφού τελειώσετε την απολύμανση του) και να στεγνωθεί πριν την χρήση του.

  • Διατηρήστε τις επιφάνειες, τα παιχνίδια και τα είδη ένδυσης, πάντα καθαρά και στεγνά.

  • Καθαρίστε κι απολυμάνετε τα χέρια σας, αν έχετε αγγίξει μια επιφάνεια που έχει μολυνθεί, όπως ένα ξύλο κοπής στην κουζίνα με υγρά από ωμό κρέας ή ένα βρώμικο κάδο με πάνες ή σκουπίδια.

  • Τα μικρόβια του κρυολογήματος και της γρίπης μπορεί να βρίσκονται σε διάφορες επιφάνειες κι εύκολα να εξαπλωθούν. Απολυμάνετε ιδιαιτέρως τους χώρους, όταν κάποιος έχει κρυολογήσει στο σπίτι.

  • Προσπαθήστε να προγραμματίσετε τακτικό καθαρισμό των επιφανειών και γενικότερα των χώρων, όταν υπάρχει μια ανάπαυλα στις δραστηριότητες, π.χ. όταν το μωρό κοιμάται. Ξεπλύνετε τα μπουκάλια του παιδιού και διάφορα σκεύη μετά από κάθε χρήση ώστε να αποφευχθεί τυχαία μίξη προϊόντων.

  • Πετάξτε άμεσα τις άδειες συσκευασίες προϊόντων καθαρισμού και χωρίς χρονοτριβή, σύμφωνα με τις οδηγίες της ετικέτας.

  • Ξαναβάζετε το καπάκι στις συσκευασίες πριν τις πετάξετε, για να προστατεύσετε τα παιδιά, τα κατοικίδια ζώα και όσους χειρίζονται τα σκουπίδια.

  • Μην αναμιγνύετε τα προϊόντα καθαρισμού. Μπορεί να εκπέμψουν επικίνδυνα αέρια ή ατμούς στο σπίτι σας.

  • Αποθηκεύστε τα προϊόντα στην αρχική τους συσκευασία και ποτέ μην αφαιρείτε τις ετικέτες των προϊόντων. Οι πληροφορίες για το προϊόν, οι προφυλάξεις και οι οδηγίες πρώτων βοηθειών ποικίλλουν ανάλογα με τα συστατικά του προϊόντος.

  • Μην επιλέγετε αμφίβολης ποιότητας καθαριστικά προϊόντα που περιέχουν βλαπτικά υλικά, επικίνδυνες τοξίνες και κάποια παράγωγα βαρέων μετάλλων ή άλλων τοξικών στοιχειών, η χρόνια χρήση των οποίων μπορεί να προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία σας.

  • Φορέστε προστατευτικά γάντια όταν πρόκειται να χρησιμοποιήσετε ισχυρά καθαριστικά και ελεγχτείτε εσείς και το μωρό για πιθανές αλλεργίες.

  • Μια γενική πληροφορία που αφορά την υγιεινή του παιδιού είναι η εξής: Στα προϊόντα περιποίησης – καλλυντικά για παιδιά, καλό είναι να αποφεύγονται όσα έχουν συστατικά όπως: τα parabens, δισφαινόλη-Α (ΒΡΑ), φθαλικές ενώσεις, το triclosan που περιέχεται κυρίως σε οδοντόπαστες και γενικά αρωματισμένα προϊόντα.

Οικολογική πρόταση για φυσική απολύμανση του χώρου:

  • Φτιάξτε ένα φυσικό απολυμαντικό μόνοι σας χρησιμοποιώντας αιθέρια

έλαια από βότανα, με τα οποία θα αρωματίσετε, αλλά και θα απολυμάνετε την ατμόσφαιρα.

Τα αιθέρια έλαια που προτείνονται είναι τα εξής:

– Ευκάλυπτος (3 σταγόνες),

– Λεβάντα (3 σταγόνες),

– Αγριοκυπάρισσο (3 σταγόνες).

Βάλτε τα σταγόνα – σταγόνα στην κεραμική συσκευή καύσης αιθέριων ελαίων και ανάψτε το ρεσώ, αφού πρώτα έχετε προσθέσει λίγη ποσότητα νερού.

Το φασκόμηλο και το γεράνι θεωρούνται επίσης ιδιαίτερα αποτελεσματικά.

  • Για απολύμανση επιφανειών και αντικειμένων, ψεκάστε την επιφάνεια που θέλετε να απολυμάνετε με άσπρο ξίδι ή μηλόξιδο και νερό.

Η αναλογία είναι περίπου μισό φλιτζανάκι του καφέ σε 5 λίτρα νερό.

Κατόπιν, σκουπίστε καλά με απορροφητική πετσέτα.

Back to top button