Σχολές γονέων

Ενοδοσχολική βία: ένα σύνθετο φαινόμενο

Η ενδοσχολική βία είναι ένα φαινόμενο το οποίο εφιστά της ιδιαίτερης προσοχής τόσο από τους εκπαιδευτικούς, όσο και από τους γονείς.

Σήμερα μπορεί να έχουν μεσολαβήσει αρκετοί μήνες από το δυσάρεστο περιστατικό που σημειώθηκε τον περασμένο χειμώνα στη Γαλακτοκομική Σχολή των Ιωαννίνων αλλά οι μνήμες είναι νωπές. Νωπές, προκαλώντας θλίψη, καθώς θρηνούμε μια ανθρωπινή ζωή.

Ο Σύλλογος Διδασκόντων και η υπεύθυνη ομάδα Ο.Δ.Π. (Ομάδα Δράσης και Πρόληψης) για το σχολικό εκφοβισμό και την ενδοσχολική βία του Γυμνασίου Φαρκαδόνας διοργάνωσαν σήμερα το μεσημέρι μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση θέλοντας να εστιάσουν την προσοχή στο φαινόμενο. Να συζητήσουν, να αναλύσουν τις αιτίες και να συμβάλουν στην αντιμετώπιση ή εξάλειψη τέτοιων φαινομένων που τραυματίζουν το ψυχικό κόσμο των παιδιών και των εφήβων.

Κατά την εκδήλωση αναπτύχτηκαν ομιλίες γύρω από την ενδοσχολική βία και τον εκφοβισμό από τους εκπαιδευτικούς κ.κ. Παππά Ιωάννης, Ζέρβα Βασιλική, Αλεξανδρή Γεώργιο, Πάλλα Νικόλαο και Ζήφκου Ελισάβετ.

 

DSC_00053

Οι ομιλητές χαρακτήρισαν το φαινόμενο του σχολικού εκφοβισμού και της ενδοσχολικής βίας σύνθετο, εξηγώντας πως στην εκδήλωσή του συμβάλει η αλληλεπίδραση ατομικών και περιβαλλοντικών παραγόντων. Ειδικότερα, όπως επισημάνθηκε, ρόλο παίζουν τα χαρακτηριστικά των παιδιών, του οικογενειακού περιβάλλοντος, το ψυχολογικό κλίμα του σχολείου κ.α.

Στην εκδήλωση παρέστησαν οι υπεύθυνες για την ομάδα Π.Ο.Δ.Π. (Περιφερειακή Ομάδα Δράσης και Πρόληψης) κα. Ιουλία Κανδήλα και κα. Δέσποινα Καραμπατσάκη.

Στους γονείς δόθηκε χώρος και χρόνος να εκφράσουν τυχόν συμβάντα και περιστατικά που χρήζουν επίλυσης στο χώρο του σχολείου σε συνεργασία με το προαναφερόμενο εκπαιδευτικό προσωπικό του σχολείου.

Από τη σημερινή διοργάνωση βγήκαν πολύ χρήσιμα συμπεράσματα ενώ παρόμοιες εκδηλώσεις θα συνεχιστούν σε μέλλοντα χρόνο.

Back to top button