Κατσαρολάκι

Τι μπορεί να μαγειρέψει ένα παιδί; Προτάσεις για μικρούς σεφ!

Η κουζίνα είναι το ιδανικό δωμάτιο του σπιτιού, για παιχνίδι αλλάν και μάθηση. Τι μπορούμε όμως να φτιάξουμε με τα παιδιά μας ή και μόνα τους με την επίβλεψή μας και μόνο;;;

Ψωμί

Μια απλή συνταγή για ψωμί ή για pizza είναι μια πρώτης τάξης ευκαιρία για να καταπιαστούν τα παιδιά με τη μαγειρική. Αφήστε τα να πλάσουν τη ζύμη με τα χέρια τους και να εκτονώσουν την ενέργειά τους εκεί. Τα παιδιά μπορούν να μάθουν να φτιάχνουν μαλακή και αφράτη ζύμη για ψωμάκια, τα οποία είτε θα κάνουν σάντουιτς για το σχολείο, είτε μπορούν να προσθέσουν κι άλλα υλικά για να τα κάνουν πιο γλυκά, όπως σταφίδες ή μαρμελάδα και φιστικοβούτυρο. Από την άλλη, μπορούν να βάλουν διάφορα λαχανικά της αρεσκείας τους μαζί με τυρί και ζαμπόν και να φτιάξουν μια εύκολη και πεντανόστιμη pizza.

Σάλτσες

Οποιαδήποτε εύκολη συνταγή για καλή σάλτσα ντομάτας , είναι απαραίτητη σε κάθε κουζίνα και κάθε μάγειρα, μικρό ή μεγάλο. Σκεφτείτε ότι τη χρησιμοποιούμε για να προσθέσουμε στα μακαρόνια μας, για να απλώσουμε στην pizza, για να φτιάξουμε ένα έξοχο σουφλέ, για να κάνουμε κοκκινιστό και σε πολλές ακόμα συνταγές. Μπορείτε να προσθέσετε αν θέλετε στη σάλτσα και κάποιο μπαχαρικό ή να φτιάξετε μια άσπρη σάλτσα με κρέμα γάλακτος ή μπεσαμέλ και να την ανακατέψετε με τη σάλτσα ντομάτας. Οι σάλτσες αυτές θα ευχαριστήσουν τον ουρανίσκο τόσο των παιδιών όσο και το δικό σας, ενώ είναι μια βασική και απλή συνταγή που θα την αγαπήσουν σίγουρα.

Αυγά

Τα αυγά είναι το πιο απλό πράγμα που μπορείτε να μαγειρέψετε στην κουζίνα σας. Σε λίγα λεπτά είναι έτοιμα προς κατανάλωση, ενώ μπορούν επίσης, να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για υπέροχα πιάτα, όπως η ομελέτα, τα scrambled eggs κ.α. Η συγκεκριμένη συνταγή κάνει τα παιδιά σας να εξοικειωθούν με την έννοια του χρόνου στο ψήσιμο ή βράσιμο. Μεγάλοι chef άλλωστε, υπογραμμίζουν ότι το να είσαι expert στα αυγά, είναι η βάση για μια καλή μαγειρική.

Σούπα

Οι σούπες αποτελούν μια ακόμα εξαιρετικά εύκολη και πολύ υγιεινή συνταγή για μικρούς και μεγάλους μάγειρες. Τι πιο απλό από το να φτιάξετε μια υπέροχη χορτόσουπα ή μια λαχταριστή ντοματόσουπα; Το μόνο που χρειάζεται είναι να μάθουμε στα παιδιά μας να βράζουν λαχανικά, να προσθέτουν ζωμό και να αλατίζουν…

Kοτόπουλο

Στα περισσότερα παιδιά αρέσει το κοτόπουλο, όπως και στους περισσότερους ενήλικες άλλωστε. Εκμεταλλευτείτε το λοιπόν και μάθετε τα παιδιά σας να φτιάχνουν το πιο νόστιμο κοτόπουλο. Πάρτε ένα ολόκληρο κοτόπουλο και αφήστε τα παιδιά σας –πάντα υπό την επίβλεψή σας βέβαια- να το αλατίσουν, να του βάλουν μπαχαρικά και να το αλείψουν με λαδάκι. Είναι αλήθεια ότι θα το ευχαριστηθούν πολύ. Βάλτε το κοτόπουλο στον φούρνο μαζί με μερικές πατατούλες και θα έχετε το καλύτερο γεύμα φτιαγμένο από τα παιδιά σας.

Σαλάτες

Για τα πιο μικρά σε ηλικία παιδιά η συμμετοχή τους στο φτιάξιμο μιας σαλάτας είναι μια χρήσιμη και διασκεδαστική δραστηριότητα. Στις μικρότερες ηλικίες, το να μπει το παιδάκι στην κουζίνα και να αισθανθεί χρήσιμο είναι ό,τι καλύτερο μπορείτε να του προσφέρετε. Αφήστε τα να πλύνουν τα λαχανικά, να τα κόψουν με τα χέρια τους και να βάλουν λάδι, ξύδι και αλάτι.

Κουλουράκια και μπισκότα

Οι περισσότεροι αποφεύγουμε να φτιάξουμε κουλουράκια και μπισκότα στο σπίτι εκτός από μερικές εξαιρέσεις, όπως είναι οι γιορτές των Χριστουγέννων και του Πάσχα. Παρ’όλα αυτά η διαδικασία για το μαγείρεμά τους είναι η καλύτερη για τα παιδιά. Οπότε μην τους στερείτε την ευκαιρία να πλάσουν τη ζύμη και να φτιάξουν κουλουράκια και μπισκότα σε ό,τι σχήματα θέλουν αυτά.

Σνακ

Το κολατσιό στο σχολείο ή στις καθημερινές απογευματινές δραστηριότητες των παιδιών είναι πολύ σημαντικό, πόσο μάλλον όταν μαθαίνουν από μικρά να το φτιάχνουν μόνα τους. Μια καλή και πολύ υγιεινή ιδέα είναι να καθαρίσουν μια μπανάνα να την κόψουν και να την βάλουν μαζί με γάλα στο blender φτιάχνοντας ένα εξαιρετικό smoothy.

 

Back to top button