Kidsnews

Τα παιδιά εκπέμπουν SOS

Η φτώχεια στον παιδικό πληθυσμό είναι πλέον εδώ. Καθώς η οικονομική κρίση επεκτείνεται σε όλο και περισσότερες χώρες του πλανήτη, τα μεγάλα θύματα εξακολουθούν να είναι τα παιδιά.

O συνολικός αριθμός των παιδιών που ζουν σε συνθήκες φτώχειας στις πλούσιες χώρες έχει αυξηθεί κατ’ εκτίμηση σε 76.500.000. Ανάλυση της UNICEF έδειξε ότι τα πρώτα προγράμματα οικονομικής τόνωσης για την προστασία των παιδιών σε ορισμένες χώρες ήταν αποτελεσματικά, αλλά τα πράγματα άλλαξαν μετά το 2010.

Τότε ήταν που ξέσπασε η κρίση χρέους και οι περισσότερες αναπτυγμένες χώρες ξεκίνησαν περικοπές στους προϋπολογισμούς τους.

Αυτό είχε αρνητικές επιπτώσεις στα παιδιά – ειδικά στην περιοχή της Μεσογείου. H καταναγκαστική εργασία, οι ιάσιμες ασθένειες και η βίαιη κακοποίηση είναι καθημερινή πραγματικότητα για εκατοντάδες εκατομμύρια παιδιά σε όλο τον κόσμο.

Αυτό το χρόνο, περίπου 5,9 εκατομμύρια παιδιά θα πεθάνουν – κυρίως από αιτίες που προλαμβάνονται – πριν από τα πέμπτα τους γενέθλια.

Το ποσοστό θνησιμότητας των παιδιών κάτω των πέντε ετών μειώθηκε συνολικά, από 91 θανάτους ανά 1.000 γεννήσεις το 1990, σε 43 ανά 1.000 γεννήσεις το 2015, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση. Σχεδόν οι μισοί από τους θανάτους βρεφών συνδέονται με τον υποσιτισμό, και το 45% πεθαίνει κατά τη διάρκεια των πρώτων 28 ημερών της ζωής.

Back to top button