Schoolicantera

Συμμετοχή του 2ου ΕΠΑΛ σε ευρωπαϊκό πρόγραμμα

Πραγματοποιήθηκε στο Λοτζ της Πολωνίας η τρίτη συνάντηση των εταίρων στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού Προγράμματος Erasmus+ KA2 με τίτλο “New approaches to strengthened cooperation facilities for VET institutions and labour market (NecVET)”, που αφορά την ανάπτυξη νέων προσεγγίσεων συνεργασίας μεταξύ των οργανισμών επαγγελματικής εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας.
Το 2ο ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων συμμετέχει σε αυτή τη στρατηγική σύμπραξη/εταιρική σχέση για την Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση για τη διετία 2014-2016, με συμμετέχοντες φορείς από τις χώρες Τουρκία, Ελλάδα, Ιταλία, Πολωνία και Ισπανία.
Η τρίτη διεθνική συνάντηση οργανώθηκε από το φορέα “Orka Consulting” κατά το χρονικό διάστημα 5-8 Οκτωβρίου 2015, όπως είχε καθοριστεί από τις ανάγκες του συγκεκριμένου σχεδίου και με βάση τους στόχους που έχουν τεθεί.
Κατά τη διάρκεια αυτής της συνάντησης παρουσιάστηκαν αρχικά οι πολιτικές για την επαγγελματική εκπαίδευση και οι στρατηγικές για τη σύνδεση της επαγγελματικής εκπαίδευσης με την αγορά εργασίας που εφαρμόζονται στην Πολωνία. Ένας επιχειρηματίας που διευθύνει ξενοδοχειακή μονάδα στο Λοτζ, παρουσίασε τις προσωπικές του εμπειρίες από την πρόσληψη και τη συνεργασία του με αποφοίτους των οργανισμών επαγγελματικής εκπαίδευσης, τα προβλήματα που συνάντησε, τις απόψεις και τις προσδοκίες που έχει.
Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο επαγγελματικό λύκειο “Zespol Szkol Ekonomiczno – Turystyczno – Hotelarskich im.Wladyslawa Grabskiego”. Το σχολείο αυτό παρέχει εξειδικευμένη εκπαίδευση στον τομέα της οικονομίας και διοίκησης καθώς λειτουργούν σε αυτό οι ειδικότητες των υπαλλήλων οικονομικών υπηρεσιών, τουριστικών επιχειρήσεων, ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και υπαλλήλων τερματικών σταθμών (terminals) αεροδρομίων και λιμανιών. Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ξενάγησαν τους συμμετέχοντες στο σχολείο και παρουσίασαν την ιστορία του, τις κτιριακές εγκαταστάσεις, τον εργαστηριακό εξοπλισμό, τα εκπαιδευτικά προγράμματα, τις εκδηλώσεις και τις δραστηριότητές τους. Επίσης πραγματοποιήθηκε από τους μαθητές του σχολείου επίδειξη των γνώσεων και των δεξιοτήτων που έχουν αποκτήσει, με προσομοίωση του πραγματικού εργασιακού περιβάλλοντος μιας ξενοδοχειακής επιχείρησης στον αντίστοιχο εργαστηριακό χώρο.
Επιπλέον, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, οι συμμετέχοντες παρουσίασαν τα αποτελέσματα της έρευνας, που πραγματοποιήθηκε σε κάθε χώρα, για τις προσδοκίες της αγοράς εργασίας από τους εκπαιδευτικούς οργανισμούς της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Συγκεκριμένα δημιουργήθηκε ερωτηματολόγιο το οποίο διανεμήθηκε σε επιχειρήσεις από δέκα διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς σε κάθε χώρα και περιείχε ερωτήσεις σχετικές με τα επαγγελματικά προσόντα και τις βασικές δεξιότητες των αποφοίτων της επαγγελματικής εκπαίδευσης. Στη συνέχεια θα υλοποιηθεί συσχέτιση και ανάλυση των απαντήσεων, γραφική αναπαράσταση των αποτελεσμάτων και εξαγωγή συμπερασμάτων σε ευρωπαϊκό επίπεδο που θα αποτελέσουν τη βάση για τη δημιουργία της τελικής έκθεσης έργου.
Τέλος, οι συμμετέχοντες είχαν τη δυνατότητα να συζητήσουν για τον προγραμματισμό των μελλοντικών ενεργειών της διακρατικής συνεργασίας, για το σχεδιασμό και την ανάλυση των πνευματικών προϊόντων και των παραδοτέων, την τήρηση του συμφωνηθέντος χρονοδιαγράμματος εργασιών και την καταγραφή του συνόλου των πληροφοριών και των στοιχείων που αφορούν τις δραστηριότητες που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο του σχεδίου.
Οι εκπαιδευτικοί του 2ου ΕΠΑ.Λ. Τρικάλων που συμμετείχαν σε αυτή τη συνάντηση ήταν οι Αβδελίδης Ευάγγελος, Μπαρούτα Ευαγγελία και Αβδελίδου Ελένη.

Back to top button