Λίγο ακόμη γιορτές με… Gingerbread
Η συνταγή του Άκη Πετρετζίκη για το gingerbread κέικ θα σε βοηθήσει να…παρατείνεις τη γιορτινή διάθεση στο σπίτι και την κουζίνα σου.
Συστατικά
225 γρ. χυμό πορτοκαλιού, φρεσκοστυμμένο
100 γρ. ζάχαρη
225 γρ. μέλι
ξύσμα από 1 πορτοκάλι
ξύσμα από 1 λεμόνι
225 γρ. αλεύρι γ.ο.χ.
½ κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 κ.γ. μαγειρική σόδα
3 γρ. τζίντζερ, σε σκόνη
2 γρ. αλάτι
150 γρ. βούτυρο, λιωμένο
Για την επικάλυψη
300 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. μέλι
1 κ.γ. τζίντζερ, σε σκόνη, για πασπάλισμα
Μέθοδος Εκτέλεσης
Βάζουμε σε ένα κατσαρολάκι τον χυμό πορτοκαλιού, τη ζάχαρη, το μέλι και τα ξύσματα.
Τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και ζεσταίνουμε το μείγμα.
Όταν λιώσει η ζάχαρη, το αποσύρουμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.
Σε ένα μπολ ανακατεύουμε τα στερεά υλικά (αλεύρι, μπέικιν πάουντερ, σόδα, τζίντζερ, αλάτι) και προσθέτουμε το μείγμα με τα υγρά ανακατεύοντας με μία σπάτουλα.
Τέλος, προσθέτουμε και το λιωμένο βούτυρο και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 140°C, στον αέρα.
Σε ένα αντικολλητικό ταψί 20×30 εκ. (ή σε ένα απλό ταψί στρωμένο με λαδόκολλα), αδειάζουμε το μείγμα, το οποίο θα πρέπει να έχει πάχος 1-1,5 εκ.
Ψήνουμε για 30 λεπτά, μέχρι να πάρει ελαφρύ χρυσαφένιο χρώμα. Θα καταλάβουμε ότι είναι έτοιμο εάν το τρυπήσουμε με μια οδοντογλυφίδα και βγει καθαρή.
Το βγάζουμε από τον φούρνο, το αφήνουμε να κρυώσει εντελώς πάνω σε μια σχάρα και στη συνέχεια το κόβουμε σε κομμάτια.
Για την επικάλυψη:
Χτυπάμε στον κάδο του μίξερ σε μέτρια ταχύτητα το τυρί κρέμα με το φτερό μέχρι να αφρατέψει.
Προσθέτουμε το μέλι και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να έχουμε ένα ομοιόμορφο μείγμα.
Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και με ένα κουτάλι μοιράζουμε την επικάλυψη πάνω στα κομμάτια του κέικ μας.
Πασπαλίζουμε με τη σκόνη τζίντζερ και σερβίρουμε.