Kidsnews

Τρίκαλα: “Εμείς στην Black Friday κηδεύουμε τη Γη” το μήνυμα των παιδιών της Fridays for Future

Η νέα γενιά ανθρώπων έχει αρχίσει να διεκδικεί έναν καλύτερο τρόπο ζωής. Αυτό έρχεται ως μήνυμα από πολλές αφετηρίες και προκαλεί μια κίνηση ζωής που αξίζει να μας προβληματίσει. Τα παιδιά μας και οι νέοι πολίτες κάτι έχουν να μας πούνε και το λένε με το δικό τους τρόπο. Φαίνεται από όσα εισπράττουμε μέχρι τώρα, ότι όλα πήγαν στραβά με τον κόσμο μας… Η υπεκατανάλωση, η ασέβεια απέναντι στη Γη, η εκμετάλλευση ανθρώπων από τον ίδιο τον άνθρωπο, είναι μερικά μόνο από όσα επιτρέψαμε να συμβούν. Και αυτό η νέα γενιά μας το καταλογίζει ως ευθύνη ζητώντας μας να το ανατρέψουμε.

Κάπως έτσι ένα κίνημα με περιβαλλοντική κυρίως ανησυχία έκανε την εμφάνισή του στα μαθητικά θρανία. Και έφτασε και στην πόλη μας από μια ομάδα μαθητών που όλο και μεγαλώνει ξεκινώντας δράσεις και παρεμβάσεις ακτιβιστικές και όχι μόνο. Πρόκειται για το Fridays For Future που σήμερα αφορούσε δράσεις για το περιβάλλον.

Τα παιδιά με σύνθημα “Εμείς στην Black Friday κηδεύουμε τη Γη” ξεκίνησαν από την Κεντρική Πλατεία, διέσχισαν εμπορικούς δρόμους και κάλεσαν όλους τους Τρικαλινούς να κάνουν κάτι για να αλλάξει αυτό. Μικρές κινήσεις που αν ενωθούν ίσως γίνει ένα μεγάλο βήμα για μια καλύτερη ζωή.

[divider]

Τι είναι το Fridays For Future

To Fridays For Future είναι ένα παγκόσμιο αυτοοργανωμένο και αυτόνομο μαθητικό περιβαλλοντικό κίνημα που μάχεται για να αποτραπεί η κλιματική κρίση, την οποία πλέον βιώνουμε , εξασφαλίζοντας την κλιματική δικαιοσύνη.

Το κίνημα Fridays For Future δημιουργήθηκε, κατά τη διάρκεια της προηγούμενης σχολικής χρονιάς. Το καλοκαίρι του 2018, ο IPCC δημοσίευσε μια επιστημονική μελέτη για την κλιματική αλλαγή, η οποία αποδεικνύει ότι μετά το 2030, η κλιματική αλλαγή θα είναι μη αναστρέψιμη με καταστροφικές επιπτώσεις για τη βιωσιμότητα του πλανήτη. Τον Αύγουστο 2018, η δεκαπεντάχρονη μαθήτρια από τη Σουηδία Greta Thunberg, βλέποντας την στενά χρονικά περιθώρια για δράση, καθώς και την αδράνεια των κυβερνήσεων, άρχισε να κάνει αποχή από το σχολείο κάθε Παρασκευή για ένα χρόνο.

Μέσα σε αυτόν τον ένα χρόνο, χιλιάδες μαθητές ανά την Ευρώπη και τον κόσμο ακολούθησαν το παράδειγμα της, διοργανώνοντας κάθε Παρασκευή μαθητικές αποχές, διαμαρτυρίες και πορείες. Έτσι γεννήθηκε το Fridays For Future, ένα κίνημα που ολοένα και μεγαλώνει με κλιματικές διαμαρτυρίες και τοπικές ομάδες του κινήματος σε πάνω από 150 χώρες.

Back to top button