Σχολές γονέων

Μητρική αγάπη: Ποιο είναι το μυστικό της?

Μητέρα και μητρική αγάπη, λέξεις που στον καθένα ηχούν διαφορετικά, δημιουργούν διαφορετικές εικόνες και ξυπνούν διαφορετικά συναισθήματα και αναμνήσεις. Είναι γεγονός πως ο καθένας από εμάς ακούγοντας να αναφέρει κάποιος τη λέξη αγάπη, τότε στο μυαλό του δημιουργούνται διαφορετικές εικόνες, όμορφες, μοναδικές που σημαίνουν και ξεχωριστά πράγματα.

Αδιαμφησβήτητη είναι η αξία της αγάπης στη ζωή όλων, ενώ ακόμα πιο καθοριστική είναι η μητρική αγάπη, η αγάπη και η φροντίδα που λαμβάνει το παιδί στα πρώτα στάδια της ζωής του αλλά και στη συνέχεια από τη μητέρα του. Όπως έχει αποδειχθεί από πολλές έρευνες και επιστήμονες, η μητρική αγάπη, καθώς και η έλλειψή της μπορεί να προκαλέσει πολλές αρνητικές εκφάνσεις στη ζωή ενός παιδιού, όπως και μετέπειτα στην ενήλικη ζωή του.

 

Τι είναι τελικά η μητρική αγάπη;

Η μητέρα είναι ο πιο σημαντικός άνθρωπος στη ζωή κάθε παιδιού και συνεπώς κάθε ανθρώπου. Η φροντίδα και η αγάπη που λαμβάνει κάθε παιδί από τη μητέρα του, καθορίζει την ανάπτυξή του, την πορεία της ενήλικης ζωής του, τη ψυχολογική του εξέλιξη αλλά και πολλά ακόμα που συνδέονται μεταξύ τους υποσυνείδητα.

Η μητρική αγάπη μπορεί να προσδιοριστεί, ως το αίσθημα της ασφάλειας και της πληρότητας που μπορεί να μεταδώσει μια μητέρα στο παιδί της πριν καν γεννηθεί και αφού έρθει στον κόσμο. Είναι η ανιδιοτελής προσφορά συναισθημάτων, φροντίδας που κάθε μωρό έχει ανάγκη για να αναπτυχθεί σωστά. Είναι η αγκαλιά της μάνας, το χάδι που πλημμυρίζει στοργή, η αγωνία και η λαχτάρα της και κάθε ανάσα της που μεταδίδει στο μωρό την αίσθηση του «ανήκω».

Τα πρώτα στάδια της ζωής του παιδιού, όταν είναι ακόμα πολύ μικρό, το μωρό μαθαίνει να αυτοπροσδιορίζεται μέσα από την αγκαλιά της μαμάς, την επαφή που έχει η μαμά με το μωρό, αφού είχε μάθει να ζει μέσα σε ένα προστατευμένο περιβάλλον της μήτρας.

Η μητρική αγάπη είναι ο καθοριστικός παράγοντας για τη σωστή ανάπτυξη κάθε παιδιού, για τη σχέση που θα αναπτύξει με τον ίδιο του τον εαυτό και τους γύρω του καθώς μεγαλώνει και κοινωνικοποιείται. Η αγάπη της μάνας αποτελεί τον βασικό πυλώνα για την αγάπη προς τον ίδιο του τον εαυτό, είναι η κινητήριος δύναμη για κάθε παιδί που γεννιέται μεγαλώνει και εντάσσεται σε μια κοινωνία.

Βέβαια για τον καθένα η μητρική αγάπη σημαίνει κάτι άλλο. Οι συνθήκες που μεγάλωσε και το μέρος, η οικογένεια και τα ερεθίσματα που υπήρχαν στο γενικότερο περιβάλλον πολλές φορές καθορίζουν τη στάση και τη δράση μιας μαμάς και συνεπώς και την αγάπη που μπορεί, διαθέτει, θέλει να δώσει. Φυσικά αυτό επηρεάζεται και από το πότε και πως γεννήθηκε κάποιος, ενδεχομένως τις παλιότερες εποχές η μητρική φροντίδα να ήταν διαφορική, όπως και η εκδήλωση της μητρικής αγάπης.

Σίγουρα, η μητρική αγάπη και πως ο καθένας την έλαβε και πως η κάθε μαμά μπορεί να τη μεταδώσει, διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μπορεί η μετάφρασή της να μην είναι σαφής και απόλυτα ίδια για όλους, είναι όμως απόλυτά ίδια η αξία και η σημασία της στις ζωές όλων. Άλλωστε η μητρική αγάπη, προκύπτει τις περισσότερες φορές ενστικτωδώς και αβίαστα, μεταδίδεται με αφοσίωση και πολύ λαχτάρα και μόνο θετικά μπορεί να δημιουργήσει.

Όπως και η έλλειψή της, μπορεί μόνο αρνητικά συναισθήματα, συναισθήματα έλλειψης και απόρριψης να γιγαντώσει και να επηρεάσει κάθε επόμενο βήμα στη ζωή κάθε παιδιού και ανθρώπου.

 

ΠΗΓΗ

Back to top button