Κατσαρολάκι

Μπακαλιάρος στιφάδο με σταφίδες

Ένας γευστικός συνδυασμός, απλά υπέροχος ακόμα και γι’αυτούς που δεν τρώνε την σταφίδα !

Με αυτό τον τρόπο μαγειρέματος ο βακαλάος, το «ψάρι των φτωχών», γίνεται μια gourmet πρόταση και παίρνει τη θέση του στο επίσημο. Για λουκούλλειο γεύμα προτείνεται να φτιάξετε αυτό το πιάτο με μικρά κρεμμύδια για στιφάδο.

Ο παστός μπακαλιάρος μαγειρεμένος με κρεμμύδια και σταφίδες είναι παραδοσιακό φαγητό της Κορινθίας που το μαγείρευαν με Κορινθιακή σταφίδα

Υλικά

1.200 γρ. μπακαλιάρο υγράλατο (παστό) Ισλανδίας

Χυμό ενός λεμονιού

700 γρ. μικρά κρεμμύδια για στιφάδο ή μεγάλα σε χοντροκομμένες φέτες

1 φλιτζάνι ελαιόλαδο

1/2 κιλό ώριμες ντομάτες ή κονσέρβα ντοματάκια

1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

2-3 φύλλα δάφνη κοπανισμένα

Κοπανισμένους κόκκους πιπέρι άσπρο, μαύρο και ροζ

1 φλιτζάνι σταφίδα Κορινθιακή

Υλικά για το τηγάνισμα

Λίγο αλεύρι

1 1/2 φλιτζάνι καλαμποκέλαιο ή ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Καθαρίζετε το μπακαλιάρο από τα πτερύγια και τον κόβετε σε κομμάτια. Ξεπλένετε το ορατό αλάτι και τον βάζετε σε λεκάνη με κρύο νερό για να ξαρμυρίσει. Για 2 ημέρες έχετε τον μπακαλιάρο σε νερό αλλάζοντάς το καθημερινά 2-3 φορές. Στη συνέχεια βγάζετε την πέτσα του μπακαλιάρου και τον τοποθετούμε σε μπολ με το χυμό ενός λεμονιού.

Το επόμενο βήμα είναι να ετοιμάσετε τη σάλτσα. Τσιγαρίζετε τα κρεμμύδια με ένα φλιτζάνι ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτετε την ντομάτα κομμένη σε κυβάκια, τον μαϊντανό, τη δάφνη, τις σταφίδες, το πιπέρι και τα βράζετε σε σιγανή φωτιά περίπου για 25 λεπτά (μέχρι να φύγουν τα πολλά υγρά της ντομάτας).

Εντωμεταξύ τηγανίζετε τον μπακαλιάρο αφού πρώτα τον αλευρώσετε. Τοποθετείτε τα τηγανισμένα κομμάτια σε ένα ταψί και περιχύνετε με τη σάλτσα που ετοιμάσατε.

Ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς για 15 λεπτά περίπου μέχρι να μελώσει η σάλτσα.

Καλή σας όρεξη!

 

Back to top button