Playroom

Με αυτά τα βήματα απογειώνουμε τη δημιουργικότητα των παιδιών!

Δημιουργήστε μια γωνία «χειροτεχνίας» για το παιδί

Σε κάποιο σημείο του δωματίου του παιδιού, δημιουργήστε μια «μόνιμη» γωνία, ένα χώρο όπου το παιδί μπορεί να χαλαρώσει αναπτύσσοντας τη φαντασία του και δημιουργώντας τις δικές του χειροτεχνίες. Με αυτόν τον τρόπο βοηθάτε το παιδί σας να συγκεντρώνεται σε αυτό που θέλει να κάνει.

Συζητήστε με το παιδί σας για τις δημιουργίες του

Ρωτήστε το παιδί σας τι θέλει να φτιάξει ή εφόσον φτιάξει τη χειροτεχνία του, τη ζωγραφιά του κλπ., τι σκεφτόταν και τι θα ήθελε να κάνει τη χειροτεχνία του όταν τη τελειώσει. Αφήστε το να σας περιγράψει με τα δικά του απλά λογάκια τι ένιωθε καθώς δημιουργούσε, άλλωστε είναι η καλύτερη ώρα για να ανταλλάξετε σκέψεις και συναισθήματα με το παιδί σας.

Μη διορθώνετε τη δημιουργία του παιδιού σας

Όταν κάποιος ασχολείται με καλλιτεχνικές δημιουργίες αφήνει τη φαντασία του ελεύθερη. Καταλαβαίνετε λοιπόν πως δεν υπάρχει σωστό ή λάθος σε αυτό που έχει δημιουργήσει. Γνωρίστε το παιδί σας, αφεθείτε κι εσείς σε αυτό το υπέροχο ταξίδι της φαντασίας του και γίνεται συνταξιδιώτες.

Βοηθήστε το παιδί σας να φτιάξει τη χειροτεχνία που θέλει

Κάθε φορά που το παιδί σας ασχολείται, στον ελεύθερό του χρόνο, με διάφορες δημιουργίες, καλό θα ήταν να σας έχει συντροφιά. Δεν χρειάζεται να επεμβαίνετε συνεχώς παρά μόνο όταν ζητά τη βοήθειά σας.

Επαινείτε τα έργα του

Τι πιο όμορφο συναίσθημα για την παιδική ψυχή και ικανοποίηση συγχρόνως, όταν το παιδί σας δει τη χειροτεχνία του να στολίζει το σπίτι σας. Κρεμάστε τη δημιουργία του αν έφτιαξε μια ζωγραφιά, διακοσμήστε το τραπεζάκι του σαλονιού σας με το διακοσμητικό που έφτιαξε και προπαντός δείξτε του με μια αγκαλιά πόσο χαρούμενη είστε με τη δουλειά του.

Τηρείται τους βασικούς κανόνες ασφαλείας

Πάντα να έχετε το νου σας στα παιδιά, ειδικά όταν χρησιμοποιούν κοφτερά εργαλεία, όπως ψαλίδια, μαχαίρι χειροτεχνίας ή βελόνες. Ο χώρος να αερίζεται επαρκώς, ώστε να μην ενοχληθούν τα παιδιά από τυχόν μυρωδιές (κόλλες ή μπογιές). Τελειώνοντας τις χειροτεχνίες του, καλό θα ήταν να μάθει να μαζεύει σε ένα κουτί όλα τα υλικά π.χ. ένα χάρτινο κουτί από παπούτσια.

Back to top button