Κατσαρολάκι

Μοσχαράκι λεμονάτο με μακαρονάκι

Υλικά για 6 άτομα

1 κιλό μοσχαρίσιο κρέας (προτιμήστε κατά σειρά προτεραιότητας χτένι ή κιλότο ή σπάλα ή ελιά)
2 κρεμμύδια χοντροκομμένα
1 ½ λεμόνι, τον χυμό
2 σκελίδες σκόρδο
2 δάφνες
1 ½ κ.γ. αλάτι
3 κλωνάρια φρέσκια ρίγανη (2 κ.σ. φυλλαράκια)
600 μλ. ζωμό λαχανικών ή κότας
100 μλ. ελαιόλαδο

Εκτέλεση

1.Κόβετε το κρεμμύδι σε φέτες, στύβετε τον χυμό λεμονιού και ετοιμάζετε τον ζωμό.

2. Στεγνώνετε τα κομμάτια του κρέατος με χαρτί κουζίνας. Ρίχνετε το ελαιόλαδο στην κατσαρόλα και σε δυνατή ένταση σοτάρετε τα κομμάτια του κρέατος απ’ όλες τις πλευρές τους ώστε να πάρουν χρώμα και νοστιμιά, επί 10-12 λεπτά συνολικά. Τα αφαιρείτε από την κατσαρόλα σε ένα πιάτο ή μπολ και χαμηλώνετε την ένταση.

3.Προσθέτετε τα κρεμμύδια στη κατσαρόλα που έχει χαμηλώσει η ένταση για να σοταριστούν επί 5-7 λεπτά και ν’ αρχίσουν να καραμελώνουν. Προσθέτετε τη δάφνη και ανακατεύετε κάθε τόσο.

4. Όταν τα κρεμμύδια έχουν νοστιμίσει απ’ το σοτάρισμα, προσθέτετε πίσω το κρέας με τα ζουμιά που έχει βγάλει κι ρίχνετε τον ζωμό, το λεμόνι και το σκόρδο. Προσθέτετε αλάτι και πιπέρι και περιμένετε να βράσει ο ζωμός.

5. Όταν το φαγητό έχει πάρει βράση, κλείνετε το καπάκι της κατσαρόλας και το αφήνετε σε χαμηλή φωτιά να μαγειρεύεται επί τουλάχιστον 1:30 ώρα (έως και 2:00 ή παραπάνω ανάλογα με το κρέας) μέχρι να μαλακώσει πολύ το κρέας, τόσο ώστε να μπορεί να σπάσει αν το πιέσετε με τη κουτάλα. Τότε προσθέτετε την φρέσκια ρίγανη και την αφήνετε να βράσει για 10 λεπτά με ανοιχτή κατσαρόλα και να βγάλει όλα τα αρώματά της. Κλείνετε τη φωτιά.

6.Αφαιρείτε τα κομμάτια του κρέατος μέσα απ’ τη κατσαρόλα σε ένα πιάτο. Βάζετε μια δεύτερη κατσαρόλα ή ένα μπολ και πάνω της ένα μεσαίου διαμετρήματος σουρωτήρι. Σουρώνετε όλη τη σάλτσα και με ένα κουτάλι βγάζετε όλο τον ζωμό απ’ τα κρεμμύδια να πάει στη σάλτσα. Πετάτε το περιεχόμενο απ’ το σουρωτήρι και κρατάτε τη σάλτσα που δεν είναι ιδιαίτερα πηχτή.

7. Σε μια μικρή κατσαρόλα, βάζετε βούτυρο να λιώσει σε μεσαία ένταση. Όταν λιώσει ρίχνετε μέσα τον ίδιο όγκο αλεύρι και ανακατεύετε με σύρμα να γίνει μια πηχτή πάστα.

8. Αρχίζετε να ρίχνετε μέσα στην πάστα, σιγά – σιγά λίγο ζωμό ανακατεύοντας με το σύρμα. Συνεχίζετε μέχρι να γίνει ένα παχύρρευστο υγρό. Τότε ενσωματώνετε αυτό το υγρό στην υπόλοιπη σάλτσα και ανακατεύετε. Για να γίνει πιο πυκνό θερμάνετε το ήπια κατά το ανακάτεμα. Προσθέστε πίσω τα κομμάτια του κρέατος και το λεμονάτο είναι έτοιμο.

Για να πετάξουν από τη χαρά τους συνοδεύετε με κοφτό μακαρονάκι και τριμμένο τυρί.

Back to top button