Υγεία

Επέμβαση πλαστικής μαστού στο Νοσοκομείο Τρικάλων

Ο καρκίνος του Μαστού, ένας κεραυνός  που χτυπάει πολλές γυναίκες αφήνοντας τα σημάδια του στις ασθενείς. Αυτό που έχει σημασία βέβαια, είναι η πρόληψη.  Η πρόσβαση στην προληπτική ιατρική που μπορεί να διασφαλίσει την έγκαιρη αντιμετώπιση του καρκίνου ώστε να κερδηθεί το στοίχημα της ζωής. Στο Νοσοκομείο Τρικάλων, γίνεται ένα βήμα πιο πέρα, και μάλιστα για δεύτερη φορά. Πρόκειται για την επέμβαση πλαστικής αποκατάστασης μετά από αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή.

Η επέμβαση, πραγματοποιήθηκε 21 Μαϊου 2018 στο Γενικό Νοσοκομείο Τρικάλων η δεύτερη επιτυχημένη πλαστική επέμβαση αποκατάστασης σε γυναίκα με καρκίνο του μαστού και αμφοτερόπλευρη μαστεκτομή. Πρόκειται για μία επέμβαση αποκατάστασης σε γυναίκες που έχουν υποστεί μαστεκτομή λόγω καρκίνου μαστού.

Η επέμβαση έγινε από ομάδα γιατρών, αποτελούμενη από την Αναισθησιολόγο του Γ.Ν.Τρικάλων, κ. Ντούβλη, την κ. Καναρά Χειρουργό Μαστού του Γ.Ν.Τρικάλων, την κ. Νικολαϊδου, Πλαστικό Χειρουργό και τον κ. Παλλαντζά, επίσης Πλαστικό Χειρουργό.

 

Το στοίχημα της πρόληψης

Η μαστογραφία είναι πραγματικά απαραίτητη όπως επίσης απαραίτητη είναι η επίσκεψη σε Ιατρείο Μαστού και η εξέταση από ειδικευμένο γιατρό από την ηλικία των 20 ετών κιόλας. Γιατί σε αυτό βασίζεται η σωστή πρόληψη σε κάθε περίπτωση. Και η σωστή πρόληψη βέβαια, σε μια κοινωνία που βάλλεται οικονομικά, γίνεται μέσα από τη δημόσια υγεία. Κάθε γυναίκα πρέπει να έχει τη δυνατότητα πρόσβασης σε δημόσια δομή υγείας. Η αρχή βέβαια γίνεται με την σωστή ενημέρωση. Καλό θα είναι λοιπόν, κάθε γιατρός να παροτρύνει τη γυναίκα σε εξέταση μαστού.

Σε ότι αφορά στη δημόσια υγεία, στο Νοσοκομείο Τρικάλων, λειτουργεί ένας από τους πιο σύγχρονους ψηφιακούς μαστογράφους της χώρας. Αυτό σημαίνει ότι εξυπηρετεί εκατοντάδες γυναίκες κάθε μήνα από όλη την υγειονομική περιφέρεια και όχι μόνο. Όπως έχει αναφέρει και η χειρουργός με εξειδίκευση στον μαστό και υπεύθυνη του Ιατρείου Μαστού κα Μαρία Καναρά, «Αυτή τη στιγμή παρακολουθούμε πάνω από 70 περιπτώσεις την εβδομάδα και το μήνα κοντά στις 250 γυναίκες. Μιλάμε για το διπλάσιο αριθμό σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Αυτό είναι καλό βέβαια σε ότι αφορά στην ευαισθητοποίηση των γυναικών, ότι απευθύνονται στο Ιατρείο Μαστού. Προσπαθούμε λοιπόν να κάνουμε ότι καλύτερο μπορούμε». Και η αλήθεια είναι ότι το προσωπικό του τμήματος, πραγματικά εξαντλεί κάθε δυνατότητα που έχει. Ας αναλογιστούμε μόνο ότι η κα Καναρά είναι η μοναδική μέχρι στιγμής ειδικευμένη γιατρός στο μαστό στο Νοσοκομείο Τρικάλων. Καλό θα είναι επίσης να γνωρίζουμε ότι, για κάθε ασθενή, προγραμματίζονται και εκτιμώνται οι απαραίτητες απεικονιστικές εξετάσεις (μαστογραφίες και υπερηχογραφήματα μαστού). Υπάρχει η δυνατότητα εκτέλεσης όλων των διαγνωστικών εξετάσεων και παρεμβατικών πράξεων που αφορούν το μαστό.

Το θέμα λοιπόν της πρόληψης, θα κερδηθεί σίγουρα εφόσον τα νοσοκομεία αποκτήσουν Ιατρεία Μαστού. Δεν αρκεί μόνο η μαστογραφία, χρειάζονται γιατροί που έχουν την ειδικότητα αυτή, ώστε από νωρίς να γίνεται όλη η προληπτική εξέταση και ανάλογα με τις προδιαθέσεις που μπορεί να έχει μια γυναίκα.

«Μην ξεχνάμε ότι ο καρκίνος έχει πέσει κατά μία δεκαετία στο μέσο όρο των ηλικιών που προσβάλει. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναθεωρήσουμε την ηλικία στην οποία ξεκινά η πρόληψη» έχει τονίσει η γιατρός.

Μπορούμε λοιπόν να θωρακίσουμε την υγεία του μαστού και της γυναίκας, ενισχύοντας με Μαστολόγους τα νοσοκομεία και με υποδομές ανάλογες του Νοσοκομείου Τρικάλων ώστε κάθε γυναίκα να μπορεί να έχει πρόσβαση.

Back to top button