Kidsnews

ΣΧΟΛΕΙΑ ΤΡΙΚΑΛΩΝ: Η φτώχεια χτυπά τους μαθητές

Στο πλαίσιο δημοσιογραφικής έρευνας συνομιλήσαμε με παιδιά Γυμνασίου. Σε αυτό το διάλογο ρωτήθηκαν τι τους θλίβει περισσότερο μέσα σε αυτή την κατάσταση οικονομικής και κοινωνικής κρίσης. Η απάντηση των παιδιών ήταν γροθιά στο στομάχι, «Ότι βλέπουμε συμμαθητές μας να μην έχουν να φάνε».

Κάτι τέτοιο δεν είναι άγνωστο ούτε στους δημοσιογράφους ούτε στην κοινωνία, ωστόσο όταν το ακούει κανείς από 13χρονα παιδιά, δεν μπορεί παρά να μείνει συγκλονισμένος από τον κόσμο που τους παραδίδουμε. «Υπάρχουν παιδιά που δεν έχουν ούτε για ένα κουλούρι, που χρωστούν στα κυλικεία, που ζαλίζονται».

Όλα αυτά τα λόγια ήρθαν να επιβεβαιωθούν και από τους ιδιοκτήτες των κυλικείων. Μιλώντας με την πρόεδρο του Σωματείου Κυλικείων κα Λίτσα Νταϊλιάνη, μας εξηγεί, ότι τα τελευταία χρόνια όλο και περισσότερα παιδιά ζούνε κάτω από συνθήκες φτώχειας. Η σχολική χρονιά που διανύουμε, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά είναι η χειρότερη.

«Γνωρίζουμε τα παιδιά με τα μικρά τους ονόματα. Ξέρουμε την κατάσταση που βιώνουν. Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά τους. Υπάρχουν παιδιά και είναι πάνω από το 50% που πλέον δεν έχουν τη δυνατότητα να αγοράσουν από το κυλικείο ούτε το ελάχιστο. Έρχονται μαθητές λυκείου, που για ν πάρουν μια τσίχλα των 10 λεπτών πληρώνουν με δίλεπτα! Παιδιά που ζαλίζονται που δεν έχουν όντως ούτε για κουλούρι. Μιλώντας με συναδέλφους από Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια καταλήξαμε ότι μόλις το 30% των μαθητών αγοράζουν από το κυλικείο. Πολλά από αυτά χρωστούν ακόμη και όλη την προηγούμενη χρονιά με τους γονείς να αδυνατούν να πληρώσουν!», αναφέρει η κα Νταϊλιάνη που εδώ και χρόνια διατηρεί κυλικείο.

Μάλιστα, η ίδια καθώς και συνάδελφοι της καλούν τις σχολικές κοινότητες, τους συλλόγους διδασκόντων και τους γονείς αλλά και τις τοπικές επιχειρήσεις να αναλάβουν πρωτοβουλίες για να γίνουν δράσεις να παρέχονται έστω και κάποιες μέρες το μήνα, δωρεάν πρωινό στα παιδιά ή κάτι αντίστοιχο. «Εμείς προσπαθούμε να βοηθήσουμε. Κάθε μέρα έχουμε απίστευτο περίσσευμα σε προϊόντα όπως τοστ που δεν μπορούμε να διαθέσουμε και θέλουμε να τα δώσουμε σε αυτά τα παιδιά. Όμως η αδυναμία δεν φανερώνεται. Πρέπει όλοι μαζί να βρούμε ένα τρόπο να βοηθήσουμε».

Back to top button