Υγεία

Παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου: Το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κακοήθειες θεραπεύεται

Ο καρκίνος σε μεγάλο βαθμό σήμερα είναι ιάσιμος και αυτό οφείλεται στην πρόληψη, την έγκαιρη διάγνωση και τη θεραπεία, που τις τελευταίες δεκαετίες έχει βελτιωθεί σημαντικά, τόνισε ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας Ευάγγελος Φιλόπουλος στο Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο, με αφορμή την 4η Φεβρουαρίου, παγκόσμια ημέρα κατά του καρκίνου.

Ανάμεσα στα άλλα πολύ σημαντικά που δήλωσε ο κ. Φιλόπουλος:

«Η επιστήμη έχει προχωρήσει στην αντιμετώπιση της ασθένειας, που εμφανίστηκε από τότε που υπάρχουν οι πολυκύτταροι οργανισμοί και τα πρώτα ευρήματα σε προγόνους των ανθρώπων έχουν ηλικία 7.000 ετών. Ιδιαίτερη, όμως, εξάπλωση της νόσου παρατηρείται από τα μέσα του προηγούμενου αιώνα. Ο αυξανόμενος αριθμός των ηλικιωμένων (η γήρανση του πληθυσμού) και οι ανθυγιεινές ατομικές συνήθειες και κοινωνικές συνθήκες αποτελούν τους κύριους παράγοντες που αύξησαν τόσο πολύ τα κρούσματα καρκίνου. Και αν η αντιμετώπιση της νόσου ξεκίνησε να έχει περισσότερες επιτυχίες σχετικά πρόσφατα, από τη δεκαετία του 1960 και εντεύθεν, σήμερα μπορούμε να ισχυριστούμε ότι σε μεγάλο βαθμό η νόσος από επάρατη έχει καταστεί πλέον χρόνια».

«Ήδη το μεγαλύτερο ποσοστό των παιδιών με κακοήθειες θεραπεύεται, το ίδιο συμβαίνει με τον καρκίνο του όρχεως, του προστάτη, του θυρεοειδούς, πολλά λεμφώματα κ.λπ., ενώ με άλλες μορφές καρκίνου, όπως του μαστού, του παχέος εντέρου, οι ασθενείς επιζούν για πάρα πολλά χρόνια με καλύτερη ποιότητα ζωής».

«Πολύ αποτελεσματικότερη από οποιοδήποτε καινοτόμο φάρμακο στο άμεσο μέλλον είναι η εφαρμογή πληθυσμιακών προγραμμάτων έγκαιρης διάγνωσης σε συγκεκριμένες μορφές καρκίνου όπως του μαστού, του παχέος εντέρου του τραχήλου της μήτρας, του προστάτη και του μελανώματος».

«Το κάπνισμα, η κατανάλωση οινοπνευματωδών ποτών, η κακή διατροφή, η παχυσαρκία, η έλλειψη σωματικής δραστηριότητας, η μόλυνση των πόλεων, η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο, αποτελούν ενδεικτικά τους πιο σημαντικούς παράγοντες κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου».

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, παγκοσμίως τα νέα περιστατικά καρκίνου που εμφανίζονται ετησίως, από 14 εκατ. το 2016, θα φτάσουν το 2030 τα 21,7 εκατ., ενώ οι θάνατοι αντίστοιχα από 8,2 εκατ. θα φτάσουν τα 13 εκατ.

Όσον αφορά την Ελλάδα, ο πρόεδρος της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρίας αναφέρει ότι «η χώρα μας φαίνεται να είναι σε καλύτερη μοίρα, με λιγότερα κρούσματα και λιγότερους θανάτους από άλλες, ωστόσο η έλλειψη αρχείου νεοπλασιών δεν επιτρέπει την εξαγωγή αξιόπιστων συμπερασμάτων». Ο κ. Φιλόπουλος απευθύνει κάλεσμα για συστράτευση και κινητοποίηση όλων, ώστε να εξαλειφθούν οι προκαταλήψεις γύρω από την επάρατη νόσο, οι δυσκολίες πρόσβασης σε θεραπείες και οι κοινωνικοί αποκλεισμοί που συχνά βιώνουν οι καρκινοπαθείς.

Back to top button