Jannah Theme License is not validated, Go to the theme options page to validate the license, You need a single license for each domain name.
Κατσαρολάκι

Μια μαρμελαδίτσα χωρίς ζάχαρη!

Τα καλά του αχλαδιού τα γνωρίζουμε καλά όλες. Λατρεμένο φρουτάκι για τα περισσότερα παιδιά που μπορεί να αποκτήσει ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον, φτιάχνοντας μια μαρμελάδα χωρίς ζάχαρη!

 

Υλικά:

  • 3 κιλά μεγάλα και πολύ ώριμα αχλάδια
  • 2 κ.σ. χυμό από 1 λεμόνι
  • 450 γρ. φυσικό συμπύκνωμα χυμού της επιλογής σας, χωρίς προσθήκη ζάχαρης (ξεπαγωμένο)
  • 1 κλωνάρι βανίλιας
  • 2 φλιτζάνια νερό
  • 2 κ.γ. τριμμένη κανέλα
  • 1 κ.γ. τριμμένο κάρδαμο
  • 1 μεγάλο βάζο με καπάκι

 

Εκτέλεση:

  • Αποστειρώνετε το βάζο (βλ. οδηγίες παρακάτω).
  • Τοποθετείτε ένα πιατάκι στο ψυγείο να κρυώσει, για να τεστάρετε αργότερα σ’ αυτό, αν έπηξε η μαρμελάδα.
  • Ξεφλουδίζετε τα αχλάδια, αφαιρείτε τα κουκούτσια και τα ψιλοκόβετε. Μπορείτε και να τα πολτοποιήσετε στο μπλέντερ, ανάλογα με την υφή που θέλετε να δώσετε στη μαρμελάδα σας.
  • Σε ένα μεγάλο μπολ αναμειγνύετε τα αχλάδια με τον χυμό λεμονιού. Ανακατεύετε ώσπου να καλυφθούν πλήρως τα αχλάδια απ’ τον χυμό.
  • Σε μία αντικολλητική κατσαρόλα, ρίχνετε το συμπύκνωμα χυμού και το νερό. Ανοίγετε κάθετα το κλωνάρι βανίλιας με ένα μαχαίρι, βγάζετε τους σπόρους προσεκτικά και τους προσθέτετε στην κατσαρόλα μαζί με το άδειο κλωνάρι. Αφήνετε το μείγμα να πάρει μια βράση σε μέτρια φωτιά και χαμηλώνετε τη θερμοκρασία, αφήνοντας το μείγμα να σιγοβράσει για 10΄. Στη συνέχεια, αφαιρείτε το κλωνάρι βανίλιας απ’ την κατσαρόλα.
  • Προσθέτετε τα αχλάδια, την κανέλα και το κάρδαμο στην κατσαρόλα. Βράζετε σε μέτρια φωτιά, ανακατεύοντας συνεχώς ώστε να μην κολλήσουν τα αχλάδια στον πάτο της κατσαρόλας. Μετά από 40-45΄ που θα έχει αρχίσει να πήζει το μείγμα, κάνετε το εξής τεστ, για να δείτε αν είναι έτοιμη η μαρμελάδα: απλώνετε μισό κουταλάκι του γλυκού από την καυτή μαρμελάδα στο κρύο πιατάκι και το ξαναβάζετε στο ψυγείο. Περιμένετε 30΄΄ και μετά ελέγχετε τη μαρμελάδα με το δάχτυλό σας. Πρέπει να είναι αρκετά παχύρρευστη, ώστε να κολλάει στο πιάτο, χωρίς να «τρέχει». Μην ξεχνάτε όμως πως οι μαρμελάδες χωρίς ζάχαρη και γλυκαντικά δεν έχουν την πυκνή υφή που έχουν οι μαρμελάδες με ζάχαρη.
  • Γεμίζετε το αποστειρωμένο βάζο με τη μαρμελάδα αχλάδι και τη φυλάσσετε, σύμφωνα με τις παρακάτω οδηγίες.

Πώς να αποστειρώσετε το βάζο

  • Το πλένετε μαζί με το καπάκι του με ζεστό νερό και σαπούνι και το ξεπλένετε καλά.
  • Αφήνετε το βάζο και το καπάκι να στραγγίξουν και τα τοποθετείτε ανάποδα σε ένα ταψί, έχοντας στρώσει πάνω του μία καθαρή πετσέτα κουζίνας.
  • Τα αφήνετε να ζεσταθούν στον φούρνο στους 100°C για 15΄.
  • Γεμίζετε το βάζο όσο είναι καυτό και αυτό και η μαρμελάδα. Το γεμίζετε ως επάνω, ώστε να μη δημιουργηθεί κενό αέρος.
  • Σφραγίζετε καλά το καπάκι και τοποθετείτε το βάζο ανάποδα, μέχρι να κρυώσει καλά η μαρμελάδα.
  • Μετά, φυλάσσετε το βάζο σε σκιερό μέρος (π.χ. στο ντουλάπι) για πολλούς μήνες. Αν το ανοίξετε όμως, το διατηρείτε μετά στο ψυγείο.

Back to top button