Schoolicantera

Την Τετάρτη…καιρού επιτρέποντος υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στο 25ο Δημοτικό Σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο

Για τα προσφυγόπουλα που διαμένουν στο Ατλάντικ,  η Τετάρτη 11 Ιανουαρίου θα αποτελέσει την έναρξη της σχολικής τους χρονιάς.
Μετά από την εγκληματική κωλυσιεργία της κυβέρνησης και των μηχανισμών της, που επί σειρά μηνών ουσιαστικά αμφισβήτησαν την καθολικότητα της εκπαίδευσης για όλα τα παιδία ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκείας και χρώματος και η οποία υπέθαλψε και κυοφόρησε ρατσιστικά σύνδρομα, τα προσφυγόπουλα του Ατλάντικ κατακτούν το αδιαμφισβήτητο δικαίωμα στη μόρφωση.
Ακόμη και αυτό όμως κατακτάται κουτσουρεμένο, με όρους «υγειονομικής ζώνης», καθώς με την ένταξη τους σε τμήματα εκτός του κανονικού ωρολόγιου προγράμματος (μετά τις 14:00) τους στερείται το δικαίωμα της κοινωνικοποίησης με τα παιδιά της ηλικίας τους, το πιο σοβαρό ίσως κομμάτι μιας υγιούς εκπαιδευτικής διαδικασίας.
Στερείται η δυνατότητα να εμπλουτιστεί δυναμικά το κοινωνικό και πολιτισμικό κεφάλαιο των ντόπιων και προσφύγων μαθητών, με κοινές αλλά και παράλληλες εκπαιδευτικές διαδικασίες, ώστε να διεξάγεται ομαλά και ολοκληρωμένα η εκπαίδευση των όλων των παιδιών εντός του κανονικού σχολικού ωραρίου.
Η τακτική της εντελώς αποκομμένης εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων και η στέρηση της αλληλεπίδρασης τους με τα παιδιά του τόπου μας, αντικειμενικά τρέφει ξενοφοβικές συμπεριφορές, και ρίχνει νερό στο μύλο του φασισμού, που δαιμονοποιεί και αντιμετωπίζει εχθρικά τους πιο αδύναμους κοινωνικούς κρίκους.
Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου καλωσορίζουμε και υποδεχόμαστε τους νέους μαθητές και μαθήτριες του 25ου Δημοτικού σχολείου και του 2ου Γυμνασίου.
Όλοι και όλες εμείς που παλεύουμε κάθε μέρα για να ζήσουμε και ξέρουμε πως για να το πετύχουμε αυτό πρέπει να ενωθούν οι αδύναμοι ενάντια στους δυνατούς, πως δεν είναι «μαγκιά» να αρνείσαι δικαιώματα σε αυτούς που δεν έχουν, αλλά το να στερείς πλούτη από εκείνους που τους ξεχειλίζουν, θα είμαστε εκεί πλάι στα παιδιά που μπορεί να γεννήθηκαν σε άλλους τόπους και να πιστεύουν σε άλλους θεούς, αλλά έγιναν πρόσφυγες από τους ίδιους που κάνουν εμάς ανέργους και φτωχούς.
Όλοι και όλες εμείς που από την πρώτη στιγμή βρεθήκαμε στο πλευρό των ανθρώπων που θαλασσοπνίγονταν για να σωθούν από τις φλόγες του πολέμου, αλλά και στο πλευρό κάθε ανέργου, κάθε αγωνιζόμενου και κάθε ανθρώπου που δε σκύβει το κεφάλι στη σύγχρονη τυραννία, εμείς που ξέρουμε πως η αλληλεγγύη δεν έχει εθνικότητα και θρησκεία, θα είμαστε εκεί για να δώσουμε, αλλά κυρίως για να πάρουμε λίγη ελπίδα, από το μέλλον αυτού του κόσμου που είναι τα παιδία και οφείλουμε να τα προστατεύσουμε από το δηλητήριο του μίσους που αφειδώς σπέρνει το ίδιο το σύστημα μεταξύ των εργαζομένων, των φτωχών και των ανέργων.
 Όλοι εμείς που ζούμε στο τεράστιο γκέτο των μνημονίων, που βλέπουμε μέσα στις ίδιες μας τις πόλεις την πλειοψηφία της ανείπωτης φτώχειας, αλλά και τη μειοψηφία του σκανδαλώδους πλούτου, ξέρουμε πως τα γκέτο δεν τα κάνουν οι πρόσφυγες, αλλά η ολιγαρχία του πλούτου για να κλείνει μέσα όλους τους εκμεταλλευόμενους.
Εμείς θέλουμε ελευθερία, να σπάσουμε τα δεσμά των φυλακών που χτίζουν και όχι να χτίσουμε δικές μας φυλακές.
Ελευθερία σε όλες τις κοινωνικές δομές της εκπαίδευσης, της υγείας, της πρόνοιας της κοινωνικής ασφάλισης.
Ελευθερία από τους πολεμοχαρείς ιμπεριαλιστές, τις συνθήκες τους, τις συμφωνίες τους και τις ενώσεις τους. Ελευθερία να συνυπάρχουμε και να συμβιώνουμε με αλληλεγγύη.
Την Τετάρτη 11 Ιανουαρίου υποδεχόμαστε και καλωσορίζουμε τα προσφυγόπουλα στο 25ο Δημοτικό Σχολείο και στο 2ο Γυμνάσιο στις 2 μ.μ.
Καλούμε όλον τον κόσμο της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς, τις συλλογικότητες και τα συνδικάτα, τα μετωπικά σχήματα και τα τοπικά κινήματα, να είμαστε όλες κι όλοι εκεί!
ΛΕΣΧΗ ΕΡΓΑΣΙΑΣ, ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ

Back to top button