Σχολές γονέωνΥγεία

Μάθημα προσωπικής υγιεινής βήμα-βήμα

Οι παιδικές ασθένειες μεταδίδονται συχνότερα λόγω έλλειψης προσωπικής υγιεινής από τα μικρά παιδιά. Ο λόγος είναι πως δεν γνωρίζουν-όπως είναι φυσικό-πώς να προστατεύσουν τόσο τον εαυτό τους όσο και τους γύρω τους, από το να κολλήσουν κάποια ασθένεια. Σε αυτό πρέπει να βοηθήσουν οι γονείς και οι δάσκαλοι. Σας παρουσιάζουμε τρόπους για να διδάξετε την προσωπική υγιεινή στα παιδιά.

Πώς να διδάξετε την προσωπική υγιεινή στα παιδιά

Τι να μάθετε στα παιδιά

  • Μπάνιο. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να κάνει ένα ντους καθημερινά πριν ή μετά το σχολείο. Στις πιο ζεστές μέρες μάλιστα ίσως και δύο φορές. Επίσης, σε λίγο μεγαλύτερα παιδιά, οφείλετε να τους εξηγείτε για την προσωπική τους υγιεινή και την απαραίτητη καθαριότητα των γεννητικών τους οργάνων.
  • Στοματική υγιεινή. Το πλύσιμο των δοντιών, τουλάχιστον δύο φορές τη μέρα, θα κάνει καλό στο παιδί σας. Ιδιαίτερα μετά από γεύματα και μόλις ξυπνάει, δίνει αίσθηση φρεσκάδας και ταυτόχρονα κρατά το στόμα του παιδιού σας απρόσβλητο από τερηδόνα και ουλίτιδα.
  • Πλύσιμο χεριών. Ίσως από τα βασικότερα πράγματα που πρέπει να κάνει με το που γυρίζει σπίτι το παιδί σας. Με τον τρόπο αυτό προλαβαίνετε πιθανή μόλυνση και εξάπλωση μικροβίων. Το καλό πλύσιμο χεριών πρέπει να γίνεται σε όλη την επιφάνεια του χεριού και στα πιο δύσκολα σημεία, με διάρκεια περίπου 20 δευτερόλεπτα.
  • Νύχια. Τα νύχια είναι ίσως από τα πιο «ύπουλα» σημεία για βακτήρια. Φροντίστε τα νύχια του παιδιού σας και αποτρέψτε το από να τα αφήνει να μακραίνουν (συγκέντρωση μικροβίων) ή χειρότερα να τα δαγκώνει. Το ίδιο ισχύει και για τα νύχια των ποδιών
  • Πλύσιμο ποδιών. Επισταμένο πλύσιμο τόσο ανάμεσα στα δάχτυλα, που μπορούν να αναπτυχθούν μύκητες όσο και στα νύχια
  • Μαλλιά. Η φροντίδα του τριχωτού της κεφαλής είναι απαραίτητη. Το λούσιμο ανά δύο μέρες για τα μικρά παιδιά, κρίνεται απαραίτητο.

 

Πώς να διδάξετε την προσωπική υγιεινή στα παιδιά

Πώς θα πετύχετε να τα εφαρμόσουν

  • Χρόνος. Απαιτείται να περάσετε κάποιο χρονικό διάστημα με τα παιδιά σας για να εφαρμόσουν τους κανόνες υγιεινής, που θέλετε. Δείξτε τους οι ίδιοι τι ακριβώς και πώς να το κάνουν και παρατηρήστε εάν τα εφαρμόζουν.
  • Κάντε το διασκεδαστικό. Προσθέστε παπάκια στο μπάνιο ή άλλα διακοσμητικά, που θα κάνουν το παιδί σας να βλέπει το μπάνιο σαν παιχνίδι.
  • Δελεάστε το. Επιλέξτε αφρόλουτρο με τον αγαπημένο του παιδικό ήρωα ή οδοντόκρεμα με ωραία γεύση για να γίνουν όλα πιο ευχάριστα.
  • Ανταμείψτε τα. Βάλτε ένα πρόγραμμα για την εφαρμογή των κανόνων. Εάν έχουν καταφέρει να τους εφαρμόζουν, μέχρι κάποιο χρονικό διάστημα, κάντε μια διασκεδαστική δραστηριότητα μαζί τους
  • Γίνετε το καλό παράδειγμα για τα παιδιά σας, τηρώντας τους παραπάνω κανόνες. Μπορείτε ακόμα και να κάνετε ορισμένα συνεργατικά με τα παιδιά σας, για να το εκτιμήσουν περισσότερο.

Back to top button