Kidsnews

Ξεκινούν οι εκδηλώσεις της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας

Με «προίκα» την περυσινή ένταξη του Δήμου στις 10 ευρωπαϊκές πόλεις για τη βιώσιμη κινητικότητα, ο Δήμος Τρικκαίων προετοιμάζεται να πρωτοστατήσει σε δράσεις στο πλαίσιο της  Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας που ξεκινά στις 16 Σεπτεμβρίου.

Δράσεις που ενσωματώνουν την Τρικαλινή πραγματικότητα: τη σύνδεση άθλησης και καθημερινότητας, με ζητούμενα την οικονομία και τα οφέλη στον καθένα. Έτσι, η βασική φιλοσοφία των εκδηλώσεων, αφορά, όχι μόνο στη βελτίωση των υποδομών για το ποδήλατο, αλλά και στην παρουσίαση των εναλλακτικών δράσεων που κάνουν τον συμμέτοχο της κοινωνικής ζωής, τον αθλούμενο και ενεργό μέλος της τοπικής κοινωνίας.

Οι δράσεις έχουν δύο επίπεδα. Το ένα, η ενίσχυση των υπαρχουσών υποδομών. Το δεύτερο, η δραστηριοποίηση και ανάδειξη των φυσικών ομορφιών της πόλης και του Δήμου, σε συνδυασμό με την ενεργοποίηση των εμπόρων.

Οι μαθητές, οι αθλητές, οι πολίτες, τα δέντρα, τα ποδήλατα, τα pit stp ποδηλάτων, οι διαβάσεις για ΑμεΑ, η συνεχής δραστηριοποίηση, αλληλεπιδρούν και δημιουργούν τη νέα εικόνα της βιώσιμης κινητικότητας. Αυτή που σέβεται τον πεζό και τον ποδηλάτη, που δημιουργεί οάσεις και νησίδες δημιουργικής σύνθεσης του νέου ρόλου της πόλης. Μιας πόλης για τον πεζό, τον ποδηλάτη, τον πολίτη.

Και όχι μόνο αυτό. Με βασικό σύνθημα, τη «Έξυπνη κινητικότητα. Ισχυρή οικονομία», ενεργοποιείται ο τοπικός Εμπορικός Σύλλογος και με προσφορές μετέχει στο αυτονόητο: περισσότεροι πεζοί και ποδηλάτες, αυξημένη κίνηση στην τοπική αγορά.

Με το επταήμερο ποικίλλων εκδηλώσεων, ο Δήμος Τρικκαίων δημιουργεί συνεκτικές δομές πόλης – πολιτών, με στόχο τη συμμετοχή δράση για τη βελτίωση της κινητικότητας, της προσπελασιμότητας, της προσβασιμότητας.

Στο επταήμερο, συμπεριλαμβάνονται δράσεις, όπως:

– Περιπατητική διαδρομή στην πόλη

– Ποδηλατική διαδρομή 18 χλμ. με πικ νικ στη λίμνη (Κεφαλοβρύσου)

– Διαδραστικά σημεία πληροφόρησης (τεχνολογία Beacons)

– Ηχητικά «φανάρια» για τυφλούς

– Φανάρια ποδηλατοδρόμων

– Σημείο φόρτισης αμαξιδίων ΑμεΑ

– Κανόε Καγιάκ στον Ληθαίο

– Μπάσκετ με αμαξίδιο

– Ενεργοποίηση Εθελοντών

– Προσφορές από εμπορικά καταστήματα

– Κυκλοφοριακή αγωγή

Και πολλές ακόμη δράσεις, που μαζί με το ερωτηματολόγιο για  τη χρήση του ποδηλάτου (διαθέσιμο και ηλεκτρονικώς, στο trikalacity.gr) αλληλεπιδρούν με τον πολίτη, εγκαινιάζοντας την πόλη της συμμετοχής.

Αναλυτικά οι εκδηλώσεις που εγκρίθηκαν από το Δημοτικό Συμβούλιο, είναι:

Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου 2016

  • 10.00: Δενδροφύτευση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής αγωγής με τη συμμετοχή του Ειδικού Σχολείου και Δημοτικών – Νηπιαγωγείων Μπάρας.
  • 17.00-19.00: Επίδειξη RAFTING στο ποτάμι από τη Γέφυρα Γούρνας έως τη Γέφυρα του Ασκληπιού, από την TREKKING HELLAS – ΣΠΟΡ ΣΤΗ ΦΥΣΗ και με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • 20.00: Παράσταση Θεάτρου Σκιών από το Δημοτικό Κουκλοθέατρο με το έργο «Ο Μαυροσύννεφος και το Φτερωτό Ποδήλατο», στην Πλατεία Ρήγα Φεραίου.
  • 20.30: Μουσικά ακούσματα από τη Δημοτική Φιλαρμονική Τρικάλων, στην Κεντρική Πλατεία Τρικάλων.

Σάββατο 17 Σεπτεμβρίου 2016

  • 10.00- 13.00: Επίδειξη ΚΑΓΙΑΚ στο ποτάμι από τη Γέφυρα Γούρνας έως τη Γέφυρα του Ασκληπιού, με τη συμμετοχή του ΣΟΧΤ.
  • 11.00- 13.00: PIT – STOP έξω από κοντινά κεντρικά καταστήματα ποδηλάτων με τη συμμετοχή εθελοντών και παιδιών οι οποίοι θα απευθύνονται στους πολίτες της πόλης μας και θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο  σχετικά με τους τρόπους και τα προβλήματα κινητικότητας στην πόλη μας και θα μοιράζουν φυλλάδια για τις δράσεις , την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου κ.α.  Τα καταστήματα  θα προσφέρουν δωρεάν service ποδηλάτου.
  • 11.00-14.00: PIT – STOP έξω από το ΙNFOPOINT της Κεντρικής Πλατείας με τη συμμετοχή εθελοντών και παιδιών οι οποίοι θα  απευθύνονται στους πολίτες της πόλης μας και θα συμπληρώνουν ερωτηματολόγιο  σχετικά με τους τρόπους και τα προβλήματα κινητικότητας στην πόλη μας και θα μοιράζουν φυλλάδια για τις δράσεις , την ασφαλή οδήγηση ποδηλάτου κ.α., ενώ παράλληλα θα γίνουν δράσεις-  με τη συμμετοχή ποδηλατικών συλλόγων καθώς και  επιδείξεις αγώνων SKATE.
  • 17.00 – 19.30: Περιπατητική διαδρομή 3,5 χλμ. (ΦΡΟΥΡΙΟ- ΠΑΛΙΑ ΠΟΛΗ- ΠΟΤΑΜΙ)

Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου 2016

  • 10.00: Ποδηλατοβόλτα στον Περιαστικό Ποδηλατοδρόμο 20 χλμ. με τη συμμετοχή πολιτών και ποδηλατικών συλλόγων, με εκκίνηση Δημαρχείο Τρικάλων, ολιγόωρη στάση στη  Λίμνη Κιζλή- Κεφαλόβρυσο (και επιστροφή). Στη Λίμνη, οι συμμετέχοντες, θα μπορούν να ξεκουραστούν για λίγο  κάνοντας πικ-νικ καθώς και μια βόλτα  με τις βάρκες. Επίσης το Αστικό Κτελ θα μεταφέρει δωρεάν τους  πολίτες   στη Λίμνη.
  • Παράλληλες δράσεις για τα άτομα με ειδικές ανάγκες από τους εθελοντές με αφορμή την έλευση του ελπιδοφόρου στην πόλη μας.
  • 10.00- 13.00: Επίδειξη ΚΑΓΙΑΚ στο ποτάμι από τη Γέφυρα Γούρνας έως τη Γέφυρα του Ασκληπιού και ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ κάτω από την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων με τη συμμετοχή του ΣΟΧΤ.

Δευτέρα 19 Σεπτεμβρίου 2016

  • 9.00- 13.00: ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ κάτω από την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων από τον ΣΟΧΤ, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.
  • 10.00-13.00 Θεατρικά Δρώμενα σε κεντρικά σημεία της πόλης.
  • 21.30: Προβολή ταινίας, από την Κινηματογραφική Λέσχη Τρικάλων, στο υπαίθριο θεατράκι στο χώρο ανάπλασης των παλαιών φυλακών, παραπλεύρως Τζαμί.

Τρίτη 20 Σεπτεμβρίου 2016

  • 10.00-13.00: Τοξοβολία και FLYING- FOX στο άλσος Προφήτη Ηλία, από την TREKKING HELLAS – ΣΠΟΡ ΣΤΗ ΦΥΣΗ, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Επίσης οι μαθητές θα έχουν μια μικρή ενημέρωση για το όφελος του περιβάλλοντος από τη σωστή χρήση των Μέσων Μεταφοράς, από το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου.
  • 18.00: Δράσεις από τη ΣΕΦΑΑ, στο Πάρκο Αι- Γιώργη, με θέμα « ΑΣΚΗΣΗ- ΔΙΑΤΡΟΦΗ & ΥΓΕΙΑ – Όλη η πόλη σε κίνηση».

Τετάρτη 21 Σεπτεμβρίου 2016

  • 10.00: Ποδηλατοβόλτα στον αστικό ποδηλατόδρομο με σημείο εκκίνησης το Δημαρχείο Τρικάλων.
  • 13.00: Παρουσίαση του Προγράμματος “CITY MOBIL 3”, στη Δωροθέα Σχολή, από την e- trikala.
  • 17.00: ΑΝΑΡΡΙΧΗΣΗ κάτω από την Κεντρική Γέφυρα Τρικάλων, από τον ΣΟΧΤ.
  • 18.00: Αγώνα χόκεϊ επί ασφάλτου, στην Πλατεία Παλαιού Δεσποτικού.

ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bazaar προσφορών από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων στο ωράριο καταστημάτων με παράταση έως τις 10.00 μ.μ.

21.00: Μουσικά happening σε κεντρικά σημεία της  πόλης

Πέμπτη 22 Σεπτεμβρίου 2016 – «ΗΜΕΡΑ ΧΩΡΙΣ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ»

  • 7.00- 22.00: Διακοπή κυκλοφορίας οχημάτων, στο τμήμα των οδών Κανούτα – Όθωνος, από την συμβολή αυτών με τις οδούς Χατζηγάκη έως και Γαριβάλδη ( γέφυρα παλιού ΚΤΕΛ).
  • ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑ & ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Bazaar προσφορών από τον Εμπορικό Σύλλογο Τρικάλων στο ωράριο καταστημάτων.

  • 10.00: Αναβίωση παλαιών ομαδικών παιχνιδιών, από τους Εθελοντές, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε τμήμα δρόμου στην οδό Κανούτα, παραπλεύρως ξενοδοχείου «Αχίλλειο».
  • 10.00: Ζωγραφική στο δρόμο, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, στην πλατεία Ρήγα Φερραίου Τρικάλων.
  • 10.00: ΣΚΑΚΙ από τον Σκακιστικό Σύλλογο και το Γυμνάσιο Μεγαλοχωρίου, με τη συμμετοχή σχολείων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης, σε τμήμα δρόμου στην οδό Κανούτα, παραπλεύρως ξενοδοχείου «Αχίλλειο».
  • 10.00- 13.00: Επίδειξη σπάνιων ποδηλάτων στον πεζόδρομο Ασκληπιού. Οι πολίτες θα μπορούν να τα δοκιμάσουν κάνοντας μια μικρή βόλτα στον πεζόδρομο.
  • 19.00: Κλείσιμο επταήμερων εκδηλώσεων της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στην Κεντρική πλατεία, μετρώντας αντίστροφα (COUNTDOWN) τις ημέρες για την έναρξη του Μύλου των Ξωτικών.
  • 20.00: RIVER – PARTY, κάτω από την Κεντρική Γέφυρα της πόλης.

Eβδομάδα ασφαλούς οδήγησης από το Ινστιτούτο Ασφαλούς οδήγησης Παναγιώτη Μυλωνά, για τα παιδιά της Γ΄ Λυκείου του Δήμου Τρικκαίων από 19 έως 24/9/2016 στην αίθουσα εκδηλώσεων του 10ου Δημοτικού Σχολείου Τρικάλων για ενημέρωση και μετέπειτα για πρακτική εξάσκηση στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής.

–Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε., για τους πολίτες την Πέμπτη 22/09/20106 «Ημέρα χωρίς αυτοκίνητο».

– Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε., για τους πολίτες   με το τρενάκι,  με αφετηρία την Κεντρική Πλατεία Τρικάλων και Τερματισμό το Πανηγύρι από 14 έως 20 Σεπτεμβρίου 2016,  και από ώρα 8.00 έως 14.00

–Παροχή Δωρεάν δρομολογίων του ΑΣΤΙΚΟΥ ΚΤΕΛ ΤΡΙΚΑΛΩΝ Α.Ε., για τους πολίτες την Κυριακή 18/09/2016 με προορισμό  τη Λίμνη Κιζλή- Κεφαλόβρυσο (και επιστροφή).

Back to top button