Kidsnews

10 χρόνια η Terpsis Dance Academy μας ταξιδεύει στο μαγικό κόσμο του χορού

Ο χορός ως εμπειρία είναι μια διαδικασία έκφρασης. Ένα πρώτο ξεκλείδωμα του σώματος και μία άσκηση ταύτισης κινήσεων και εσωτερικότητας. Για τα παιδιά είναι ένα σημαντικό βήμα για τη ζωή τους. Πρώτον γιατί μπορεί να τα βοηθήσει να διοχετεύσουν την ενέργειά τους. Δεύτερον γιατί μέσα από το χορό, αντιλαμβάνονται το σώμα τους στο χώρο, στη μουσική, στη φαντασία. Όμως, για όλα αυτά είναι καλύτερα να μιλήσουν οι άνθρωποι που μας δείχνουν τα βήματα του χορού και που μπορούν να ενεργοποιήσουν όλα τα οφέλη τους για το παιδί αλλά γιατί όχι…και για εμάς τους ενήλικες. Η Τσέργη Ιωάννα, η Τσιγάρα Γεωργία και ο Μπουργάνης Αθανάσιος είναι η ψυχή της Terpsis Dance Academy (Κολοκοτρώνη 19-Τρίκαλα) και μας αποκαλύπτουν ένα μαγικό κόσμο έκφρασης.

[divider]

 

[divider]

Τι σημαίνει για εσάς χορός;

Ο Χορός είναι μία εκπληκτική εμπειρία και αποτελεί έναν τρόπο εξωτερίκευσης των συναισθημάτων μας. Πάθος, Έρωτας, Ευγένεια, Έκφραση, Πολιτισμός, Τέχνη, Ταξίδι. Ένα ταξίδι, που αν χωρέσει στη ζωή, μας χαρίζει ομορφιά και γοητεία. Αν δώσουμε μια ευκαιρία στο χορό, είναι βέβαιο ότι θα την ανταποδώσει, αφήνοντας μια γλυκιά γεύση χαράς και ευεξίας που μπορεί να διαρκέσει όσο ένας χορός στη ζωή ή όσο μια ζωή στο χορό. Η επιλογή είναι δική μας.

[divider]

[divider]

Από ποια ηλικία μπορεί κάποιος να ξεκινήσει μαθήματα χορού;

Αρχίζοντας από την ηλικία των 2,5 χρόνων μέσω του Δημιουργικού Χορού και της Μουσικοκινητικής Αγωγής καλύπτονται οι πολυδιάστατες ανάγκες για σωματική, λεκτική, επικοινωνιακή και συναισθηματική ανάπτυξη. Στη συνέχεια, ανάλογα με τις ανάγκες και τους στόχους του κάθε μαθητή έρχονται σε επαφή με τις διάφορες τεχνικές και την κουλτούρα κάθε είδους χορού με γνώμονα την εκπλήρωση των στόχων.

 

Ποια είναι τα οφέλη από την ενασχόληση ενός παιδιού με τον χορό;

Ο χορός διδάσκει στο παιδί βασικά μαθήματα για την ίδια τη ζωή, όπως υπακοή, πειθαρχία, υπομονή, ομαδικότητα, αλτρουισμό. Επιπλέον, τα παιδιά μαθαίνουν τρόπους συμπεριφοράς, γνωρίζουν τον κόσμο γύρω τους, καθώς και το τι μπορεί να κάνει το σώμα τους, ενώ παράλληλα τα βοηθά να ανακαλύψουν την καλλιτεχνική τους πλευρά μέσα από δημιουργικές κινήσεις και ασκήσεις φαντασίας.

Τα παιδιά πώς αντιμετωπίζουν τα μαθήματα χορού;

Τα παιδιά συνήθως ενθουσιάζονται με τον χορό. Δεν χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια να πείσεις ένα κορίτσι να φορέσει τα δικά του τακούνια και μια φανταχτερή φούστα ή ένα αγόρι μια φαρδιά μπλούζα και ένα καπέλο. Είναι όμως η ουσία του χορού, ο ρυθμός και η δυναμική του που κερδίζει ένα παιδί και το κάνει να περιμένει με ανυπομονησία το επόμενο μάθημα. Ο χορός είναι ένα μουσικό παιχνίδι που χρησιμοποιεί το σώμα και τα παιδιά διασκεδάζουν ιδιαίτερα με αυτό. Σε κάθε μάθημα καταβάλουν μεγάλη προσπάθεια και φεύγουν με χαμόγελο γιατί κάθε φορά έχουν προσθέσει κάτι παραπάνω, έχουν καταφέρει κάτι, η προσπάθεια έχει αποδώσει.

 

Τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν χορεύουμε;

Ο χορός είναι μια μορφή έκφρασης και επικοινωνίας των ανθρώπων μέσω του σώματος και ταυτόχρονα αποτελεί μέσο ψυχαγωγίας και χαλάρωσης. Τα οφέλη του χορού είναι αναμφίβολα πολλά: ισχυροποιεί τα οστά και ενδυναμώνει τους μύες χωρίς να επιβαρύνει τις αρθρώσεις, προσφέρει συνολική τόνωση, βελτιώνει τη στατική και την ισορροπία του σώματος, αυξάνει την αντοχή και την ευλυγισία, βοηθά στην απώλεια βάρους και αποτρέπει ασθένειες όπως διαβήτη, υπέρταση, καρδιοπάθεια, άνοια, οστεοπόρωση, κατάθλιψη.

Και πνευματικά; Πώς μας επηρεάζει;

Ο χορός είναι μια έκφραση συναισθημάτων που δεν περιγράφεται με λόγια αλλά με κινήσεις, μια απόδραση από τον υπόλοιπο κόσμο. Το σώμα ξεσπά και αναζωογονείται αφήνοντας την μουσική να το κατακλύσει και την ψυχή του να μιλήσει μέσα από τις κινήσεις του. Το αποτέλεσμα όλης αυτής της εκτόνωσης είναι η ισορροπία που επέρχεται μεταξύ ψυχής και σώματος η οποία έχει ως φυσικό επακόλουθο τη μείωση του άγχους, της έντασης και του καθημερινού στρες. O χορός εξευγενίζει την ψυχή, είναι μια τέχνη που εξυψώνει τον άνθρωπο, τον καλλιεργεί, προσφέρει ευεξία και συγχρόνως καλλιεργεί τη φαντασία, τον αυθορμητισμό, την κοινωνικότητα και δίνει τη δυνατότητα έκφρασης που τονώνει την αυτοπεποίθηση.

Μπορούν όλοι να χορέψουν;

Η Τέχνη του Χορού δεν έχει σχέση με ηλικία, φύλο, χρώμα, ύψος, βάρος… Αυτό αποτελεί έναν από τους πιο σημαντικούς λόγους που έχει συνδεθεί τόσο πολύ με τις ζωές των ανθρώπων, καθώς όλοι έχουν ευκαιρία στη συμμετοχή.

Αν παρατηρήσουμε τις κινήσεις που κάνουμε καθημερινά, μικροί, μεγάλοι, ευκίνητοι, δυσκίνητοι και αν ακούσουμε γύρω μας τη φύση και τους ήχους της καθημερινότητας, θα συνειδητοποιήσουμε ότι η ζωή μας είναι μια χορογραφία, απλών και εύκολων κινήσεων πάνω σε ρυθμό. Όσοι χορεύουν συνδυάζουν απλές, καθημερινές κινήσεις, τίποτα διαφορετικό από o,τι μπορεί να κάνει ένας συνηθισμένος άνθρωπος. Το ανθρώπινο σώμα έχει ανάγκη να κινείται, να εκφράζεται, να απελευθερώνεται καθημερινά, κάθε ώρα, κάθε λεπτό, κάθε δευτερόλεπτο.

[divider]

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΣ ΧΟΡΟΣ και ΘΕΑΤΡΙΚΟ ΕΡΓΑΣΤΗΡΙ ΜΕ ΤΗΝ ΛΙΝΑ ΜΑΡΓΩΝΗ ΣΤΗΝ ΤΕΡΨΙΣ!!!

 

[divider]

Μακροπρόθεσμα τι θα κερδίσει ένας άνθρωπος που ασχολείται με το χορό από μικρή ηλικία;

Η ενασχόληση με τον χορό εξασφαλίζει υγεία, ευεξία, αγωγή σώματος, ψυχής και πνεύματος, ενώ παράλληλα εκτονώνει, διασκεδάζει και χαλαρώνει. Όμως αυτό που κάνει τον χορό μια ξεχωριστή ενασχόληση είναι η έντονα κοινωνική πλευρά του που μπορεί να σας χαρίσει αυτοπεποίθηση, νέους φίλους και πολλές ευχάριστες στιγμές.

Ποια είναι η φιλοσοφία της σχολής σας 10 χρόνια τώρα;

Στόχος της Ακαδημίας Χορού Τέρψις είναι τόσο η σωματική ανάπτυξη δεξιοτήτων, όσο και η ψυχοσυναισθηματική και πνευματική διεύρυνση, καλλιεργώντας το ταλέντο των μαθητών με σεβασμό στην προσωπικότητά τους. Μας ενδιαφέρει ο μαθητής να βιώνει τη μάθηση ως διασκέδαση με σεβασμό στην εκπαιδευτική διαδικασία και δίνουμε έμφαση στην σωστή διδασκαλία και την καλή ψυχολογία του μαθητή.

Οι στόχοι μας ως γονείς και ως δάσκαλοι είναι:

  • να αποκτήσουν τα παιδιά ευρύτερα καλλιτεχνικά ερεθίσματα
  • να διευρύνουν τον πνευματικό τους ορίζοντα
  • να ασκήσουν σωστά το σώμα τους
  • να αναπτύξουν το αίσθημα της κοινωνικότητας.

Ο κεντρικός άξονας βασίζεται στην αφοσίωση και την αγάπη για την Τέχνη. Γιατί πάνω απ’ όλα η Τέχνη είναι έκφραση συναισθημάτων και ο Χορός το μέσο να επικοινωνήσει κανείς.

Back to top button