Kidsnews

Παρέμβαση για την ειδική αγωγή από το δήμαρχο Τρικκαίων

Τα θέματα των παιδιών που χρήζουν εδικής αγωγής και των δυσχερειών στις οικογένειές τους, θέτει στον υπουργό Υγείας ο Δήμαρχος Τρικκαίων. Ο κ. Δημήτρης Παπαστεργίου απέστειλε επιστολή, διαβιβάζοντας τα αιτήματα των γονέων παιδιών από τα Τρίκαλα, που ακολουθούν ειδική αγωγή. Οι γονείς είχαν επισκεφθεί προ ημερών τον Δήμαρχο, εκθέτοντας αναλυτικά τα ζητήματα που τους απασχολούν.

Παρέμβαση Παπαστεργίου για θέματα Ειδικής Αγωγής

Ζητά, δε, από το κ. Α. Ξανθό, αλλά και από τον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ, Κ. Σωτ. Μπερσίμη, να ασχοληθούν με την αβεβαιότητα που έχει προκύψει, από τη συνεχιζόμενη διαπραγμάτευση του υπουργείου με τους παρόχους ειδικής αγωγής. Επίσης, τίθεται ζήτημα για το Νοσοκομείο Τρικάλων και συνολικότερα για τους παρόχους ειδικής αγωγής στη Θεσσαλία.
Αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμε κ. Υπουργέ,
Ένα τμήμα της τρικαλινής κοινωνίας, οι γονείς παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής, διαμαρτύρονται έντονα για τα όσα αφορούν στις επαφές του Υπουργείου και του ΕΟΠΥΥ με τους παρόχους Ειδικής Αγωγής.
Με έχουν ήδη επισκεφθεί, έχουν ήδη κινητοποιηθεί, εκφράζοντας την αγωνία τους, τόσο για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, όσο και για τις συνέπειες των διαφαινόμενων ρυθμίσεων στα παιδιά τους.
Σε δεύτερο επίπεδο, ανησυχούν και για την πιθανότητα ανυπαρξίας παρόχων στην περιοχή μας, αλλά κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου, για προβλήματα εξυπηρέτησής τους στο Νοσοκομείο Τρικάλων.
Σας καταθέτω σήμερα ένα περιληπτικό υπόμνημα με βάση τα αιτήματα που μου κατέθεσαν, κωδικοποιημένα.
Οι γονείς, που αναμένεται να οργανωθούν και σε σύλλογο, συγκεκριμένα, αναφέρουν – ζητούν:

  1. Αναγκαία παράσταση γονέων στις διαβουλεύσεις που γίνονται μεταξύ Υπουργείου/ΕΟΠΥΥ και των παροχών  Ειδικής Αγωγής.
  2. Σύσταση επιστημονικής διεπιτροπής, η οποία θα επιληφθεί των εργασιών για την κατάρτιση οριστικής σύμβασης αλλά και εξυγίανσης του χώρου Ειδικής Αγωγής.
  3. Το κονδύλι για την ειδική αγωγή θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις θεραπευτικές ανάγκες των παιδιών και όχι από τυχόν δημοσιονομικούς στόχους της Κυβέρνησης.
  4. Σε κάθε περίπτωση, η καθορισμένη από τον ΕΟΠΥΥ αμοιβή θα πρέπει να είναι οριστική ή τουλάχιστον να μην γίνει αντικείμενο αναγκαστικής έκπτωσης 40% λόγω εφαρμογής claw back.
  5. Διόρθωση του προτεινόμενου χρόνου λογοθεραπείας και άλλων θεραπειών, από ελάχιστο χρόνο 30 λεπτών σε 45 λεπτά.
  6. Διαταραχή της ευαίσθητης ισορροπίας της καθημερινότητας των παιδιών με τυχόν αλλαγή θεραπευτή εν μέσω θεραπευτικής περιόδου.
  7. Ιδιαίτερα σε τοπικό επίπεδο, αδυναμία εξυπηρέτησης από το Νοσοκομείο Τρικάλων τόσο σε επίπεδο διάγνωσης όσο και έκδοσης παραπεμπτικού θεραπειών για τα παιδιά εκτός νοσοκομείου.
  8. Κίνδυνος έλλειψης συμβεβλημένου παρόχου στην Περιφέρεια Θεσσαλίας με το νέο καθεστώς, διότι υπάρχει περιορισμένος αριθμός ιδιωτικών δομών.
  9. Καθυστέρηση καταβολής των αποζημιώσεων από τον ΕΟΠΥΥ για τις δαπάνες που πληρώνονται από τους γονείς κατά τη μεταβατική περίοδο.

Κύριε Υπουργέ,
Τα συγκεκριμένα αιτήματα – προβληματισμοί, αποτελούν σημεία που αφορούν στη διαβίωση και στη θεραπεία παιδιών που χρήζουν ειδικής αγωγής.
Η κοινωνία διατηρεί τους συνεκτικούς της δεσμούς, όταν οι θεσμικοί φορείς και το κράτος συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση. Στο πλαίσιο αυτό, η δραστηριοποίηση των γονέων, τα αιτήματα που θέτουν και η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων, αποτελούν πρόσθετα στοιχεία, που θα συμβάλλουν στην ομαλοποίηση της κατάστασης.
Είμαι βέβαιος, ότι το ενδιαφέρον σας για ένα τμήμα της κοινωνίας μας και δη για ασθενείς – μικρά παιδιά, με σεβασμό στα πλείστα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι οικογένειές τους, είναι αυξημένο.
Σας παρακαλώ να εξετάσετε τα αιτήματα αυτά, με γνώμονα τη βελτίωση των όρων περίθαλψης και θεραπείας για τα παιδιά».

 

Από το γραφείο Τύπου

Back to top button