KidsnewsΥγεία

Η παιδίατρος κα Αικατερινη Μπακατσέλου καταρρίπτει 8 μύθους για τον αυτισμό

Η Παιδίατρος Αικατερίνη Μπακατσέλου, ως επιστήμονας με πιστοποίηση ΕΚΠΑ “Αυτισμός: Συμπτώματα και αντιμετώπιση”, καταρρίπτει 8 Μύθους γύρω από το αυτισμό.

[divider]

Αικατερίνη Μπακατσέλου
Παιδίατρος- MD, MSc

Παρόλο που τα τελευταία χρόνια οι γνώσεις που αποκτήσαμε γύρω από την διαταραχή του αυτισμού έχουν αυξηθεί, εξακολουθούν να διατηρούνται κάποιοι μύθοι σχετικά με τα παιδιά με διαταραχές στο φάσμα του αυτισμού. Μερικοί τέτοιοι μύθοι είναι:

ΜΥΘΟΣ – Ο αυτισμός είναι μια διανοητική διαταραχή

Ο αυτισμός αποτελεί στη βάση του μια αναπτυξιακή διαταραχή με ιδιάζουσα συνθετότητα. Στο πλαίσιο αυτό διαφοροποιείται και από την νοητική καθυστέρηση και από τις ειδικές αναπτυξιακές δυσκολίες λόγου. Στο επίκεντρο των ερευνών είναι η νευροβιολογική του βάση.

ΜΥΘΟΣ – Τα παιδιά με αυτισμό είναι διανοητικά καθυστερημένα

Μολονότι η νοητική καθυστέρηση συχνά συνυπάρχει με τον αυτισμό, ΔΕΝ είναι όλα τα παιδιά με αυτισμό νοητικά καθυστερημένα. Το διανοητικό πηλίκο αυτών των παιδιών ποικίλλει από πολύ χαμηλό έως πολύ υψηλό.

ΜΥΘΟΣ – Ο αυτισμός είναι μια σπάνια διαταραχή

Παλαιότερα επικρατούσε η πεποίθηση ότι ο αυτισμός είναι σπάνιος. Σήμερα λόγω της καταγραφής όλων των περιπτώσεων των ατόμων που ανήκουν στο Φάσμα του Αυτισμού, και γενικότερα των Διάχυτων Αναπτυξιακών Διαταραχών, 1 στα 150 παιδιά στις Ηνωμένες πολιτείες και περίπου 1 στα 100 στη Μ. Βρετανία διαγιγνώσκονται με αυτισμό.

ΜΥΘΟΣ – Ο αυτισμός αυξάνεται με ρυθμούς επιδημίας

Η συχνότητα διάγνωσης και εντοπισμού των διάχυτων αναπτυξιακών διαταραχών έχει αυξηθεί λόγω της εξέλιξης των μεθόδων διάγνωσης που εφαρμόζονται νωρίτερα, και στο γεγονός ότι στις Δ.Α.Δ. περιλαμβάνονται και σύνδρομα μη άλλως προσδιοριζόμενα. Δεν μπορούμε να μιλάμε για επιδημία.

ΜΥΘΟΣ – Τα παιδιά με αυτισμό είναι άτακτα παιδιά που επιλέγουν να μην συμπεριφέρονται σωστά

Συγκεκριμένες επιθετικές συμπεριφορές μπορεί να είναι εκδηλώσεις που σχετίζονται με τον αυτισμό. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που ένα αυτιστικό παιδί επιδεικνύει τέτοιες συμπεριφορές. Όμως τα αυτιστικά παιδιά ΔΕΝ επιλέγουν αυτή την συμπεριφορά.

ΜΥΘΟΣ – Η κακή ή λανθασμένη γονική συμπεριφορά προκαλεί αυτισμό

Ο αυτισμός δεν προκαλείται από το αποκαλούμενο ‘ψυχρό γονεϊκό περιβάλλον’ όπως πίστευαν παλαιότερα. Δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η γονική συμπεριφορά αποτελεί αιτία εμφάνισης διαταραχών αυτιστικού φάσματος.

ΜΥΘΟΣ – Τα άτομα με αυτισμό δεν μπορούν να μορφωθούν

Ο αυτισμός απαντάται σε όλα τα επίπεδα δείκτη νοημοσύνης αλλά συνοδεύεται συνήθως από γενικευμένες μαθησιακές δυσκολίες (νοητική υστέρηση). Ωστόσο με ειδική εξατομικευμένη εκπαίδευση και υποστήριξη όλα τα άτομα με αυτισμό μπορούν να βοηθηθούν ούτως ώστε να εκμεταλλευτούν πλήρως το δυναμικό τους.

ΜΥΘΟΣ – Τα άτομα με αυτισμό αδιαφορούν για τους γύρω τους και προτιμούν την κοινωνική απομόνωση

Τα άτομα με αυτισμό συχνά νοιάζονται βαθιά για τους γύρω τους αλλά δυσκολεύονται να εκφράσουν τα συναισθήματα τους ή τα εκφράζουν με κοινωνικά μη αποδεκτές συμπεριφορές. Με σωστή εκπαίδευση μπορούν να αναπτύξουν την κοινωνική επικοινωνία.

Back to top button