Uncategorized

Η Κυρά Σαρακοστή… σε φυσικό μέγεθος από το Αρτοποιείο Κωτούζας!!!

Πιστό στις παραδόσεις του τόπου παραμένει και φέτος το αρτοποιείο-ζαχαροπλαστείο «Κωτούζας» στα Τρίκαλα. Εναρμονισμένο με το πνεύμα των ημερών παρασκεύασε την Κυρά Σαρακοστή σε λαγάνα ύψους 1.5 μ.Η Κυρά Σαρακοστή συμβολίζει τη νηστεία και την κατάνυξη των ημερών και είναι ένα από τα παλαιότερα έθιμα που σχετίζονται με τη γιορτή του Πάσχα. Πρόκειται για ένα αυτοσχέδιο ημερολόγιο για την περίοδο της Σαρακοστής. Ένα έθιμο που είναι συνυφασμένο με τη νηστεία καθώς συμβολίζει τις 40 ημέρες πριν από την Κυριακή του Πάσχα.

Επειδή παλιά δεν είχαν τα σημερινά ημερολόγια για να μετρούν το πέρασμα της νηστείας, έφτιαχναν ένα… μετρητάρι. Ουσιαστικά πρόκειται για μία ζωγραφική αναπαράσταση μιας καλόγριας, της κυρά –Σαρακοστής που την κρεμούσαν στον τοίχο.

Η Κυρά Σαρακοστή δεν είχε στόμα γιατί αντιπροσωπεύει τη νηστεία. Τα χέρια της ήταν σταυρωμένα από τις πολλές προσευχές και είχε εφτά πόδια, ένα για κάθε βδομάδα της Σαρακοστής. Κάθε Σάββατο της έκοβαν ένα πόδι.Το τελευταίο πόδι το κόβανε το Μεγάλο Σάββατο και το βάζανε μέσα σε ένα ξερό σύκο ή σε ένα καρύδι και όποιος το έβρισκε πίστευαν πως θα ήταν καλότυχος.

Back to top button