KidsnewsSchoolicantera

Στα σχολεία για self test όσοι γονείς δεν βρήκαν – Τι πρέπει να κάνουν εκπαιδευτικοί και μαθητές

Με μπαράζ προφορικών και γραπτών οδηγιών το υπουργείο Παιδείας επιχειρεί να καλύψει τα κενά από την έλλειψη self test αλλά και τα προβλήματα στη λειτουργία των σχολείων που αύριο ανοίγουν

Μετά τις επανειλημμένες αναφορές από εκπαιδευτικούς και γονείς ότι πηγαίνουν στα φαρμακεία και δεν βρίσκουν self test, τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας εξέδωσαν κοινή ανακοίνωση.

Η ανακοίνωση των υπουργείων Παιδείας και Υγείας

Από την Τετάρτη 5/1 ως σήμερα δόθηκαν περισσότερα από 6,7 εκ. τεστ στο 87,4% των δικαιούχων μαθητών και εκπαιδευτικών. Είχαμε τη μεγαλύτερη προσέλευση από ποτέ και ευχαριστούμε θερμά την εκπαιδευτική κοινότητα για τη μαζική ανταπόκριση στο νέο πρωτόκολλο.

• Εχθές και σήμερα το πρωί, λόγω της υψηλής ζήτησης σε φαρμακεία, έγιναν αναγκαίες ενέργειες ανακατανομής εφοδιασμού των φαρμακείων από τις φαρμακαποθήκες για να

Στις λίγες περιπτώσεις μαθητών και εκπαιδευτικών που δεν προμηθεύτηκαν σελφ τεστ, μπορούν να διαθέσουν οι Σχολικές Μονάδες και οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, που έχουν κατά κανόνα αποθέματα σελφ-τεστ. Εφόσον δεν έχουν, μπορούν να ειδοποιήσουν τη Σχολική τους Επιτροπή να τις προμηθεύσει με σελφ τεστ για το άνοιγμα της Δευτέρας.

Παράλληλα ο Γενικός Γραμματέας Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης και Ειδικής Αγωγής του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων κος Α. Κόπτσης, επικοινώνησε με τους Διευθυντές Εκπαίδευσης όλης της χώρας, για να βρίσκονται σε ετοιμότητα να ενημερώσουν τους Διευθυντές των σχολείων, ώστε τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου το πρωί να βρίσκονται νωρίς στις θέσεις τους στα σχολεία στις 7π.μ, για να προμηθεύσουν τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς που δεν βρήκαν self test και τα οποία υποχρεούνται να διενεργήσουν για να συμμετάσχουν στο μάθημα, από το απόθεμα το οποίο υπάρχει στα σχολεία όταν είχε δοθεί ένας αριθμός τεστ στην αρχή της σχολικής χρονιάς.

Οι δηλώσεις του γγ του ΥΠΑΙΘ για την διάθεση των self test από τα σχολεία

Ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης μιλώντας στην ΕΡΤ σήμερα Κυριακή διαβεβαίωσε ότι το πρωί της Δευτέρας όλα τα σχολεία θα έχουν self test, ώστε οι γονείς των μαθητών που δεν πρόλαβαν να προμηθευτούν λόγω έλλειψης στα φαρμακεία να τα πάρουν.

Τόνισε επίσης ότι έχουν ενημερωθεί από χθες όλες οι Διευθύνσεις των σχολείων της χώρας και μόνο κάποιες μονάδες σε Αττική και Θεσσαλονίκη έχουν ελλείψεις.

«Μέχρι σήμερα το βράδυ θα τους αποσταλούν self test προκειμένου αύριο το πρωί να είναι όλα έτοιμα για τη λειτουργία των σχολικών μονάδων», όπως ανέφερε.

«Ευθύνη των γονέων να κάνουν self test στα παιδιά τους»

Διαβεβαίωσε ακόμη πως το πρωί της Δευτέρας, όλα τα σχολεία της χώρας θα υπάρχουν τα απαιτούμενα self test και οι γονείς θα μπορούν να προσέρχονται και να τα παραλαμβάνουν. Σχετικά με κάποια σχολεία που βρίσκονται σε περιοχές που είναι δύσκολη η προμήθεια των τεστ ανέφερε ότι έχει υπάρξει συνεννόηση με Δήμους και φαρμακαποθήκες ώστε να τους αποσταλούν εντός της ημέρας.

Σε ερώτηση ποιος θα κάνει αύριο το πρωί τα self test στα παιδιά, ο κ. Κόπτης ανέφερε ότι «είναι ευθύνη των γονέων και εκείνοι θα το κάνουν στα παιδιά τους ώστε να ενημερώσουν και την πλατφόρμα edupass».

Σε άλλες του δηλώσεις ο γγ του ΥΠΑΙΘ σημείωσε ότι οι γονείς θα κάνουν το self test στα παιδιά τους είτε επιστρέφοντας στο σπίτι τους είτε εκτός σχολικού χώρου  καθώς «κανένας μαθητής δεν θα μπαίνει στο σχολείο χωρίς αρνητικό σελφ τεστ». «Αν ο γονέας επιστρέψει στο σπίτι του, θα το δηλώσει ο ίδιος στην πλατφόρμα, αλλιώς αν γίνει έξω από το σχολείο θα το δηλώσει το αποτέλεσμα ο Διευθυντής του σχολείου».

Πότε, που και πως καταχωρείται το αποτέλεσμα του self test εκπαιδευτικών και μαθητών σήμερα Κυριακή

Το self-test πραγματοποιείται έως και 24 ώρες πριν από την προσέλευση κάθε Τρίτη και Παρασκευή στο σχολείο, ενώ για την πρώτη εβδομάδα (10-15/1) το self- test θα πραγματοποιηθεί έως και 24 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1), της Τρίτης (11/1) και της Παρασκευής (14/1).

Αυτό σημαίνει ότι το πρώτο self test πρέπει να γίνει σήμερα Κυριακή 9 Ιανουαρίου, ένα ακόμη τη Δευτέρα 10 Ιανουαρίου και το τρίτο την Πέμπτη 13 Ιανουαρίου.

Ο έλεγχος με self test είναι υποχρεωτικός για όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες, εμβολιασμένους και μη, καθώς και για τους εμβολιασμένους εκπαιδευτικούς. Βεβαίωση αρνητικού self test οφείλουν να φέρουν όλοι οι μαθητές από 4 έως 18 ετών καθώς και οι εμβολιασμένοι εκπαιδευτικοί.

Η δήλωση και το αποτέλεσμα για τις δημόσιες σχολικές μονάδες καταχωρίζεται στη πλατφόρμα edupass.gov.gr (και όχι στην πλατφόρμα του self-testing.gov.gr), από την οποία εκδίδεται και η Σχολική Κάρτα για COVID-19.

Τι ισχύει για τους ανεμβολίαστους εκπαιδευτικούς

Οι εκπαιδευτικοί που δεν είναι εμβολιασμένοι θα πρέπει να πραγματοποιήσουν δυο rapid  και ένα self test – όλα με δική τους επιβάρυνση – την πρώτη εβδομάδα λειτουργίας των σχολείων και συγκεκριμένα το rapid τεστ θα πρέπει πραγματοποιηθεί έως και 48 ώρες πριν την προσέλευση της Δευτέρας (10/1) και της Παρασκευής (14/1) ενώ θα πρέπει να πραγματοποιηθεί και self τεστ έως 24 ώρες πριν την προσέλευση της Τρίτης (11/1).

Δημόσια και ιδιωτικά σχολεία

Οι δηλώσεις για πιστοποιητικά εμβολιασμού ή νόσησης ή αρνητικού rapid ή self test μαθητών που φοιτούν σε δημόσιες σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα edupass.gov.gr, ενώ οι δηλώσεις σελφ τεστ μαθητών  που φοιτούν σε ιδιωτικές σχολικές μονάδες συνεχίζουν να υποβάλλονται στην πλατφόρμα self-testing.gov.gr.

Back to top button