Κατσαρολάκι

Πάστα Φλώρα για κάθε ώρα!

Η κλασική πάστα φλώρα είναι από τις πιο αγαπημένες και διαχρονικές γλυκές γεύσεις. Παραδοσιακά, στη γέμιση βάζουν μαρμελάδα από κόκκινα φρούτα του δάσους αλλά μπορούμε να τη φτιάξουμε και με μαρμελάδα κεράσι, δαμάσκηνο, σύκο, πορτοκάλι ή βερίκοκο.

  • Για 1 φόρμα διαμέτρου 24 – 26 εκ.
  • 1 φλιτζ. τσαγιού βούτυρο αγελαδινό, μαλακωμένο για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου + 1 κουτ. σούπας, λιωμένο, για το άλειμμα της φόρμας
  • 2 κουτ. σούπας ζάχαρη
  • 2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά
  • 1 κουτ. σούπας κονιάκ
  • ξύσμα από 1 ακέρωτο και κατά προτίμηση βιολογικό πορτοκάλι
  • 3 φλιτζ. τσαγιού αλεύρι για όλες τις χρήσεις + λίγο ακόμα, για την επιφάνεια
  • 1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 400 – 500 γρ. μαρμελάδα της αρεσκείας μας (η προσωπική μου προτίμηση και πρόταση είναι μαρμελάδα κεράσι ή δαμάσκηνο)
  • 1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού, για το άλειμμα
  • λίγη ζάχαρη άχνη, κοσκινισμένη, για το σερβίρισμα (προαιρετικά)

53722b03446cb_pasta-flola

Εκτέλεση:

Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το μίξερ το μαλακωμένο βούτυρο με τη ζάχαρη, μέχρι να φτιάξω ένα ομοιογενές και ανοιχτόχρωμο μείγμα. Προσθέτω τα αυγά ένα-ένα, χωρίς να σταματήσω το χτύπημα, μέχρι να ενσωματωθούν τελείως στο μείγμα.
Στη συνέχεια προσθέτω το κονιάκ και το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάω για λίγο. Σταματάω τη λειτουργία του μίξερ και προσθέτω σταδιακά το αλεύρι και το μπέικιν πάουντερ, ανακατεύοντας αρχικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) ή με μια ξύλινη κουτάλα, ενώ στη συνέχεια, καθώς θα σφίγγει το μείγμα, ζυμώνω με τα χέρια για 3 – 4 λεπτά, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη.
Παίρνω τα 3/4 της ζύμης (αφήνω το υπόλοιπο 1/3 κατά μέρος, για τη διακόσμηση και το τυλίγω με διάφανη μεμβράνη για να μην ξεραθεί).
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC.

Σε μια ελαφρώς αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγω το μεγάλο κομμάτι ζύμης με τον πλάστη, μέχρι να αποκτήσει διάμετρο περίπου 4 εκ. μεγαλύτερη από τη διάμετρο της φόρμας που θα χρησιμοποιήσω, και το πάχος της να είναι σχεδόν 2 εκ.
Αλείφω τη φόρμα με λίγο λιωμένο βούτυρο και στρώνω εκεί την ανοιγμένη ζύμη, εφαρμόζοντάς την καλά στον πυθμένα αλλά και στα τοιχώματα. Κόβω με ένα μαχαίρι τα περισσεύματα ζύμης.
Απλώνω τη μαρμελάδα στη ζύμη και τη στρώνω ομοιόμορφα.
Χωρίζω τη ζύμη που άφησα κατά μέρος σε 4 ίσα κομμάτια και πλάθω το καθένα σε μακρόστενο «κορδόνι». Τα βάζω χιαστί επάνω στην μαρμελάδα, φτιάχνοντας δηλαδή τη χαρακτηριστική διακόσμηση της κλασικής πάστα φλώρα.
Σε ένα μπολάκι ανακατεύω με ένα πιρούνι τον κρόκο αυγού με 1 κουτ. σούπας νερό και με ένα πινελάκι αλείφω τα «κορδόνια» ζύμης με το μείγμα αυτό, ώστε να ροδίσουν όμορφα με το ψήσιμο και να γυαλίσουν.
Ψήνω την πάστα φλώρα για 40 – 45 λεπτά, μέχρι η ζύμη να ροδίσει. Την αφήνω να κρυώσει. Αν θέλω, την πασπαλίζω με λίγη ζάχαρη άχνη και τη σερβίρω.

Back to top button