Kidsnews

Μουσικό σχολείο Τρικάλων: Ένα ξεχωριστό σχολείο-Αιτήσεις έως 31 Μαΐου

Το Μουσικό σχολείο Τρικάλων ιδρύθηκε το 1997 και λειτουργεί εδώ και 20 περίπου χρόνια προσφέροντας την ευκαιρία για μουσικές σπουδές σε μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και συμβάλλοντας στην πολιτιστική πρόοδο της τρικαλινής κοινωνίας με τις ποικίλες εκδηλώσεις και όχι μόνο. Διαφέρει από τα άλλα σχολεία του νομού, ως προς το πρόγραμμα σπουδών, το περιβάλλον, τις παροχές, το ύφος, τις προοπτικές.

  1. Είναι ένα σχολείο στο οποίο οι μαθητές διδάσκονται όλα τα μαθήματα του Γυμνασίου και του Λυκείου παράλληλα με ποικίλα μουσικά μαθήματα. Οι μαθητές διδάσκονται ευρωπαϊκή μουσική – θεωρία και πράξη, βυζαντινή μουσική, χορωδία, ιστορία μουσικής, μορφολογία, αρμονία, ντικτέ και μουσικά όργανα, όπως πιάνο, ταμπουρά, βιολί, κιθάρα, σαξόφωνο, φλάουτο, κρουστά και άλλα, ανάλογα με την επιλογή κάθε μαθητή. Συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα, ευρωπαϊκής και παραδοσιακής μουσικής, σύνολα θεάτρου και μουσικών οργάνων.
  2. Τα τμήματα είναι ολιγομελή. Σύμφωνα με τον νόμο στα μουσικά σχολεία, ο ανώτερος επιτρεπτός αριθμός μαθητών είναι 24 μαθητές και φοιτούν 22 μαθητές το μέγιστο ανά τμήμα. Αυτό συμβάλλει στην ποιότητα της εκπαίδευσης και στην προσεκτικότερη επίβλεψη των μαθητών μας.
  3. Το σχολείο διαθέτει ένα υπερσύγχρονο διδακτήριο 5500 τετραγωνικών μέτρων, αίθουσα συναυλιών και καλαίσθητο προαύλιο 16 στρεμμάτων. Τα ατομικά μουσικά μαθήματα διεξάγονται σε ηχομονωμένα στούντιο. Το σχολείο διαθέτει ακόμα αίθουσα προβολών, αίθουσα πινγκ-πονγκ, εργαστήριο χημείας, εργαστήριο φυσικής, εργαστήριο ηλεκτρονικών υπολογιστών, αίθουσες χορωδιών, αγγλικών, γαλλικών, γερμανικών και καλαίσθητη βιβλιοθήκη, η οποία διαθέτει ποικιλία βιβλίων και λειτουργεί ως δανειστική και ως αναγνωστήριο και στην οποία σύντομα θα φιλοξενείται συλλογή σπανίων απολιθωμάτων.
  4. Στους μαθητές εξασφαλίζεται δωρεάν μεταφορά από τον τόπο διαμονής τους στο σχολείο με λεωφορεία και ταξί.
  5. Επιπλέον οι μαθητές μας σιτίζονται δωρεάν με ολοκληρωμένο γεύμα κάθε μεσημέρι.
  6. Το σχολείο μας δεν απευθύνεται μόνο στους μαθητές που επιθυμούν να ασχοληθούν μελλοντικά με τη μουσική, αλλά σε όλους. Για τον λόγο αυτό στα μέσα Ιουνίου κάθε σχολικού έτους διεξάγονται εξετάσεις επιλογής με βασικό κριτήριο τις έμφυτες μουσικές δεξιότητες – ικανότητες και δεν προϋποθέτουν τη φοίτηση σε κάποιο ωδείο.
  7. Λειτουργεί στον ίδιο χώρο και Γυμνάσιο και Λύκειο και οι μαθητές μας συμμετέχουν στις Πανελλήνιες εξετάσεις κανονικά όπως όλοι οι μαθητές.
  8. Καλλιεργείται το ομαδικό πνεύμα και η συνεργασία, αφού οι μαθητές συμμετέχουν σε μουσικά σύνολα και προετοιμάζονται για τις διάφορες εκδηλώσεις του σχολείου.
  9. Οι μαθητές που αγαπούν τη μουσική και ενδιαφέρονται να ασχοληθούν με αυτή εφοδιάζονται με στέρεες γνώσεις και εξαιτίας της ποικιλίας των μαθημάτων και των εκδηλώσεων αποκτούν την ανάλογη εμπειρία, με αποτέλεσμα να διεκδικούν με αξιώσεις την εισαγωγή τους σε μουσικές σχολές. Κάθε χρόνο αρκετοί μαθητές μας επιτυγχάνουν σε μουσικές σχολές της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και μάλιστα κάποιοι μαθητές μας διδάσκουν σήμερα στο σχολείο μας ως καθηγητές.

Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι το Μουσικό σχολείο Τρικάλων προσφέρει γενική και μουσική παιδεία, άριστο κλίμα συνεργασίας και ομαδικότητας μέσα σε ένα πολιτισμένο περιβάλλον.

Αν λοιπόν κανείς επιθυμεί να φοιτήσει στο Μουσικό σχολείο Τρικάλων, πρέπει να υποβάλει αίτηση συμμετοχής στις εξετάσεις επιλογής.

  1. Διαδικασία αιτήσεων

Σας γνωρίζουμε ότι για την εγγραφή μαθητών στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, για το σχολικό έτος 2016-2017, οι γονείς ή κηδεμόνες των μαθητών που επιθυμούν να συμμετάσχουν στη διαδικασία επιλογής οφείλουν να υποβάλουν αίτηση από 10 Μαΐου έως και 31 Μαΐου 2016:

  1. Στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων από 8:00 π. μ. μέχρι 13:30 μ. μ. , εκτός από τις ημέρες που διεξάγονται Πανελλαδικές Εξετάσεις όπου οι αιτήσεις θα γίνονται δεκτές κατά τις ώρες 10:30 π. μ. μέχρι 13:30 μ. μ.
  2. Ηλεκτρονικά από την ιστοσελίδα μας http://gym-mous-trikal.tri.sch.gr/
  3. Μέσω φαξ στο 24310 74471

Β. Διαδικασία εξετάσεων

Για να φοιτήσει ένας μαθητής στο Μουσικό Σχολείο Τρικάλων, θα πρέπει να λάβει μέρος στη διαδικασία επιλογής των μαθητών της Α΄ Γυμνασίου, η οποία πραγματοποιείται  από αρμόδια επιτροπή που ορίζεται από το Υπουργείο Παιδείας. Πρόκειται για μια απλή διαδικασία και για τη συμμετοχή σ’ αυτήν δεν απαιτούνται μουσικές γνώσεις.

Οι θεματικές ενότητες, στις οποίες αξιολογούνται οι υποψήφιοι, είναι: «Ρυθμός», «Ακουστική Ικανότητα», «Φωνητική Ικανότητα», «Διάκριση Ηχοχρωμάτων» και προαιρετικά ένα μουσικό όργανο (Ευρωπαϊκό ή Παραδοσιακό), σε επίπεδο αντίστοιχο τουλάχιστον της Κατωτέρας Σχολής.

H διαδικασία επιλογής θα ξεκινήσει την Πέμπτη 16 Ιουνίου 2016 και ώρα 10:00 με την γραπτή εξέταση των υποψηφίων [ακρόαση ηχητικού δίσκου (cd)]. Μετά την ολοκλήρωση της γραπτής εξέτασης, η διαδικασία επιλογής θα συνεχιστεί την ίδια ημέρα με την εξέταση των υποψηφίων από την αρμόδια επιτροπή.

Την προηγούμενη ημέρα στις 15 Ιουνίου 2016 θα πραγματοποιηθεί στο σχολείο μας προσομοίωση των εξετάσεων με θέματα παρελθόντων ετών και επίδειξη μουσικών οργάνων, ώστε να διευκολυνθούν οι υποψήφιοι μαθητές στην επιλογή μουσικού οργάνου.

Τα αποτελέσματα ανακοινώνονται στο τέλος των εξετάσεων και η εγγραφή στο Μουσικό σχολείο Τρικάλων γίνεται αμέσως.

Για οποιαδήποτε πληροφορία μπορείτε να επικοινωνείτε με τη γραμματεία του σχολείου στο τηλέφωνο: 24310 74471 και ηλεκτρονικά στη διεύθυνση: gymmtrik@sch.gr

Back to top button