Σχολές γονέων

Γιατί λέμε ΝΑΙ στα παιδικά πάρτυ

Ένα τέλειο παιδικό πάρτι δε χρειάζεται ούτε πολύ κόπο ούτε μεγάλα έξοδα. Το μόνο που απαιτεί είναι κέφι, φαντασία και καλή οργάνωση. Εξάλλου, η μεγάλη χαρά που θα βλέπετε ζωγραφισμένη στο προσωπάκι του μικρού σας, το ξάναμμα της ανυπομονησίας, οι χαρούμενες φωνούλες του αξίζουν κάθε αναστάτωση που θα υποστεί το σπίτι και όλα τα μπελαλίδικα μεθεόρτια συμμαζέματα.

1.

Πριν φτιάξετε τη λίστα με τους καλεσμένους σας, σκεφτείτε την ηλικία του παιδιού, το πόσο άνετα αισθάνεται και πώς συμπεριφέρεται όταν είναι μαζί με πολλά παιδάκια, ποιους φίλους του επιθυμεί πρώτα απ’ όλους και «δικαιωματικά» το ίδιο να καλέσει, αλλά και πόσους καλεσμένους μπορεί να φιλοξενήσει το σπίτι σας ή ο χώρος που έχετε επιλέξει να γίνει το πάρτι.

2.

Η ηλικία του μικρού σας θα καθορίσει την ημέρα και τις ώρες που θα επιλέξετε για το πάρτι του. Για παράδειγμα, για ένα παιδί σχολικής ηλικίας κάποιες ώρες μέσα στο Σαββατοκύριακο θα είναι προτιμότερες από τις καθημερινές, ενώ για τα πολύ μικρά οι μεσημεριανές ώρες μάλλον δεν είναι οι κατάλληλες, καθώς συνήθως παίρνουν τον υπνάκο τους.

3.

Εάν γνωρίζετε ότι κοντά στην ημερομηνία που επιθυμείτε να ορίσετε το πάρτι πιθανά θέλει το ίδιο και κάποιος φίλος του παιδιού σας, η ιδέα να διοργανώσετε ένα πάρτι από κοινού δε θα ήταν καθόλου κακή. Έτσι, θα στοιχίσει σε όλους φθηνότερα και θα σας επιβαρύνει με λιγότερες προετοιμασίες. Εννοείται, βέβαια, ότι οι συνεννοήσεις για τις λεπτομέρειες πρέπει να είναι ξεκάθαρες και να γίνουν έγκαιρα ανάμεσα στις δύο οικογένειες.

Χρονοδιάγραμμα

1 ή 2 μήνες νωρίτερα

– Ορίστε την ημερομηνία κι αποφασίστε για το χώρο που θα γίνει το πάρτι. Αν γίνει εκτός σπιτιού, επιβεβαιώστε τη διαθεσιμότητα του μέρους που επιθυμείτε.

3 εβδομάδες πριν

– Φτιάξτε τη λίστα με τους καλεσμένους σας.

– Συνεννοηθείτε με την εταιρεία catering που θα αναλάβει το φαγητό (αν αποφασίσατε ότι τη χρειάζεστε).

– Συζητήστε με το γραφείο στο οποίο θα εμπιστευθείτε την ψυχαγωγία των λιλιπούτειων καλεσμένων σας (αν αποφασίσετε ότι το χρειάζεστε).

– Καταλήξτε στη διακόσμηση ή στο θέμα που θα έχει το πάρτι και προμηθευτείτε τα ανάλογα στολίδια, αξεσουάρ κλπ.

– Ετοιμάστε τις προσκλήσεις.

2 εβδομάδες πριν

– Αγοράστε τα χάρτινα είδη σερβιρίσματος, π.χ. τραπεζομάντιλα, χαρτοπετσέτες, πιατάκια, ποτηράκια κλπ.

– Μοιράστε τις προσκλήσεις.

– Τσεκάρετε την ψηφιακή φωτογραφική σας μηχανή ή/και τη βιντεοκάμερα.

– Προμηθευτείτε τους χυμούς, τα αναψυκτικά κι ό,τι άλλο διατηρείται αρκετές μέρες στο ψυγείο.

– Επιλέξτε τα cd που θα πλαισιώνουν μουσικά τη γιορτή.

– Αγοράστε τα αναμνηστικά δωράκια που θα προσφέρετε στα μικρά στο τέλος του πάρτι.

– Επισκεφθείτε μαζί με το μικρό σας ένα ζαχαροπλαστείο για να διαλέξετε και να παραγγείλετε το σχέδιο της τούρτας.

– Σκεφτείτε τα παιχνίδια με τα οποία θα απασχολήσετε τους μικρούς καλεσμένους και τα σχετικά αξεσουάρ που τυχόν θα πρέπει να προμηθευτείτε, π.χ. χαρτιά και μαρκαδόρους για να ζωγραφίσουν κλπ.

1 εβδομάδα πριν

– Δανειστείτε από φίλους ή γείτονες τυχόν καρεκλάκια ή τραπεζάκια που θα σας χρειαστούν.

– Αποφασίστε τι ρούχα θα φορέσει ο «πρωταγωνιστής».

– Οργανώστε την κουζίνα σας για το πάρτι. Αδειάστε τον πάγκο για να υπάρχει χώρος, τοποθετήστε σε ψηλότερα ράφια τα πράγματα που δε θα χρειαστείτε για το πάρτι και καθαρίστε το ψυγείο για να εξοικονομήσετε χώρο.

– Κάντε τις απαραίτητες αλλαγές στο χώρο του σπιτιού, τοποθετώντας τα έπιπλα όπως θεωρείτε βολικότερα, αφαιρώντας διακοσμητικά, χαλιά κλπ.

1 ή 2 μέρες νωρίτερα

– Σκεφτείτε ποια φαγητά ή γλυκά μπορείτε να ετοιμάσετε μια ή δυο μέρες νωρίτερα και διατηρήστε τα στο ψυγείο ή στον καταψύκτη.

Back to top button