Υγεία

Υγιής ο πληθυσμός των προσφύγων-Τι διαπιστώθηκε από μελέτη του Νοσοκομείου Τρικάλων στο κέντρο φιλοξενίας

Μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα έρευνα αλλά κυρίως χρήσιμη σε ότι αφορά στην ιατρική κάλυψη του πληθυσμού των προσφύγων που φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στα Τρίκαλα, διενεργήθηκε από το Νοσοκομείο Τρικάλων και συγκεκριμένα από την Επιτροπή Νοσοκομειακών Λοιμώξεων και το Τμήμα Επισκεπτών Υγείας.

 

Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάστηκαν από τις επισκέπτριες υγείας του Νοσοκομείου κα Κατσή Χριστίνα και την κα Κατερίνα Γιουβρή, δείχνοντας σε γενικές γραμμές ότι πρόκειται για έναν υγιή πληθυσμό που σε πολλές περιπτώσεις παρουσιάζουν νοσήματα σε ποσοστό επικράτησης μικρότερο του γενικού πληθυσμού.

 

Ειδικότερα, σύμφωνα με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, τα χρόνια νοσήματα με το μεγαλύτερο ποσοστό επικράτησης στα 236 άτομα που συμμετείχαν στην έρευνα, είναι η αρτηριακή υπέρταση και η στεφανιαία νόσος, ο υπό μελέτη πληθυσμός θεωρείται υγιής καθώς εμφανίζεται ελεύθερος λοιμωδών νοσημάτων. Μηδενικός είναι δε ο αριθμός των προσφύγων που πάσχουν από νοσήματα όπως η Ηπατίτιδα Β, σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα, τυφοειδή πυρετό, διεφθερίτιδας, χολέρας, ελονοσίας, ιλαράς και πολυεμυελίτιδας. Σε ότι αφορά δε τον γυναικείο πληθυσμό τον Αύγουστο επτά πρόσφυγες ήταν έγκυες.

 

Αξίζει δε να αναφερθεί ότι τα όποια περιστατικά προκύπτουν αντιμετωπίζονται από το γενικό νοσοκομείο Τρικάλων κάτι που ήδη έχει συμβεί σε πολλές περιπτώσεις παρέχοντας υγειονομική κάλυψη και φαρμακευτική αγωγή.

 

Καλυμμένα εμβολιαστικά τα παιδιά

 

Σε ότι αφορά την εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών, το διάστημα που έγινε η έρευνα, δηλαδή στα μέσα Αυγούστου, δεν αντιστοιχεί στην εικόνα που υπάρχει σήμερα. Όπως ανέφεραν οι επισκέπτριες υγείας, το σύνολο των παιδιών έχουν εμβολιαστεί όπως προβλέπεται από ΜΚΟ, διαδικασία στην οποία υπήρχε και η παρουσία του Νοσοκομείου Τρικάλων, εμβολιαστική κάλυψη η οποία και προβλέπεται να συνεχιστεί.

 

Από εκεί και πέρα, τόσο η κα Γιουβρή και η κα Κατσή, καθώς και ο διοικητής του Νοσοκομείου Τρικάλων κ. Δημήτρης Παρθένης, έβαλαν τα πράγματα στη θέση τους σε ότι αφορά το νόημα του εμβολιασμού τονίζοντας ότι είναι μια διαδικασίας των προστασίας της υγείας των παιδιών που εμβολιάζονται. Σε περίπτωση δηλαδή μη εμβολιασμού δεν κινδυνεύει ο γύρω πληθυσμός αλλά το ίδιο το παιδί, αυτό προφανώς ως απάντηση στις όποιες αγωνίες εκφράζονται γύρω από το θέμα, κάτι βέβαια που επανειλημμένα αναφέρει η ιατρική κοινότητα.

Back to top button