Κατσαρολάκι

Κυριακάτικα μαγειρέματα για τον μπαμπά!

Ας αφήσουμε για λίγο στην ξεγνοιασιά του καλοκαιριού τις μαμάδες και αύριο Κυριακή ας αναλάβουν το μαγείρεμα οι μπαμπάδες με εύκολες συνταγές που θα καταπλήξουν την οικογένεια!

Κρέπες-γεμιστές-με-κιμά-στο-φούρνο

Κρέπες με κιμά!

Έδεσμα που μας έρχεται από τη γαλλική κουζίνα αλλά τα τελευταία χρόνια έχει αγαπηθεί πολύ και στη χώρα μας. Είτε γλυκιές είτε αλμυρές μπορούν να συνδυαστούν με πολλές γεύσεις και είναι ένας έξυπνος τρόπος να φάνε κάτι τα παιδιά όταν δεν έχετε χρόνο να μαγειρέψετε. Τις επιλέγουμε και για το σνακ παραλίας. Αν λοιπόν σας έχει περισσέψει κιμάς από τη χθεσινή μακαρονάδα ή εν πάσει περιπτώση θέλετε να κάνετε κιμά αλλά όχι πάλι με ζυμαρικά τότε αξίζει να τον σερβίρετε ως γέμιση μιας πεντανόστιμης σπιτικής κρέπας.

Υλικά

Για τις κρέπες
250 γραμμάρια αλεύρι
3 αυγά
λίγο αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
500 γραμμάρια γάλα φρέσκο

Για τη γέμιση

120 γραμμάρια μπέικον ψιλοκομμένο
1/2 κιλό κιμά
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
100 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
120 γραμμάρια μανιτάρια ψιλοκομμένα
1/2 κουταλιά του γλυκού αλάτι και πιπέρι
200 φρυγανιά τριμμένη
250 ml σάλτσα ντομάτας

Εκτέλεση

Aρχικά φτιάχνουμε τις κρέπες. Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύουμε με τον αυγοδάρτη το αλεύρι, τα αβγά και προσθέτετε λίγο αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.Ρίχνετε σιγά- σιγά το γάλα μέχρι το μείγμα για τις κρέπες να γίνει ομοιόμορφο. Η ζύμη για τις κρέπες είναι έτοιμη.Μπορείτε επίσης να ανακατέψετε και με ένα μίξερ.Ζεσταίνετε ένα τηγάνι 30εκ. και το αλείφετε με λίγο λάδι ή βούτυρο.Προσθέτετε 1 κουτάλα σούπας από το μείγμα και γέρνετε το τηγάνι για να απλωθεί το μείγμα στον πάτο του τηγανιού. Ψήνετε την κρέπα σε σιγανή φωτιά για μερικά λεπτά. Όταν ροδίσει, την γυρνάτε από την άλλη μεριά με μία πλατιά σπάτουλα.Φτιάχνετε τις υπόλοιπες κρέπες μέχρι να τελειώσει ο χυλός κατά τον ίδιο τρόπο, αλείφοντας κάθε φορά το τηγάνι με λάδι.

Εν συνεχεία προχωράμε στο γέμισμα των κρεπών. Σε μια κατσαρόλα λίγο λάδι για να τσιγαρίσουμε το κρεμμύδι, τα μανιτάρια και το μπέικον και αλατοπιπερώνετε. Κατόπιν όταν πάρουν ελαφρύ χρώμα τα κρεμμύδια, ρίχνετε τον κιμά και ανακατεύετε μέχρι να πάρει καφετί χρώμα ο κιμάς μας.Έπειτα ρίχνουμε τα σοταρισμένα υλικά μας σε ένα μπολάκι μαζί με την σάλτσα ντομάτας, την παρμεζάνα και την φρυγανιά. Κρατάμε 1 κούπα από τη σάλτσα ντομάτας για το ταψί. Τα ανακατεύουμε καλά και βάζουμε από 2 κουταλιές της γέμισης σε κάθε κρέπα και τις τυλίγουμε σε ρολά.. Στη συνέχεια ρίχνουμε λίγη ποσότητα από τη σάλτσα ντομάτας στο πάτο του πυρέξ. Τις τοποθετούμε στο ταψί πυρέξ σε μια σειρά. Ρίχνουμε από πάνω την υπόλοιπη σάλτσα, πασπαλίζουμε με παρμεζάνα τριμμένη και ψήνουμε σε μέτριο προς δυνατό φούρνο για 25 λεπτά.

Πατάτες-φούρνου-με-τυρί-κρέμα

 

Πατάτες φούρνου με τυρί κρέμα!

Μια ξεχωριστή συνταγή για να αλλάξετε τη καθιερωμένη γεύση που έχουν οι πατάτες φούρνου. Συνοδευτικό για κάθε είδους κρεατικό και ψάρι ή και σκέτες θα σας κάνει να τις αγαπήσετε!


Yλικά:

αλάτι
πιπέρι
50 γραμμάρια παρμεζάνα τριμμένη
2 κουταλιές τη σούπας κουκουνάρι
10 γαμμάρια άσπρη τριμμένη φρυγανιά
8 πατάτες
200 γραμμάρια τυρί κρέμα
4 κουταλιές ελαιόλαδο

Εκτέλεση

Πλένετε τις πατάτες, στεγνώστε τις και κόψτε τις σε τέταρτα ή σε πιο πολλά κομμάτια αν είναι πιο μεγάλες. Προθερμάνετε το φούρνο στους 200 βαθμούς.
Βάλτε σε ένα πυρίμαχο ταψί τις πατάτες, περιχύνετε τις με το ελαιόλαδο, αλατοπιπερώστε και ανακατέψτε τις καλά να καλυφθούν από όλες τις μεριές. Βάλτε τις στο φούρνο και ψήστε τις για 30 λεπτά.

Μετά το πέρας των 30 λεπτών προσθέστε το τυρί κρέμα, ανακατέψτε και ψήστε για άλλα 15- 20 λεπτά.
Σε ένα τηγάνι και σε μέτρια προς δυνατή φωτιά καβουρντίστε το κουκουνάρι, μέχρι να πάρει χρώμα.

Ανακατεύετε σε ένα μπολ την παρμεζάνα, τα κουκουνάρια και την τριμμένη φρυγανιά. Πασπαλίστε από πάνω με το μείγμα του τυριού και ψήστε για άλλα 5 λεπτά.

GF_729_poussin-20150311093502411610-620x0

Κότοπουλο με ντομάτες κι ελιές!

Νόστιμη και απλή συνταγή που θα την απολαύσουν ιδιαιτέρως τα αγαπημένα μας πρόσωπα.

Υλικά:

1 κοτόπουλο περίπου 2 κ.
3-4 μέτριες ώριμες ντομάτες
1 φλ.τσ. ελιές
2 μέτρια κρεμμύδια σε φέτες
2 πράσινες ή κίτρινες πιπεριές στα 4
4-5 σκ.σκόρδου
1 κ.σ. φρέσκια ρίγανη
1 κ.γ. ματζουράνα ξερή
1/2 φλ.τσ.ελαιόλαδο
αλάτι
πιπέρι

Εκτέλεση:

Ανάβουμε το φούρνο στους 180ο. Πλένουμε τις ντομάτες και τις κόβουμε σε τέταρτα. Τις βάζουμε στο σκεύος που θα μπει στο φούρνο με 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι, λίγη από τη ρίγανη και τη ματζουράνα και 3 σκ. σκόρδου σε φετάκια. Ανακατεύουμε καλά, προσθέτουμε ελιές και πιπεριά και συγκεντρώνουμε γύρω γύρω στο σκεύος, ώστε να αφήσουμε χώρο για το κοτόπουλο. Τρίβουμε ή λυώνουμε τα υπόλοιπα σκόρδα και τα βάζουμε σε μπολ μαζί με τα υπόλοιπα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι (από 1κ.γ.), 3 κ.σ. ελαιόλαδο, ανακατεύοντας καλά να γίνουν ένα μείγμα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και σκουπίζουμε καλά το κοτόπουλο. Το τρίβουμε με το μείγμα του σκόρδου μέσα-έξω, ώστε να μείνει όλο επάνω στο κοτόπουλο. Βάζουμε το κοτόπουλο στο κέντρο του σκεύους και το ψήνουμε για 1 ώρα και 20′ περίπου, γυρίζοντάς το μία φορά ενδιαμέσως. Κατά τη διάρκεια του ψησίματος ανακατεύουμε 1-2 φορές τις ντομάτες και ρίχνουμε λίγη από τη σάλτσα στο κοτόπουλο.

Back to top button