Σχολές γονέων

Προετοιμάζοντας τη μετάβαση από το νηπιαγωγείο στο δημοτικό – Η ειδική παιδαγωγός Ελένη Λιούτα μας δίνει βασικές συμβουλές

 

Γράφει η κα ΛΙΟΥΤΑ ΕΛΕΝΗ-ΕΙΔΙΚΗ ΠΑΙΔΓΩΓΟΣ

Κέντρο Ανάπτυξης Ειδικής Αγωγής
Χατζηγακη 2 -Τρίκαλα,τηλ 2431039011

Γιατί βιαστήκαμε όλοι τόσο πολύ να μεγαλώσουμε; Τί καταφέραμε; Τί ακριβώς ζηλέψαμε από τους “μεγάλους” και ξεπετάξαμε την παιδική μας ηλικία; για να προσπαθήσουμε λοιπόν να μπούμε στην ψυχή των παιδιών που θα πάνε  Α΄ δημοτικού!

Αγαπητοί γονείς,

  η πρώτη ημέρα του παιδιού στο σχολείο είναι μία από τις σημαντικότερες στη ζωή του! Σίγουρα, η φοίτηση στο νηπιαγωγείο είναι καθοριστική και απαραίτητη για την ομαλή ένταξη του παιδιού στο δημοτικό. Ας μη ξεχνάμε ότι οι πρώτες γνώσεις αποκτώνται από το νηπιαγωγείο. Ωστόσο, η μετάβαση στο δημοτικό είναι μια δύσκολη και επίπονη διαδικασία τόσο για τα παιδιά όσο και για τους γονείς. Αυτό οφείλεται αρχικά στο διευρυμένο ωράριο του συγκριτικά με αυτό του νηπιαγωγείου, στις πιο άχαρες σχολικές τάξεις που τους λείπει η ζεστασιά και οι διακοσμητικές ζωγραφιές των παιδιών στους τοίχους, στις σχολικές απαιτήσεις, στο άγχος του αν θα τα καταφέρει και γενικώς στο φόβο του άγνωστου.

ΠΩΣ ΝΑ ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΟΥΜΕ ΤΟ ΠΑΙΔΙ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΠΡΩΤΗ ΤΟΥ ΗΜΕΡΑ ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ;

  • Για να προετοιμάσουμε το παιδί μας για αυτή την μετάβαση θα πρέπει να συζητάμε μαζί του καιρό πριν, ώστε να γνωρίζει τι έπεται του νηπιαγωγείου. Η ανάλογη προετοιμασία, βέβαια, γίνεται και από τη νηπιαγωγό αρκετά, πριν τη λήξη της φοίτησης του έτσι ,ώστε το παιδί να συνειδητοποιήσει τις αλλαγές που θα προκύψουν στη ζωή του. Καλό θα ήταν να ξεκινήσετε από το καλοκαίρι να κάνετε συζητήσεις μαζί του, να του διηγείστε δικές σας σχολικές αναμνήσεις, να διαβάζετε βιβλία και παραμύθια που μιλούν για τη πρώτη μέρα στο σχολείο, να απαντάτε στις ερωτήσεις του και να αφουγκράζεστε τις ανησυχίες και τους φόβους του.
  • Υιοθετήστε από νωρίς τις συνήθειες που θα ακολουθεί κατά τη διάρκεια του σχολείου. Για παράδειγμα, γίνετε πιο αυστηροί στην ώρα που πάει για ύπνο..
  • Λίγο καιρό πριν ξεκινήσει η σχολική χρονιά μπορείτε να κάνετε περιπάτους προς το νέο του σχολείο ώστε να το δει και να αρχίζει να συνηθίζει το κτίριο, αλλά και τη διαδρομή. Δελεάστε το, μιλώντας του για τους νέους φίλους που θα κάνει, για τις δεξιότητες που θα αποκτήσει ,για τις εκδρομές, τα παιχνίδια, τα γέλια και τις εμπειρίες που θα ζήσει. Εξηγήστε του ότι αυτές οι αναμνήσεις θα το συντροφεύουν για πάντα και θα τις διηγείται και το ίδιο με τη σειρά του στα δικά του παιδιά.
  • Μερικές ημέρες πριν το χτύπημα του κουδουνιού, προετοιμαστείτε για τα σχολικά του εφόδια. Πηγαίνετε μαζί να διαλέξετε τη σχολική του τσάντα, τα μολύβια του, τα τετράδια του .
  • Όσο πλησιάζει η μεγάλη μέρα, είναι απολύτως φυσιολογικό να αγχώνεστε και εσείς περισσότερο για ότι πρόκειται να συναντήσει το παιδί σας στη τάξη. Καλό θα ήταν όμως, να μην αφήσετε το παιδί σας να καταλάβει κάτι διότι το άγχος μεταδίδεται και πολλαπλασιάζεται. Προσπαθήστε να διατηρήσετε τη ψυχραιμία σας γιατί το τελευταίο που θέλουμε είναι να φορτώσουμε το παιδί μας με τα δικά μας άγχη.
  • Μία μέρα προτού ξεκινήσει το σχολείο, δημιουργήστε μια όμορφη και ήρεμη ατμόσφαιρα στο σπίτι. Ετοιμάστε του το αγαπημένο του φαγητό, παίξτε το αγαπημένο του παιχνίδι και κάνετε πράγματα που αγαπά και το χαλαρώνουν.

 Επειδή, λοιπόν, όπως έλεγε και ο Φίοντορ Ντοστογιέφσκι΄΄ η  ψυχή γιατρεύεται, όταν είσαι κοντά σε παιδιά’’ προσπαθήστε κάθε μέρα ,κάθε ώρα, κάθε στιγμή να  είστε όσο πιο κοντά γίνεται στη ψυχή των παιδιών σας, αναπτύσσοντας την έννοια της ενσυναίσθησης, μπαίνοντας δηλαδή στη θέση του άλλου.

 

 

 

Back to top button