Schoolicantera

Τα παιδιά “ξαναχτίζουν” τον κόσμο με φαντασία στο Arkki και στο UK-School of English

Τα Τρίκαλα υποδέχονται τα ολοκαίνουργια εργαστήρια του Arkki School of Architecture. Γνωρίστε το πιο πρωτοποριακό πρόγραμμα της Ευρώπης για παιδιά, μέσα από τους “ανθρώπους” του!

“Όσο περισσότερο παίζουμε με τα παιδιά, τόσο σοβαρότερα γίνονται τα πράγματα.” αναφέρει ο Σταύρος Μαρτίνος, αρχιτέκτονας & Ακαδημαϊκός Διευθυντής του Arkki, και έχει απόλυτο δίκιο… Στον κόσμο του Arkki, τα παιδιά παίζουν και εκπαιδεύονται χρησιμοποιώντας την Αρχιτεκτονική. Με τις κατασκευές τους, “ξαναχτίζουν” τον κόσμο μας μέσα από μία τόσο συναρπαστική οπτική!

photo-3

Μαρία Μπακαρού | Αρχιτέκτων Μηχανικός – Ακαδημαϊκή Συνεργάτης Αrkki School

“Είναι για μένα μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι με τα παιδιά και να γνωρίζω την αρχιτεκτονική του δικού τους κόσμου!”

Στα αρχικά στάδια ανάπτυξης των παιδιών, πολλές φορές αξιολογείται η δημιουργικότητά τους μόνο όταν αυτή καταφέρει να εκφραστεί ως ένα τελικό προϊόν, με αποτέλεσμα να παραβλέπεται και να φθίνει η δημιουργική τους συμπεριφορά.

Στα εργαστήρια του Arkki δίνεται σε όλα τα παιδιά η δυνατότητα να εκφράσουν τις αρχικές τους ιδέες, να επιλύσουν προβλήματα και τελικά να υλοποιήσουν τρισδιάστατες δημιουργίες μέσα από τον προσωπικό τους τρόπο  έκφρασης & μάθησης.

Είναι για μένα μεγάλη χαρά να συνεργάζομαι με τα παιδιά και να γνωρίζω την αρχιτεκτονική του δικού τους κόσμου!

Πώς είναι να ζει κανείς σε ένα δενδρόσπιτο; Έχετε ταξιδέψει σε νησί που δεν έχετε φανταστεί ποτέ; Πώς μοιάζει η πόλη των ονείρων σας; Τα παιδιά «ρίχνουν» φως και λύνουν όλους τους γρίφους, στα νέα εργαστήρια του Arkki! Ανυπομονώ να συνεχίσουμε το συναρπαστικό μας ταξίδι!

photo-1

Οι εκπαιδευτικοί του Arkki Ισαβέλλα Καρούτη & Μαρία Μπακαρού, με την Ειρήνη Στράκαρη (ιδιοκτήτρια του UKSchool of English)

Ισαβέλλα – Δήμητρα Καρούτη | Αρχιτέκτων Μηχανικός – Ακαδημαϊκή Συνεργάτης Αrkki School

Δεν είναι τυχαίο που το Arkki «προσγειώθηκε» στα Τρίκαλα…..αφού στην πόλη μας ανέκαθεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών.”

Δεν είναι τυχαίο που το Arkki, ένα πρόγραμμα αρχιτεκτονικής για παιδιά με τις προδιαγραφές του φινλανδικού εκπαιδευτικού συστήματος, «προσγειώθηκε» στα Τρίκαλα…..αφού στην πόλη μας ανέκαθεν δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση των παιδιών.

Στα εργαστήρια του Arkki, τα παιδιά αφήνονται ελεύθερα να πειραματιστούν με διάφορα υλικά, να προσεγγίσουν τα αντικείμενα και το χώρο με όλες τους τις αισθήσεις, ενώ παράλληλα μαθαίνουν ότι μπορούν να επηρεάσουν το μέλλον τους και να συμμετέχουν ενεργά στη διαμόρφωση του άμεσου περιβάλλοντός τους.
Στην τάξη του Arkki δεν έχουμε σωστό και λάθος… έχουμε φαντασία και το ελεύθερο να φτιάχνουμε, να χαλάμε, και να ξαναφτιάχνουμε. Γι αυτό και κάθε μάθημα είναι μια πρωτόγνωρη εμπειρία!
Ως αρχιτέκτονας, η ματιά μου αναζητά στο χώρο μικρές ιστορίες. Η επαφή μου με τα παιδιά και τις κατασκευές τους είναι μια αποκάλυψη ενός άλλου μικρόκοσμου, που εξελίσσεται μέσα στον χρόνο. Μέσα από το Arkki μου δίνεται η δυνατότητα να “ρίχνω” κλεφτές ματιές στον δικό τους μικρόκοσμο, και να συνεισφέρω στη διαμόρφωση του!

photo-2

“Οι μαθητές του Arkki School στα Τρίκαλα εκθέτουν τα έργα τους!”

( Ιούνιος 2016 -UK-School of English)

 photo-4

Σταύρος Μαρτίνος | Αρχιτέκτων Μηχανικός– Ακαδημαϊκός Διευθυντής Arkki School

“Όσο περισσότερο παίζουμε μαζί με τα παιδιά, τόσο πιο σοβαρά γίνονται τα πράγματα!”

photo-3

Ο Σταύρος Μαρτίνος, ακαδημαϊκός Διευθυντής του Αrkki, “επί το έργον”!

Πρέπει να υπάρχει κάτι στον τρόπο με τον οποίο δουλεύει το Arkki, που βγάζει από τους ανθρώπους τον καλύτερο τους εαυτό! Δεν μπορούμε να βρούμε άλλη εξήγηση για το πώς, μέσα σε περίοδο γενικευμένης κρίσης, η ομάδα μας στην Ελλάδα ολοένα αναπτύσσεται.

Δεν μας έκανε εντύπωση ότι η πρώτη επαφή των παιδιών της Ελλάδας με την εναλλακτική παιδαγωγία του Arkki, η οποία εφαρμόζεται στο σχολικό περιβάλλον της Φινλανδίας, άφησε στους περισσότερους μια αίσθηση αμηχανίας: Όταν ζητήθηκε από τα παιδιά να φτιάξουν κάτι για το οποίο δεν υπήρχε μία και μόνη λύση, ούτε έτοιμη εικόνα, αρχικά δεν ήξεραν τί να κάνουν! Αυτό που μας έκανε όμως μεγάλη εντύπωση ήταν το πόσο γρήγορα τα παιδιά προσαρμόστηκαν, «μπήκαν στο πνεύμα», και άρχισαν να φτιάχνουν δικές τους, πρωτότυπες κατασκευές, με τρόπους που δεν τους είχαν περάσει ποτέ ξανά από το μυαλό.

Η έμφαση που δίνει η παιδαγωγία του Arkki στην αρχιτεκτονική έκανε τα παιδιά να δουν όσα ήδη γνώριζαν μέσα από το περιβάλλον τους, χτισμένο και φυσικό, με άλλα μάτια – και να συνεχίσουν να παρατηρούν τα πάντα με μεγαλύτερη προσοχή και με αυξημένη περιέργεια. Τελικά, άρχισαν να χτίζουν τις δικές τους, εξατομικευμένες γνώσεις, μαθαίνοντας από τον εαυτό τους πώς να μαθαίνουν, για τα δικά τους μέτρα και με τον δικό τους ρυθμό. Αυτό το οποίο εμείς παρέχουμε είναι μία ιδιότυπη «σκαλωσιά», πάνω στην οποία τα παιδιά μπορούν να «χτίσουν» το δικό τους, προσωπικό οικοδόμημα!

Η μεγάλη αποδοχή που έχουμε γνωρίσει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα, μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, μας έχει γεμίσει με αισιοδοξία ότι η εκπαίδευση μπορεί να γίνει διαρκώς καλύτερη. Επίσης, έχει μεγαλώσει ακόμα περισσότερο το αίσθημα ευθύνης μας απέναντι στα παιδιά, στους γονείς τους και στα σχολεία τους: Όσο περισσότερο παίζουμε μαζί με τα παιδιά, τόσο πιο σοβαρά γίνονται τα πράγματα!

Back to top button