Κατσαρολάκι
Παστέλι: Πώς θα το φτιάξετε και ποια η διατροφική αξία του;
Είναι γλύκισμα τονωτικό, πλούσιο σε βιταμίνη Ε, ασβέστιο, φώσφορο, κάλλιο, μαγνήσιο, σίδηρο. Το μέλι που περιέχει επίσης έχει μεγάλη διατροφική αξία και βοηθάει στην καλή λειτουργία του οργανισμού.
ΥΛΙΚΑ (Σκληρό παστέλι):
500 γρ μέλι 500 γρ σουσάμι με την φλούδα του (να μην είναι αποφλοιωμένο) φλούδα από ένα μέτριο λεμόνι ή από πορτοκάλι 1 φλιτζανάκι του καφέ ανθόνερο ή καλαμποκέλαιο ( για μαλακό παστέλι απλά αυξάνουμε την αναλογία μόνο στο μέλι στα 750 γρ.)
ΕΚΤΕΛΕΣΗ:
Βάζουμε το μισό σουσάμι σε αντικολλητικό τηγάνι, σε μέτρια φωτιά και το καβουρδίζουμε για περίπου 5 λεπτά. Ανακατεύουμε συνέχεια με προσοχή γιατί μπορεί πολύ εύκολα να μας καεί. Επαναλαμβάνουμε το ίδιο με την υπόλοιπη ποσότητα. Εάν θέλουμε μπορούμε να το καβουρδίσουμε και στον φούρνο, αλλά θέλει ακόμη μεγαλύτερη προσοχή γιατί το σουσάμι λόγω της περιεκτικότητας του σε λάδι καίγεται πολύ εύκολα κι έτσι πρεέπει να το παρακολουθούμε συνεχώς. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το μέλι με την φλούδα του λεμονιού και την τοποθετούμε στην φωτιά σε μέτρια θερμοκρασία.
Στην πορεία του βρασμού θα χρειαστεί να ξαφρίσουμε.Χαμηλώνουμε λίγο την φωτιά και το αφήνουμε να σιγοβράζει..Στη συνέχεια προσθέτουμε το καβουρδισμένο σουσάμι και ανακατεύουμε συνεχώς.
Ελέγχουμε το μείγμα μας αν είναι έτοιμο ως εξής:
α. Ρίχνουμε μια κουταλιά σε ένα μπωλάκι με νερό. Αν σχηματιστεί μια ελαστική μπαλίτσα είναι έτοιμο. Αν είναι πολύ μαλακή συνεχίζουμε το βράσιμο.
β. Ρίχνουμε 1/2 κουταλιά σε ένα πιάτο. Αν μόλις κρυώσει (το βάζουμε στο ψυγείο ή φυσάμε για να μην περιμένουμε) ξεκολλήσει εύκολα είναι έτοιμο. Μόλις είναι έτοιμο το κατεβάζουμε από τη φωτιά και περιμένουμε λίγο να «ανεβούν» οι φυσαλλίδες πάνω. Σε ένα ταψί απλώνουμε λαδόκολλα και περιχύνουμε με το ανθόνερο. Μην ανησυχήσετε που θα δείτε το χαρτί να κολυμπά στο ανθόνερο, θα απορροφηθεί όλο από το παστέλι. Αντί για ανθόνερο μπορούμε να αλείψουμε με καλαμποκέλαιο τη λαδόκολλα. Επίσης μπορούμε να πασπαλίζουμε την επιφάνεια με καβουρδισμένο ελαφρα σουσάμι. Αφαιρούμε τις φλούδες λεμονιού και πορτοκαλιού και αδειάζουμε το μείγμα στο ταψί.
Με βρεγμένα χέρια το χτυπάμε με την παλάμη (προσοχή μη καείται σ’αυτή τη φάση) για να μην μείνουν κενά και το απλώνουμε (με ένα μικρό λαδωμένο πλάστη κύλινδρο) σε πάχος 1 εκατοστό περίπου. Αφού κρυώσει λίγο (μετά από 10-15 λεπτά) χαράζουμε με ένα λαδωμένο μαχαίρι σε λωρίδες ή ρόμβους (σαν μπακλάβά) ή τετράγωνα.
Έτσι το αφήνουμε να κρυώσει καλά εκτός ψυγείου. Έπειτα χωρίζουμε τα κομμάτια καλά ως κάτω όπως θέλουμε και τα φυλάμε σε δροσερό μέρος (οχι ψυγείο) σε ένα αεροστεγές δοχείο για πολύ καιρό. Για να μην κολλάνε μεταξύ τους μπορούμε να βάζουμε ανάμεσα κομμάτια λαδόκολλας. Είναι πολύ εύκολο μόνο προσοχή να μην παραβράσει και καραμελώσει.
Tip: Αν θέλετε το παστέλι να είναι πιο μαλακό προσθέστε περισσότερο μέλι και βράζοντας το μέλι περισσότερο το παστέλι γίνεται πιο σκληρό. Για πιο μαλακό απoτέλεσμα βράστε λιγότερο