Kidsnews

Η φρίκη του πολέμου στη Συρία- 100 παιδιά εγκλωβισμένα σε κτίριο που δέχεται επίθεση

Περισσότεροι από 310.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών 90.000 άμαχοι, σκοτώθηκαν στη Συρία από την έναρξη των συγκρούσεων στη χώρα τον Μάρτιο του 2011, γνωστοποίησε σήμερα το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Περισσότερα από 100 ασυνόδευτα παιδιά, έχουν εγκλωβιστεί σε κτίριο που δέχεται επίθεση.

Η μη κυβερνητική οργάνωση ανέφερε ότι 312.001 άνθρωποι, μεταξύ αυτών16.000 παιδιά, έχασαν τη ζωή τους από την έναρξη του εμφυλίου, που ξεκίνησε μετά τη βίαιη καταστολή των ειρηνικών διαδηλώσεων υπέρ της δημοκρατίας.

Ο απολογισμός αυτός περιλαμβάνει 53.000 αντάρτες και περισσότερους από 100.000 φιλοκυβερνητικούς μαχητές, μεταξύ αυτών 60.000 Σύροι στρατιώτες, όπως επίσης δεκάδες χιλιάδες πολιτοφύλακες, μέλη της σιιτικής οργάνωσης Χεζμπολάχ του Λιβάνου ή μαχητές από ξένες χώρες. Την ίδια ώρα 55.000 τζιχαντιστές σκοτώθηκαν στις μάχες, η πλειονότητα των οποίων μέλη της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος ή ακόμα και του μετώπου Φάτεχ αλ Σαμ, του πρώην παρακλαδιού της Αλ Κάιντα.

Επιπλέον, 3.683 άνθρωποι που δεν έχουν ταυτοποιηθεί έχασαν τη ζωή τους, σύμφωνα με το Συριακό Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

Εγκλωβισμένα παιδιά σε κτίριο που δέχεται επίθεση

Πολλά ασυνόδευτα παιδιά, πιθανόν περισσότερα από 100, έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο που δέχεται σφοδρή επίθεση στο πολιορκούμενο ανατολικό Χαλέπι στη Συρία, δήλωσε η υπηρεσία του ΟΗΕ για τα παιδιά, η UNICEF, σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, επικαλούμενη έναν γιατρό ο οποίος βρίσκεται στην πόλη και τον οποίο δεν κατονόμασε.

«Σύμφωνα με ανησυχητικές πληροφορίες από έναν γιατρό στην πόλη, πολλά παιδιά, πιθανόν περισσότερα από 100, ασυνόδευτα ή χωρισμένα από τις οικογένειές τους, έχουν εγκλωβιστεί σε ένα κτίριο, υπό σφοδρή επίθεση στο ανατολικό Χαλέπι», ανέφερε στην ανακοίνωση ο περιφερειακός διευθυντής της UNICEF Γκέερτ Καπελάερε.

Ο Ύπατος Αρμοστής των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Ζέιντ Ράαντ αλ Χουσέιν κάλεσε σήμερα τη διεθνή κοινότητα να απαιτήσει από τη Συρία να επιτρέψει την παρακολούθηση της μεταχείρισης που επιφυλάσσει στους ανθρώπους που εγκαταλείπουν το ανατολικό Χαλέπι, προειδοποιώντας ότι οι κάτοικοι και άλλων ανταρτοκρατούμενων πόλεων μπορεί να έχουν την ίδια μοίρα.

«Η συντριβή του Χαλεπίου, το ανυπολόγιστα τρομακτικό τίμημα στον λαό του, η αιματοχυσία, η αδικαιολόγητη σφαγή ανδρών, γυναικών και παιδιών, η καταστροφή – και είμαστε ακόμη μακράν του τέλους αυτή της ανελέητης σύγκρουσης», ανέφερε σε δήλωσή του ο Ζάιντ.

«Αυτό που συμβαίνει στο Χαλέπι μπορεί να επαναληφθεί στην Ντούμα, στη Ράκα, στην Ιντλίμπ. Δεν μπορούμε να το αφήσουμε να συνεχιστεί», είπε.

Οργή της Τουρκίας για τη σφαγή αμάχων από το συριακό καθεστώς 

«Οργή και αποτροπιασμό» εξέφρασε το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών για τη σφαγή αμάχων που φέρεται να συντελείται από το συριακό καθεστώς και τους υποστηρικτές του στο ανατολικό Χαλέπι.

Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών σε ανακοίνωσή του χαρακτηρίζει τις ενέργειες αυτές σοβαρή παραβίαση του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου και ζητεί τον άμεσο τερματισμό των επιθέσεων και την ασφαλή απομάκρυνση των κατοίκων.
Στην ανακοίνωσή του προσθέτει ότι το συριακό καθεστώς δεν δίνει καμία ευκαιρία στους κατοίκους που θέλουν να εγκαταλείψουν το ανατολικό Χαλέπι να το πράξουν και χαρακτηρίζει τις ενέργειές του όμοιες με μαζικές εκτελέσεις.

Η Τουρκία εκφράζει ακόμη τη βαθιά της ανησυχία ότι την ίδια τύχη κινδυνεύουν να έχουν οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που έχουν εγκλωβιστεί σε δύο συνοικίες στο Χαλέπι, που τελούν ακόμη υπό τον έλεγχο των ανταρτών.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Back to top button