Schoolicantera

Στην κορυφή της ρομποτικής το 7ο Λύκειο Τρικάλων

Το 7ο Γενικό Λύκειο Τρικάλων με την ομάδα Ρομποτικής (B.E.A.S.T.) συμμετείχε και πήρε την πρώτη θέση στον 7ο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, στην κατηγορία Open Λυκείου, που διεξήχθη στη Αθήνα στις 03/10/2015. Η ομάδα προκρίθηκε στην Παγκόσμια Ολυμπιάδα Ρομποτικής (WRO) που θα πραγματοποιηθεί στην Ντόχα του Κατάρ στις 6-8 Νοεμβρίου 2015.

Στην κατηγορία αυτή (Open Λυκείου) η κάθε ομάδα είναι υπεύθυνη να φτιάξει το δικό της robot, να το προγραμματίσει, να φτιάξει τη δική της πίστα και το δικό της σενάριο. Σύμφωνα με το σενάριο του 7ου ΓΕΛ Τρικάλων ο ρομποτικός εξερευνητής, ο Wa.Te.x., εξερευνά έναν άγνωστο πλανήτη στον οποίο επικρατούν επικίνδυνες συνθήκες για τους ανθρώπους. Ανακαλύπτει ευρήματα νερού στην επιφάνεια του πλανήτη, και στη συνέχεια, ελέγχει κατά πόσο η ποιότητα αυτού του νερού είναι καλή για την ανάπτυξη της ζωής στον πλανήτη με την χρήση ενός πεχάμετρου του κυκλώματος Arduino. Ο ρομποτικός εξερευνητής είναι προγραμματισμένος να κινείται αυτόνομα πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη.
Ο Wa.Te.x., μέσω του αισθητήρα θερμοκρασίας του κυκλώματος Arduino, καταγράφει τις θερμοκρασίες που επικρατούν στην επιφάνεια του άγνωστου πλανήτη.
Επιπλέον, ο ρομποτικός εξερευνητής διαθέτει αισθητήρα αερίων και πιο συγκεκριμένα μεθανίου. Η καύση του, μετά από επεξεργασία, αποτελεί πηγή ενέργειας, έτσι, εφόσον ανιχνευθεί στην επιφάνεια του άγνωστου πλανήτη, οι άνθρωποι, ίσως, μπορέσουν να παράγουν ενέργεια.
Ο Wa.Te.x., ο ρομποτικός εξερευνητής μας, αποτελείται από δύο διαφορετικές τεχνολογίες: Το Lego EV3, το οποίο έχει προγραμματιστεί να κινείται, και το κύκλωμα του Arduino με τους αισθητήρες για την μέτρηση των δεδομένων, τα οποία μεταδίδονται ασύρματα σε πραγματικό χρόνο μέσω πλατφόρμας στον υπολογιστή.

Back to top button