Kidsnews

ΝΕΒΡΟΖ-Η γιορτή νίκης της ζωής για τους πρόσφυγες

«Νεβρόζ»…μια γιορτή που το μήνυμά της είναι σε κάθε εκδοχή της, η νίκη της Άνοιξης, η νίκη της ελευθερίας και όσων κάνουν τη ζωή να ανθίζει.

Αυτοί τη γιορτή με όλα τα πατροπαράδοτα έθιμά της γιόρτασαν οι πρόσφυγες που μένουν στο κέντρο φιλοξενίας στο χώρο του Ατλάντικ, μαζί με πολλούς Τρικαλινούς φίλους και αλληλέγγυους στο ταξίδι τους. Για κάποιους το Νεβρόζ, είναι μια γιορτή της Άνοιξης, για κάποιους άλλους η γιορτή της Μητέρας, που γεννά ένα παιδί, το μέλλον, από τις πολλές ερμηνείες, μας άρεσε εκείνη της νίκης απέναντι σε έναν τύραννο.

Τα παλιά χρόνια οι Κούρδοι με ηγέτη τον Κάβα (Κawa) –έναν απλό σιδηρουργό– επαναστάτησαν κατά του τυραννικού Ντεχάκ (Dehak), τον νίκησαν και απέκτησαν την ανεξαρτησία τους. Συγκεκριμένα, γύρω στα 612 π.Χ. οι λαοί της οροσειράς του Ζάγρος (το σημερινό Κουρδιστάν του Ιράν) εξεγέρθηκαν κατά του τυράννου Ντεχάκ.

Ο Κάβα σκότωσε τον τύραννο Ντεχάκ και ελευθέρωσε τους Κούρδους και πολλούς άλλους λαούς της Μέσης Ανατολής. Ο Ντεχάκ ήταν κακός βασιλιάς και αντιπροσώπευε τη σκληρότητα, την κατάχρηση και την υποδούλωση των λαών. Και όλοι τότε με τεράστιες φωτιές που άναψαν έστειλαν το μήνυμα της ελευθερίας στις γειτονικές περιοχές. Κι εκείνες, με τον ίδιο τρόπο, παρακάτω. Όλοι οι καταπιεσμένοι, φωτιά τη φωτιά, υποδέχτηκαν πια την άνοιξη ελεύθεροι και έτοιμη για μια καινούρια αρχή, για μια καινούργια χρονιά.

Στα Τρίκαλα με μια μεγάλη φωτιά  στον καταυλισμό του Ατλάντικ , σημαίες, τραγούδια, χορούς και συνθήματα Κούρδοι από τη Συρία και το Ιρακ γιόρτασαν το Νεβρόζ. 

Με πρόσωπα βαμμένα στα χρώματα της κουρδικής σημαίες, όπως και οι πλεγμένες κορδέλες στα χέρια και το μέτωπο μικρών και μεγάλων, σχημάτισαν έναν μεγάλο κύκλο γύρω από τη φωτιά που άναψαν από νωρίς το απόγευμα και ανεμίζοντας σημαίες, κρατώντας πλακάτ με συνθήματα όπως «το Νεβρόζ είναι ημέρα ειρήνης και αγάπης», «ανοίξτε τα σύνορα» και «θέλουμε ειρήνη», έστησαν μια μεγάλη γιορτή. Εκεί ήταν και μέλη της Λέσχης Αλληλεγγύης και Πολιτισμού , μέλη του Δικτύου «χωρίς μεσάζοντες» , δάσκαλοι και καθηγητές του 25ου δημοτικού και του 2ου Γυμνασίου Τρικάλων. 

Back to top button