Σχολές γονέων

Πώς ωφελούνται τα παιδιά από μία εργαζόμενη μητέρα

Αισιόδοξα είναι τα νέα για τις μανούλες που αποφασίζουν να επιστρέψουν στη δουλειά τους μετά από μία εγκυμοσύνη, αφού δεν είναι λίγες οι έρευνες που επιβεβαιώνουν πως η εργαζόμενη μητέρα μπορεί να ωφελήσει με πολλούς τρόπους τα παιδιά της.

Εργαζόμενη μητέρα και ο ρόλος της στην ισότητα των φύλων

Ειδικότερα, οι γυναίκες που μεγάλωσαν με εργαζόμενη μητέρα είναι πιο πιθανό να βρουν και οι ίδιες δουλειά, να ανελιχθούν και να αναλάβουν περισσότερες ευθύνες, αλλά και, εν καιρώ, να έχουν υψηλότερους μισθούς από εκείνες που μεγάλωσαν με τη μαμά τους στο σπίτι. Παράλληλα, οι άνδρες που μεγάλωσαν με εργαζόμενη μητέρα γίνονται πιο ενεργοί στο σπίτι, καθώς είναι πιο πιθανό να συνεισφέρουν στις δουλειές του σπιτιού και να αφιερώσουν χρόνο στο να φροντίσουν τα μέλη της οικογένειας.

Ωστόσο, όσο συζητάμε για την ανισότητα των φύλων στον εργασιακό χώρο, ξεχνάμε την ανισότητα των φύλων στο σπίτι, αφού σύμφωνα με έρευνες, στις αναπτυγμένες χώρες, σε ένα νοικοκυριό με δύο εργαζόμενους γονείς, οι μητέρες αφιερώνουν περίπου 17,7 ώρες την εβδομάδα στη φροντίδα της οικογένειας, ενώ οι άνδρες μόλις 9. Την ίδια στιγμή, οι γυναίκες ξοδεύουν περίπου 17,8 ώρες την εβδομάδα στις δουλειές του σπιτιού, ενώ οι άνδρες μόλις 8,8 ώρες κατά μέσο όρο.

Οι επιπτώσεις στο εισόδημα

Οι έρευνες έδειξαν επίσης πως ενώ η εργαζόμενη μητέρα δεν είχε καμία προφανή επίδραση στους σχετικούς μισθούς των ανδρών, οι γυναίκες που μεγάλωσαν από εργαζόμενες μητέρες είχαν υψηλότερα εισοδήματα από τις γυναίκες των οποίων οι μητέρες έμειναν στο σπίτι.

Είναι αλήθεια πως υπάρχει μεγάλη ενοχή όταν σε μία οικογένεια εργάζονται και οι δύο γονείς εκτός σπιτιού. Όμως, μπορείτε να απαλλαγείτε από τις τύψεις, αφού σαν εργαζόμενοι γονείς, όχι μόνο βοηθάτε οικονομικά την οικογένεια, αλλά βοηθάτε και τον εαυτό σας επαγγελματικά και συναισθηματικά αν έχετε μία δουλειά που αγαπάτε, ενώ κάνετε καλό και στα παιδιά σας, περνώντας τους ένα μήνυμα ότι η εργασία και η συνεισφορά στο σπίτι είναι εξίσου πολύτιμη και για τους δύο.

 

Back to top button