Κατσαρολάκι
9 tips για να ξεχωρίσετε το φρέσκο ψάρι από τον Τάκη Μπίζιο

Ήδη αρχίσαμε τις πρώτες εκδρομές και τα γεύματα σε ταβερνάκια με το ψαράκι να κυριαρχεί στο τραπέζι. Πώς μπορούμε να διαπιστώσουμε με ακρίβεια ότι το ψάρι που μας σερβίρουν είναι φρέσκο και όχι κατεψυγμένο; Ο κ. Τάκης Μπίζιος από το Ιχθυοπωλείο Μπίζιος στην Δημοτική Αγορά Τρικάλων, μας δίνει 9 μυστικά….
- Το σώμα του ψαριού πρέπει να είναι σκληρό και άκαμπτο. Αυτό σημαίνει πως όταν πιέζουμε με το δάχτυλό μας τη σάρκα του ψαριού, αυτή πρέπει να επανέρχεται στην αρχική της μορφή.
- Τα λέπια του δεν πρέπει να ξεκολλάνε εύκολα.
- Τα μάτια του πρέπει να είναι καθαρά και γυαλιστερά (αν και καμιά φορά τα μάτια είναι θολά εξαιτίας του πάγου).
- Τα βράγχια του πρέπει να είναι κόκκινα και να μην έχουν γλίτσα.
- Φυσικά η μυρωδιά του ψαριού πρέπει να παραπέμπει σε θαλασσινές οσμές και στη φρεσκάδα της θάλασσας.
- Το χρώμα του πρέπει να είναι λαμπερό, μεταλλικό. Μεγάλη προσοχή πρέπει να δίνετε στο «βορικό οξύ», το οποίο μπορεί να παραπλανήσει τον καταναλωτή, γιατί έχει την ιδιότητα να κρατάει κόκκινο το χρώμα του ψαριού, αλλά είναι βλαβερό για την υγειά.
- Τα εντόσθια του ψαριού πρέπει να ξεκολλάνε ολόκληρα και εύκολα.
- Η υφή του πρέπει να είναι γυαλιστερή.
- Τέλος, κατά τη διάρκεια του ψησίματος, στο φρέσκο ψάρι ανοίγει η σάρκα του και η ραχοκόκαλα του είναι λευκή.