KidsnewsΥγεία

Η ζωή χωρίς γάλα και αυγό-Ένα βιβλίο με συνταγές βγαλμένο από τη ζωή ενός αλλεργικού παιδιού

Έχουμε συνηθίσει να παραπονιόμαστε οι μαμάδες όταν τα παιδιά μας δεν τρώνε όσα θα έπρεπε. Είναι λογικό, μιας και η ιδιοτροπία στο φαγητό δύσκολα χειρίζεται. Σκεφτείτε όμως, ένα παιδί που θέλει αλλά δεν μπορεί να δοκιμάσει; Ένα παιδί που αν αγγίξει οτιδήποτε περιέχει τα βασικά συστατικά αυγό και γάλα, που βρίσκονται σχεδόν παντού κινδυνεύει η ίδια του η ζωή; Εδώ μιλάμε για μια ανυπέρβλητη σχεδόν δυσκολία. Υπάρχουν όμως αυτές οι περιπτώσεις, και υπάρχουν και γονείς που καθημερινά δίνουν αυτόν τον αγώνα…να κρατήσουν τα παιδιά τους υγιή-χωρίς να τους λείψουν τροφές βασικής διατροφικής αξίας, αλλά και χωρίς να θέσουν τη ζωή τους σε κίνδυνο, δοκιμάζοντας μια λιχουδιά, όπως όλα τα παιδάκια θα ήθελαν. Η Αθανασία Θεοχάρη, είναι μια τέτοια μαμά. H κόρη της, είναι αλλεργικό στο αυγό και στο αγελαδινό γάλα. Δεν μπορεί να φάει οτιδήποτε τα περιέχει, δεν μπορεί καν να τα αγγίξει. Όμως, η μαμά Σία δεν το έβαλε κάτω. Βρήκε διέξοδο σε όλο αυτό. Θυσίασε χρόνο, άλλαξε τη ζωή της, προσάρμοσε τα δεδομένα και σήμερα βοηθά και άλλα παιδιά μέσα από ένα βιβλίο.

 

  1. Πώς είναι η καθημερινότητα μιας μαμάς με παιδί με τόσο σημαντική αλλεργική αντίδραση σε βασικά τρόφιμα;

Το δύσκολο κομμάτι είναι όταν το παιδί  βρίσκεται στο σχολείο όπου υπάρχει ο φόβος της κατά λάθος  κατανάλωσης  «απαγορευμένης» τροφής. Στο σπίτι προσέχουμε ιδιαίτερα όταν καταναλώνουμε οι υπόλοιποι γαλακτοκομικά στο να μην έρθει σε επαφή  με την αλλεργιογόνα  τροφή, υπάρχει ένα μόνιμο άγχος από τη δική μου πλευρά στο να μην κάνω κάποιο  λάθος την ώρα που μαγειρεύω ή ετοιμάζω τη σαλάτα  κ.α. Αν για παράδειγμα φτιάξω τοστ για την υπόλοιπη οικογένεια  πρέπει να προσέξω  ιδιαίτερα μην κάνω λάθος τα κασέρια και τα μπερδέψω με το δικό της. Όταν θα πιάσω  τυρί φέτα θα πρέπει να πλύνω πολύ καλά τα χέρια μου να μην την ακουμπήσω  γιατί αυτό θα της προκαλέσει  δερματική αλλεργία  ίσως και αναφυλακτικό   σοκ. Γενικότερα  χρειάζεται  ιδιαίτερη  προσοχή προς τις αλλεργιογόνες τροφές  για την αποφυγή αναφυλακτικού επεισοδίου.

Τα πρωινά δεν φεύγω ποτέ απ το σπίτι μην τυχόν συμβεί κάτι στο σχολείο και πρέπει να είμαι εκεί άμεσα διότι υπάρχει και το θέμα ότι οι δάσκαλοι δεν αναλαμβάνουν να κάνουν την αδρεναλίνη αν χρειαστεί διότι δεν είναι υποχρεωμένοι.

Στις εκδρομές ακολουθώ  κρυφά από πίσω απ το λεωφορείο και είμαι ο «φύλακας άγγελός» της χωρίς να το ξέρει σε περίπτωση που συμβεί κάτι να είμαι εκεί  ή πληρώνω γιατρό ή έμπειρο νοσηλευτή  να τη συνοδεύει σε διάφορες εξωσχολικές δραστηριότητες που είναι μακριά από εμένα.

 

  1. Πώς έγινε αντιληπτό το πρόβλημα; Ήταν κάτι που διαπιστώθηκε εκ γενετής ή αργότερα;

Στην ηλικία των 6 μηνών όπου έφαγε για πρώτη φορά την πρώτη κρέμα ρυζάλευρο βανίλια έκανε την πρώτη αλλεργική αντίδραση.  Τονίζω τη διαφορά αλλεργικής  αντίδρασης με αναφυλακτικό σοκ γιατί το 2ο μπορεί να αποβεί μοιραίο για τη ζωή και πρέπει να γνωρίζουν ΑΡΙΣΤΑ  την συμπτωματολογία  των δυο περιπτώσεων και οι γονείς αλλά και οι γιατροί των επειγόντων περιστατικών ώστε να πράξουν αναλόγως. Έχω προσωπική εμπειρία και τελικά κατέληξα μέσα στα επείγοντα να κάνω εγώ την χρήση της αδρεναλίνης στην κόρη μου γιατί ο γιατρός δεν μπορούσε να αναγνωρίσει τα συμπτώματα  και ο χρόνος περνούσε και το παιδί χειροτέρευε και χρειάστηκε να κάνω και δεύτερη αδρεναλίνη  για να την επαναφέρουμε. Εδώ θέλω να τονίσω ότι είμαι τυχερή γιατί έχω δίπλα μου ένα υπέροχο  Άνθρωπο, επιστήμονα τον παιδίατρο μας κ. Χατζηπαρασίδη Γρηγόρη που χωρίς αυτόν δεν ξέρω ειλικρινά πως θα ήμαστε, έχει σώσει στη κυριολεξία την κόρη μου με την τηλεφωνική  καθοδήγησή του ειδικά τις πρώτες φορές που χρειάστηκε να κάνω την ένεση στην κόρη μου βήμα προς βήμα. Η συμβολή του είναι ανεκτίμητη , καθώς όχι μόνο βοήθησε την οικογένεια μου με τις ιατρικές του γνώσεις, αλλά και τη στήριξε ψυχολογικά όλα αυτά τα χρόνια.

 

  1. Ποια ήταν η μεγαλύτερη δυσκολία που αντιμετώπισες;

Η αναγνώριση των συμπτωμάτων  και η διατήρηση της ψυχραιμίας  στο  να  πράξω σωστά και με ασφάλεια  γιατί όταν πρόκειται για το παιδί σου και όταν ξέρεις ότι η ζωή του κρίνεται από εσένα  τότε είναι πάρα μα πάρα πολύ δύσκολα να είσαι και να δείχνεις ψύχραιμη κυρίως απέναντι στο παιδί σου

 

  1. Τι σημαίνει για το παιδί να είναι αλλεργικό σε τόσο ευρείας χρήσεως υλικά;

Χρειάζεται να έχει πειθαρχία πάνω απ όλα, αποφυγή  προϊόντων  ακόμα  και αυτά που γράφουν  « …πιθανόν να περιέχει ίχνη»

  1. Και φτάνουμε στο βιβλίο…Πώς πήρες την απόφαση;

. H παροντική μου και κυρίως μελλοντική μου αγωνία να καλύψω τις παιδικές και διατροφικές της ανάγκες, με οδήγησαν στη  συγγραφή αυτού του βιβλίου.

Το να στερούμε το παιδί μας από παιδικά πάρτυ και οικογενειακά γιορτινά τραπέζια λόγω των απαγορευμένων τροφών που πιθανότατα υπάρχουν σ’ αυτά, δεν είναι ό,τι καλύτερο για  την υγιή συναισθηματική του ανάπτυξή και την περαιτέρω κοινωνικοποίηση του .

Το παιδί μου καθώς και τα δικά σας παιδιά έχουν αναπόσπαστο δικαίωμα να γευτούν ότι γεύεται  και κάθε μη αλλεργικό παιδί.

  1. Τι θα βρούμε σε αυτό; Σε τι θα μας βοηθήσει;

Εύκολες  αλμυρές και γλυκές συνταγές, που θα κάνουν το παιδί σας να μην  ζηλέψει τίποτα απολύτως από

τους φίλους και συμμαθητές του.

  1. Πώς μπορεί να το αποκτήσει κάποιος;

Υπάρχουν στοιχεία και πληροφορίες στη σελίδα μου

http://allergiasegala-avgo.blogspot.com/

 

  1. Σε προσεγγίζει κόσμος που θέλει να μάθει από σένα;

Με προσεγγίζουν  κυρίως  αμάδες οι οποίες αντιμετωπίζουν τις ίδιες αγωνίες, ανησυχίες και ζητούν λύσεις και προτάσεις  για την καθημερινή διατροφή των παιδιών τους κυρίως ώστε τα παιδιά τούς να μην έχουν να ζηλέψουν  οπτικά πρωτίστως και έπειτα γευστικά τίποτα  σε σχέση με όλα τα άλλα παιδάκια.

 

  1. Τι θα συμβούλευες μια μητέρα με αντίστοιχο θέμα

Πολύ καλή ενημέρωση από τον ειδικό παιδίατρο-αλλεργιολόγο   που έχει στο παιδί της  για την  αναγνώριση των συμπτωμάτων .

Εκπαίδευση όσον αφορά την χρήση αδρεναλίνης  και την διατήρηση της ψυχραιμίας

Γνώση στη διαφορά που υπάρχει ανάμεσα στην αλλεργική αντίδραση και αναφυλακτικου σοκ

Αποφυγή γαλακτοκομικών εννοείται προϊόντων ακόμα και αυτά με πιθανόν να περιέχουν  ίχνη

Και πάνω απ όλα αγάπη , κατανόηση ίσως σε κάποιες ενδεχομένως δικαιολογημένες αντιδράσεις του παιδιού. Γιατί μην ξεχνάμε είναι παιδάκια και αναγκάζονται από πολύ μικρά να στερούνται  όλα αυτά που εγώ και εσύ τρώμε άφοβα/

Ποτέ να μην πει μια μάνα ότι το παιδί της έχει πρόβλημα αλλεργίας…Έχει τροφική ιδιαιτερότητα. αυτός είναι ο σωστός όρος.

 

Καταλήγοντας λοιπόν, η αλήθεια είναι ότι αλλάζει η ποιότητα ζωής όλης της οικογένειας  πόσο μάλλον του αλλεργικού παιδιού που για παράδειγμα στο σχολείο φέρνει ένας συμμαθητής τούρτα για τα γενέθλια του και το παιδί με την τροφική ιδιαιτερότητα απλά κοιτάζει πως τρώνε τα άλλα παιδάκια το γλυκό. Όλο αυτό  είναι δύσκολο για το παιδί   και θα πρέπει  να το αντιμετωπίζει η οικογένεια και με την βοήθεια κάποιου ίσως  ειδικού (παιδοψυχολόγου.)

Το βιβλίο της κας Αθανασίας Θεοχάρη, όπως μας επισήμανε, μπορεί να είναι μια προσπάθεια μιας μαμάς, ωστόσο, πιστοποιείται από την επιστημονική ομάδα που στήριξε την οικογένειά της.

«Οφείλω να ευχαριστήσω τον παιδίατρο κ. Γρηγόριο Χατζηπαρασίδη , ο οποίος υπήρξε ο εμπνευστής και ο πολύτιμος σύμβουλος της παρούσας έκδοσης. Καθώς και τον κ. Κ. Πρίφτη, πρόεδρο της Ελληνικής Παιδοαλλεργιολογικής Εταιρίας, για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκανε, αφενός παραχωρώντας μου σημαντικές πληροφορίες επιστημονικού επιπέδου για τη συγγραφή του παρόντος βιβλίου και αφετέρου προμηθεύοντας με με υψίστης σημασίας συμβουλές για την «ιδιαίτερη» καθημερινότητα που βιώνω με το παιδί μου και τον παιδοαλλεργιολόγο κ. Μάριο Παπαδόπουλο για τις πολύτιμες συμβουλές του, εκτιμώντας ιδιαιτέρως  την αμέριστη συμπαράσταση και τον πολύτιμο χρόνο του στην ανάγνωση και έγκριση του παρόντος βιβλίου. Τέλος, τον παιδίατρο κ. Αχιλλέα Καρδούλα, που με την πολυετή πείρα του ως γιατρός και, κυρίως, την καλοσύνη του ως άνθρωπος, βρίσκεται πάντα πρόθυμα στο πλευρό μου, αλλά και στων τριών παιδιών μου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Info:

http://allergiasegala-avgo.blogspot.com/

Συνταγές για αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και στο αυγό

Ποια είναι η Αθανασία Θεοχάρη;

Η Αθανασία Θεοχάρη γεννήθηκε στα Τρίκαλα Θεσσαλίας .

Σπούδασε μουσική και τα τελευταία δέκα χρόνια  εργάζεται ως Αρχιμουσικός στην  Φιλαρμονική Ορχήστρα Οιχαλίας του Δήμου Φαρκαδόνας. Είναι παντρεμένη με τον Κώστα Θεοδώρου ,έχει δύο κόρες και ένα γιο  και ζει μόνιμα  στη Λάρισα .

Είναι εθελόντρια νοσηλευτικής του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού τμήματος Λάρισας.

Τα τελευταία χρόνια αφιερώνει τον ελεύθερο χρόνο της στην μαγειρική ,αφενός οδηγούμενη  από την ανάγκη της, καθώς η μεγάλη της κόρη εννιά ετών σήμερα έχει σοβαρή τροφική και δερματική αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και το αυγό και  αφετέρου επιθυμώντας να βοηθήσει και άλλες μητέρες ,που αντιμετωπίζουνπαρόμοια κατάσταση.

Η παρούσα έκδοση είναι μία πρώτη συγκέντρωση συνταγών μαγειρικής ,η οποία προέκυψε μετά από επίμονη πολυετή προσπάθεια και ενδελεχή έρευνα.

 Συνεχίζει να εμπλουτίζει τις συνταγές ,με απώτερο στόχο τη σωστή και ισορροπημένη διατροφή των παιδιών με αλλεργία στο αγελαδινό γάλα και το αυγό. 

Back to top button