Kidsnews

Η Άνοιξη ξύπνησε τις αρκούδες – Ώρα για ταξίδι στον «ΑΡΚΤΟΥΡΟ» του Νυμφαίου

Μύρισε” άνοιξη στο Καταφύγιο της Καφέ Αρκούδας στο Νυμφαίο και οι αρκούδες που είχαν πέσει σε χειμέριο ύπνο ξύπνησαν εδώ και αρκετές ημέρες και πλέον κυκλοφορούν έξω από τις φωλιές τους για κάποιες ώρες.

Για μία ακόμη χρονιά, οι πιο νεαρές αρκούδες, ο Κυριάκος και ο Μανώλης, ξύπνησαν πρώτες, ενώ πιο …δραστήριες από τις υπόλοιπες αποδεικνύονται η Ειρήνη και η Βέσνα. Οι υπόλοιπες κυκλοφορούν κι αυτές έξω για λίγη ώρα, αλλά προτιμούν τις φωλιές τους ακόμα.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Η Τασούλα, η Μπάρμπαρα και η Κατερίνα κοιμήθηκαν σε φυσικές φωλιές που έχουν φτιάξει οι ίδιες. Πολύ σημαντικό είναι το γεγονός ότι η Σάσα και η Αλεξάνδρα, οι δύο αρκούδες που ήρθαν από το Ζωολογικό Κήπο Θεσσαλονίκης έπεσαν για πρώτη φορά στη ζωή τους για χειμέριο ύπνο, καθώς από πολύ μικρές ζούσαν εκτός του φυσικού τους περιβάλλοντος.

Το καταφύγιο άγριας ζωής του «Αρκτούρου» βρίσκεται στο Νυμφαίο του Ν. Φλώρινας. Από τα Τρίκαλα φαντάζει μεγάλη η διαδρομή, είναι ένα ταξίδι όμως που αν ακολουθήσεις θα σου συμβεί κάτι πραγματικά ξεχωριστό: θα γυρίσεις πίσω με γεμάτα τα μπαγκάζια με γνώσεις και νέες ευαισθησίες αλλά κυρίως θα γυρίσεις πιστεύοντας ξανά ότι είσαι μέρος της φύσης.
Κάτι που δυστυχώς ξεχνάμε οριοθετώντας τις ζωές μας στα τέσσερα σημεία των πόλεων αλλά και μέσα στα καθημερινά προβλήματα της επιβίωσης στον ανθρώπινο «άγριο» κόσμο.
Η διαδρομή που ξεκινάς λοιπόν μοιάζει περισσότερο με επιστροφή παρά με πηγαιμό. Επιστροφή σε νοήματα αρχέγονα, στις ρίζες των ισορροπιών της φύσης που έχουμε διαταράξει τόσο πολύ, σε βαθμό μάλιστα που επιβίωση των άγριων ή μάλλον των ελεύθερων ζώων χρειάζεται καταφύγιο προστασίας. Ο πιο γρήγορος δρόμος είναι αυτός μέσω Γρεβενών. Οι στροφές πολλές αλλά μια στάση στο Βενέτικο ποταμό σίγουρα θα σας ανταμείψει για όλη αυτή την ανάβαση. Ο δρόμος σε βάζει στο κλίμα, αφού ταμπέλες που έχουν τοποθετηθεί είναι σαφείς «πέρασμα αρκούδας». Κι εκεί καταλαβαίνεις έναν από τους πολλούς λόγους για τους οποίους είμαστε οι μόνοι εχθροί της αρκούδας. Οι δρόμοι μας συναντώνται με τους δικούς τους. Μόνο που οι δικοί μας δεν σέβονται τη διαδρομή της επιβίωσής τους…Και έπειτα ο δρόμος φτάνει Εγνατία. Ο άξονας για τον οποίο η ΜΚΟ Αρκτούρος, έδωσε μεγάλους αγώνες ώστε να σχεδιαστεί, να επανασχεδιαστεί και να διασφαλίσει την προστασία των αρκούδων και των άγριων ζώων τόσο προς την κατεύθυνση της αποφυγής ατυχημάτων όσο και ως προς τη συνοχή των πεδίων ζωής τους, να μην κοπεί με λίγα λόγια το σπίτι τους στα δύο, γεγονός το οποίο, όπως ακούσαμε λίγο αργότερα από τους ξεναγούς του «Αρκτούρου», εξασφαλίζεται μέσα από τις υπέργειες γέφυρες και τις σήραγγες.
Βγαίνοντας από την Εγνατία προς Φλώρινα, ανηφορίζεις για το Νυμφαίο. Η Άνοιξη έφτασε σαν αύρα στην περιοχή, αφού ενώ η φύση αρχίζει να ξυπνά το θερμόμετρο παραμένει σε χαμηλά επίπεδα. Το Νυμφαίο είναι ένα στολίδι αρχοντικής αρχιτεκτονικής. Ένα κόσμημα που κρέμεται στα 1350 μέτρα. Στην καρδιά του, κάτω από τον χαρακτηριστικό ρολόι, η Νίκειος Σχολή, η οποία κτίστηκε το 1927. Εκεί λειτουργεί σήμερα το Κέντρο Ενημέρωσης για την καφέ Αρκούδα του Αρκτούρου. Στην ξενάγηση μικροί και μεγάλοι μέσα από μια κατανοητή και διαδραστική ενημέρωση, γνωρίζουν στοιχεία τόσο γύρω από τη ζωή όσο και γύρω από τις απειλές. Από εκεί και μέσα από μια μικρή διαδρομή πεζοπορίας φτάνουμε στο καταφύγιο μέρος του ίδιου φυσικού περιβάλλοντος που φιλοξενεί την άγρια ζωή. Κι αυτό είναι το σημαντικό. Η ζεστασιά τις σόμπας στο κέντρο ενημέρωσης του καταφυγίου ευπρόσδεκτη από όλους το ίδιο και η φιλοξενία των ανθρώπων του Αρκτούρου, πολλοί εξ αυτών εθελοντές. Στο κέντρο φιλοξενούνται 9 αρκούδες, επίσης μακριά από την επαφή με τον άνθρωπο και με την αποκλειστική μέριμνα των φροντιστών τους μακριά από την επαφή με τους επισκέπτες. Στο καταφύγιο οι αρκούδες έχουν ξυπνήσει και ήδη συναντήσαμε πέντε. Ανάμεσά τους και η Τασούλα, η γηραιότερη. Όλες υπήρξαν θύματα αιχμαλωσίας. Σήμερα δεν μπορούν πια να επανενταχθούν, η σωτηρία τους βρίσκεται στα χέρια των σωτήρων τους μέσα στο καταφύγιο.
Στη φωλιά του Λύκου!
Έξω από το χωριό Αγραπιδιά, βρίσκεται το καταφύγιο Λύκων. Επίσης θύματα της ανθρώπινης λαιμαργίας για εξουσία στη φύση και εκμετάλλευση των άγριων ζώων. Στο ίδιο σημείο, ο Ελληνικός Ποιμενικός. Ο Αρκτούρος, μέσα από την αναπαραγωγή του χαρίζει τα κουτάβια σε κτηνοτρόφους σε μια προσπάθεια να σταματήσουν να επιλέγουν τη θανάτωση λύκων.
Όλα αυτά όμως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης δοκιμάζονται. Ο εθελοντισμός και η στήριξη είναι η μόνη διέξοδος για να συνεχίσουν να υπάρξουν. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για τον καθένα μας, τους οποίους μπορεί κανείς να βρει εύκολα επισκεπτόμενοι το www.arcturos.gr, ή στο 2386041500.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

λυκος
Λίγα λόγια
Η λειτουργία του Περιβαλλοντικού Κέντρου ΑΡΚΤΟΥΡΟΥ στο νομό Φλώρινας έδωσε λύση στο πρόβλημα των αιχμάλωτων αρκούδων και λύκων καθώς και στην ενημέρωση του κοινού για τα μεγάλα θηλαστικά. Η αναπαραγωγή του ελληνικού ποιμενικού σκύλου και η δωρεάν διάθεση του σε κτηνοτρόφους ορεινών περιοχών αποσκοπεί στην αρμονική συνύπαρξη ανθρώπου και άγριας ζωής. Ο ΑΡΚΤΟΥΡΟΣ είναι αστική, μη κερδοσκοπική εταιρία και ασκεί πολιτική πίεση για την προστασία της φύσης αναπτύσσοντας δράσεις ευαισθητοποίησης κοινού, περιβαλλοντικής εκπαίδευσης και εθελοντισμού.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

 

 

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Back to top button