Εγγραφές ΓΕΛ και ΕΠΑΛ 2026–2027: Τι πρέπει να κάνουν τώρα μαθητές και γονείς
Η πρώτη φάση των ηλεκτρονικών αιτήσεων για εγγραφή, ανανέωση εγγραφής και μετεγγραφή σε δημόσια ΓΕΛ, ΕΠΑΛ και Πρότυπα ΕΠΑΛ για το σχολικό έτος 2026–2027 έχει ολοκληρωθεί. Από σήμερα οι οικογένειες μπορούν να δουν περισσότερα αποτελέσματα κατανομής, ενώ για ορισμένες κατηγορίες μαθητών τρέχουν ήδη σύντομες προθεσμίες.
Πού βλέπουμε το αποτέλεσμα
Ο μαθητής ή ο κηδεμόνας συνδέεται στην υπηρεσία e-εγγραφές με τους κωδικούς Taxisnet που χρησιμοποιήθηκαν για την αίτηση και επιλέγει «Οι αιτήσεις μου». Από εκεί μπορεί να δει, να αποθηκεύσει ή να εκτυπώσει την αίτηση και το αποτέλεσμα κατανομής.
Είσοδος στην υπηρεσία e-εγγραφές
Οι ημερομηνίες για ΕΠΑΛ και Πρότυπα ΕΠΑΛ
- ΕΠΑΛ: Τα αποτελέσματα είναι διαθέσιμα από τις 10 Ιουλίου. Η οριστικοποίηση της εγγραφής γίνεται με επικοινωνία με τη σχολική μονάδα κατανομής από Παρασκευή 17 έως Πέμπτη 23 Ιουλίου 2026.
- Πρότυπα ΕΠΑΛ: Τα αποτελέσματα εμφανίζονται από τις 10 Ιουλίου και η οριστικοποίηση πρέπει να ολοκληρωθεί έως Πέμπτη 16 Ιουλίου 2026.
Όπου απαιτούνται δικαιολογητικά, η ηλεκτρονική υποβολή είναι διαθέσιμη για τα ΕΠΑΛ από 10 έως 23 Ιουλίου και για τα Πρότυπα ΕΠΑΛ από 10 έως 16 Ιουλίου.
Τι ισχύει για τα ΓΕΛ
Για τα Γενικά Λύκεια τα αποτελέσματα κατανομής είναι ορατά από Τετάρτη 15 Ιουλίου 2026. Από την ίδια ημερομηνία είναι διαθέσιμη και η ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών, όταν ζητείται.
Οι γονείς καλό είναι να ελέγξουν άμεσα ποιο σχολείο εμφανίζεται στην αίτηση και να ακολουθήσουν τις οδηγίες της συγκεκριμένης σχολικής μονάδας για τυχόν επιπλέον έγγραφα ή παρουσία στο σχολείο. Οι απαιτήσεις μπορεί να διαφέρουν ανάλογα με την περίπτωση του μαθητή.
Ποιοι μαθητές αφορά
- Μαθητές της Γ΄ Γυμνασίου που θα φοιτήσουν στην Α΄ Λυκείου.
- Μαθητές Α΄ και Β΄ Λυκείου που ανανεώνουν την εγγραφή τους για την επόμενη τάξη.
- Μαθητές που ζήτησαν μετεγγραφή ή αλλαγή τύπου σχολείου.
Μπορεί να διορθωθεί η αίτηση τώρα;
Μετά την ολοκλήρωση της Α΄ φάσης δεν επιτρέπεται νέα αίτηση, τροποποίηση ή διαγραφή της ήδη υποβληθείσας αίτησης. Η πλατφόρμα επιτρέπει μόνο την προβολή, αποθήκευση και εκτύπωσή της.
Το Υπουργείο Παιδείας έχει ανακοινώσει ότι θα υπάρξει Β΄ φάση κατ’ εξαίρεση εγγραφών τον Σεπτέμβριο, πριν από την έναρξη των μαθημάτων. Όσοι δεν υπέβαλαν αίτηση ή αντιμετωπίζουν ειδικό πρόβλημα πρέπει να παρακολουθούν την επίσημη υπηρεσία και να επικοινωνούν με τη σχολική μονάδα ή τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της περιοχής τους.
Μικρή λίστα ελέγχου για τους γονείς
- Συνδεθείτε στις e-εγγραφές και ανοίξτε την επιλογή «Οι αιτήσεις μου».
- Αποθηκεύστε ή εκτυπώστε το αποτέλεσμα και την αίτηση.
- Ελέγξτε αν ζητείται ηλεκτρονική υποβολή δικαιολογητικών.
- Επικοινωνήστε έγκαιρα με το σχολείο κατανομής, ιδιαίτερα αν πρόκειται για ΕΠΑΛ ή Πρότυπο ΕΠΑΛ.