KidsnewsSchoolicantera

Εκπαιδευτική ρομποτική: Μια νέα δραστηριότητα για παιδιά και μάλιστα με διακρίσεις για την περιοχή των Τρικάλων

Η εκπαιδευτική ρομποτική αποτελεί μια μικρογραφία της ρομποτικής, της οποίας, εφαρμογές συναντούμε στην καθημερινή μας ζωή. Η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια εκπαιδευτική ψυχαγωγική δραστηριότητα η οποία συνδυάζει τη μάθηση με το παιχνίδι. Αντίστοιχες δράσεις εκπαιδευτικές προσέφερε το ΑΚΕΘ Τρικάλων, δίνοντας την ευκαιρία σε πολλά παιδιά να μπούνε σε έναν πραγματικά νέο κόσμο, με νέους ορίζοντες εκπαίδευσης αλλά και δημιουργικότητας.

Οι άνθρωποι του προγράμματος από το ΑΚΕΘ στην ερώτησή μας «γιατί Ρομποτική;», τονίζουν «Γιατί εισάγει τα παιδιά σε έναν κόσμο που αξιοποιεί την ανάγκη τους για παιχνίδι, συνδυάζοντάς τη με την ανακαλυπτική – διερευνητική και βιωματική μάθηση. Το ΑΚΕΘ κατά ένα μεγάλο μέρος, εναρμονίζει στόχους και στρατηγικές και προτεραιότητες, με εκείνες που καθορίζονται από διεθνείς και ευρωπαϊκές πολιτικές και συνθήκες, προκειμένου μέσα από τα ευρωπαϊκά πλαίσια να μπορεί να συμβάλλει στην υλοποίηση προγραμμάτων και στη μεγιστοποίηση του αντίκτυπου των αποτελεσμάτων τους πρώτα στην τοπική μας κοινωνία και κατόπιν σε περιφερειακό και εθνικό επίπεδο. Αυτό προϋποθέτει την ενσωμάτωση διαδικασιών και χρήση εργαλείων που μπορούν να συνεισφέρουν στους στόχους του. ένα από αυτά τα “εργαλεία” είναι η ρομποτική. Η ρομποτική αποτελεί ένα εργαλείο προκειμένου να αναπτυχθεί η STEM education σε όλες τις ηλικιακές ομάδες. Επόμενο βήμα για το ΑΚΕΘ, είναι η δημιουργία μαθημάτων κατάρτισης που χρησιμοποιούν την ρομποτική προκειμένου να συμβάλλει στην ανάπτυξη τόσο του γραμματισμού και του αριθμητισμού όσο και των ψηφιακού γραμματισμού των ενηλίκων και των ατόμων με λιγοστές ευκαιρίες για κατάρτιση».

 

Το ΑΚΕΘ διέγνωσε ότι υπάρχει ένα κενό σχετικά με την εκπαιδευτική ρομποτική στη Δυτική Θεσσαλία, έτσι δημιούργησε ένα εργαστήρι εκπαιδευτικής ρομποτικής στις εγκαταστάσεις του και συνεργάζεται με εκπαιδευτές που έχουν “τεράστια”, εμπειρία στο χώρο αυτό. Ήδη από τους πρώτους μήνες της λειτουργίας του το ΑΚΕΘ έχει διοργανώσει και έχει συμμετάσχει σε ημερίδες και πρωτοβουλίες προώθησης της εκπαιδευτικής ρομποτικής, όπως το Hour Code, τo Code Week, τη European Robotics Week, Safer Internet, ενώ οι μικροί μαθητές του θα συμμετέχουν στo  Athens Science Festival το οποίο διοργανώνεται μεταξύ άλλων από το Βρετανικό Συμβούλιο, το Ίδρυμα Υποτροφιών Ωνάση και τη Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας. Επίσης δύο μαθητές του ΑΚΕΘ συμμετείχαν στο Πανελλήνιο Διαγωνισμό Ρομποτικής.

Στο ΑΚΕΘ αυτή τη στιγμή λειτουργούν δύο τμήματα ρομποτικής Πρώτου και Δεύτερου Κύκλου και ένα Τρίτου Κύκλου. Οι μαθητές που παίρνουν μέρος στους κύκλους μαθημάτων είναι μαθητές Δημοτικού και Γυμνασίου. Χρησιμοποιούνται τα πακέτα ρομποτικής της LEGO, ενώ στη διάρκεια των μαθημάτων εμβόλιμα γίνονται προσπάθειες να εμβαθύνουν οι μαθητές και στο coding. «Αν και είμαστε ακόμη στην αρχή, στο ΑΚΕΘ γίνεται προσπάθεια να συμμετέχουν οι μαθητές προκειμένου να αποκτήσουν και εμπειρία, σε διαγωνισμούς ρομποτικής. Ευελπιστούμε την επόμενη χρονιά να δημιουργήσουμε και ένα, καθαρά, διαγωνιστικό, τμήμα προκειμένου να δώσουμε τη δυνατότητα σε όσους μαθητές επιθυμούν να συμμετέχουν και να διακριθούν σε διαγωνισμούς ρομποτικής, να έχουν επιπλέον υποστήριξη και καθοδήγηση, μιας και η εμπειρία και οι ικανότητες της προπονήτριάς μας είναι αδιαμφισβήτητες τόσο σε ελληνικό όσο και σε διεθνές επίπεδο» τονίζει ο διευθυντής του ΑΚΕΘ κ. Δημήτρης Μαγειρίας.

 

Σε ότι αφορά τη διάσταση που δίνει το ΑΚΕΘ πέραν της κατάρτισης μαθητών σε σχέση με τη Ρομποτική, ο κ. Μαγειρίας ανέφερε «Χωρίς να παραβλέπουμε ότι η εκπαιδευτική ρομποτική είναι μια ψυχαγωγική, ανακαλυπτική και διερευνητική δραστηριότητα, προσπαθήσαμε, μέσω της δόμησης των εκπαιδευτικών κύκλων που προσφέρουμε και των projects που τους υποστηρίζου, να στηρίξουμε την δεδομένη ανάγκη για σύνδεση της με την STEM education. Δεδομένου, επίσης ότι η προώθηση της STEM education αποτελεί προτεραιότητα για την Ευρωπαϊκή Ένωση, στα πλαίσια της στρατηγικής της 2014-2020, για την εκπαίδευση, θελήσαμε και το κάνουμε, να ενισχύουμε το mindset των παιδιών του αύριο, με ένα σύνολο δεξιοτήτων, ικανοτήτων και γνώσεων για το οποίο καταγράφεται η εξέλιξη του μέσα από τη δημιουργία portofolio για κάθε μαθητή.

Πρόθεσή μας, επίσης, είναι να συνδέσουμε τις δραστηριότητες των παιδιών με εκείνες παιδιών άλλων χωρών προκειμένου να έχουμε τόσο ανταλλαγές καλών πρακτικών αλλά και ανάπτυξη νέων, δημιουργώντας ένα δίκτυο μεταξύ οργανισμών που παρέχουν υπηρεσίες ανάλογες του ΑΚΕΘ».

 

Σε ότι αφορά το ΑΚΕΘ:

 

Είναι ένας ιδιωτικός οργανισμός που λειτουργεί ως:

  1. Κέντρο Επαγγελματικής Κατάρτισης,
  2. Ινστιτούτο Επαγγελματικής Κατάρτισης,
  3. Κέντρο στήριξης και πρώθησης της επαγγελματικής ανάπτυξης ενηλίκων,
  4. Κέντρο παροχής επαγγελματικής κατάρτισης σε νέους και ενήλικες από όλη την Ευρώπη στο πλαίσιο Ευρωπαϊκών και διεθνών προγραμμάτων
  5. Συμβουλευτικό Κέντρο εκπαιδευτικών οργανισμών που έχουν ως στόχο τη διεθνοποίηση και τον εκσυγχρονισμό διαδικασιών και πρακτικών στα πλαίσια της στρατηγικής τους ανάπτυξης.

Back to top button