Schoolicantera

Ημέρα σχολικού αθλητισμού

Πραγματοποιήθηκε και φέτος στο Γυμνάσιο Πρίνου, η πανελλήνια ημέρα σχολικού αθλητισμού (5 Οκτωβρίου 2015) με θεματικό άξονα «Σχολικός Αθλητισμός – Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα». Μιας και το ζητούμενο δεν είναι ο πρωταθλητισμός αλλά η μάθηση δια της συμμετοχής, το σύνολο των μαθητών αλλά και των εκπαιδευτικών του σχολείου, συμμετείχε σε πολλά αθλήματα όπως ανώμαλο δρόμο, βόλεϊ, μπάσκετ, ποδόσφαιρο και τέννις. Επιπλέον οι μαθητές κατασκεύασαν και ζωγράφισαν αφίσες με συνθήματα αυτά των Ολυμπιακών ιδεωδών και παρακολούθησαν μια σύντομη βιντεοπροβολή στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου σε σχέση με τους Ολυμπιακούς αγώνες στην αρχαία Ελλάδα , αλλά και τους Παραολυμπιακούς αγώνες που διεξάγονται στη σημερινή εποχή.
Ο απώτερος σκοπός είναι η επαφή με τα Ολυμπιακά ιδεώδη τα οποία αναφέρονται σε αρχές και αξίες όπως :
α) η ευγενής άμιλλα ( ευ αγωνίζεσθαι)
β) η ισότητα
γ) η αλληλεγγύη
δ) η συναδέλφωση και η ειρήνη
ε) η επιδίωξη, όχι τόσο υλικών αλλά, πρωτίστως, ηθικών και ψυχικών απολαβών.
Μ’ αυτές τις αξίες ο αρχαίος ελληνικός πολιτισμός εμπλούτισε τον αθλητισμό και τον προήγαγε σε μέσο εξάσκησης του σώματος, καλλιέργειας του πνεύματος, εξευγενισμού και σύσφιξης των ανθρώπινων σχέσεων.
Η φυσική αγωγή είναι ο δρόμος που εξασφαλίζει στα παιδιά ψυχική και σωματική ισορροπία, ομαδικότητα, αίσθημα αλληλεγγύης και ευγενή άμιλλα. Εξάλλου, ο ιδανικός τρόπος για να μάθει κάποιος από την παιδική ηλικία να φροντίζει την υγεία του, το σώμα του αλλά και το πνεύμα του, είναι να διοχετεύσει το δυναμισμό του σε δράσεις που του ταιριάζουν.
Παράλληλα, αφενός ενδυναμώνουν την ταυτότητά τους με το ν’ αποτελούν μέρος του συνόλου και να οικοδομούν την αίσθηση του ανήκειν κι αφετέρου αναπτύσσουν κοινωνικές και ψυχικές αρετές, όπως συνεργατικότητα, σεβασμό, αυτοπειθαρχία και υπευθυνότητα, θέληση, υπομονή και επιμονή, ενσυναίσθηση και αποδοχή της διαφορετικότητας και τέλος διαχείριση τόσο της ήττας όσο και της νίκης.

Back to top button