Schoolicantera

ΕΙΔΙΚΗ ΑΓΩΓΗ: Τι αναμένεται φέτος στα Τρίκαλα

Η σχολική χρονιά βρίσκεται προ των πυλών με την ειδική αγωγή να αναμένεται να αλλάξει σημαντικά, και να αποτελεί προτεραιότητα. Όλα αυτά βέβαια, σε επίπεδο πολιτικών δεσμεύσεων που αναμένουμε να εκπληρωθούν ώστε κάθε παιδί να έχει πραγματική πρόσβαση στη δημόσια παιδεία.

Μιλώντας με τον κ. Χρήστο Μπουλούμπαση, προϊστάμενο της α΄θμιας εκπαίδευσης Τρικάλων, μας εξήγησε ότι η φετινή χρονιά ξεκινά με θετικούς οιωνούς σε ότι αφορά την ειδική αγωγή σε επίπεδο νομού τουλάχιστον. Για πρώτη φορά φέτος, το Ειδικό Σχολείο Τρικάλων θα λειτουργήσει με οκτώ(8) εκπαιδευτικούς σε αντίθεση με άλλες χρονιές, που λειτουργούσε με έξι ενώ η οργανικές θέσεις που προβλέπονται είναι μόλις πέντε! Μάλιστα, όπως τόνισε ο κ. Μπουλούμπασης, θα προστεθεί κι ένας γυμναστής ειδικής αγωγής γεγονός που σημαίνει ότι διευρύνονται τα πεδία εκπαίδευσης στο σχολείο.

Από εκεί και πέρα όμως, έχουμε και την αύξηση στον αριθμό των τμημάτων ένταξης στα σχολεία που στην περιοχή μας τα οποία στα Δημοτικά ανέρχονται φέτος στα 29, και τρία τμήματα ένταξης στα νηπιαγωγεία. Ήδη, το 50% των δασκάλων και νηπιαγωγών που θα αναλάβουν την ειδική αγωγή στο νομό Τρικάλων είναι άμεσα διαθέσιμοι, ενώ μέχρι τις 9 Σεπτεμβρίου αναμένεται και η κάλυψη των πρώτων αναγκών.

Όπως αναφέρει ο κ. Μπουλούμπασης, «Η κατάθεση αιτήσεων για γνωμοδότηση στο ΚΕΔΥ σε ότι αφορά τους μαθητές, λήγει στις 20 Οκτωβρίου. Για το λόγο αυτό εξάλλου, και για να εκτιμηθούν τα ζητήματα που θα προκύψουν μέσα στη σχολική χρονιά έχουμε τρεις περιόδους τοποθέτησης αντίστοιχων ειδικοτήτων ώστε να καλυφθούν οι όποιες ανάγκες προκύψουν εγκαίρως».

Εκτός από τα τμήματα ένταξης, για το νομό Τρικάλων προβλέπονται και εκπαιδευτικοί της παράλληλης στήριξης που προσφέρουν σχεδόν κατ’αποκλειστικότητα τις υπηρεσίες τους στο παιδί που χρειάζεται συνεχή προσωπική εκπαιδευτική συνδρομή, και που επίσης οι πρώτες τοποθετήσεις αναμένονται 9 Σεπτέμβρη, και αριθμούν έξι σε δημοτικά σχολεία και τρία σε νηπιαγωγεία. Μάλιστα, φέτος αναμένεται στην ουσία η απορρόφηση όλου του εκπαιδευτικού δυναμικού της ειδικής αγωγής στα σχολεία ενώ θα αξιοποιηθούν και όσοι δάσκαλοι έχουν αντίστοιχη εμπειρία την οποία και θα ενισχύσουν εκπαιδευτικά μέσα από σεμιναριακή κατάρτιση. Κάτι που όμως γεννά προβληματισμό και αντιδράσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα της ειδικής αγωγής.

Ο κ. Μπουλούμπασης, μιλώντας σχετικά, κάλεσε τους γονείς να απευθύνονται σε κάθε περίπτωση στις υπηρεσίες της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης όταν κάτι τους θορυβεί και τους προβληματίζει ώστε άμεσα να κινούνται οι διαδικασίες για τη σωστή εκπαιδευτική στήριξη των μαθητών. «Θα πρέπει σιγά σιγά να καταλάβουμε όλοι ότι καμία εξειδικευμένη εκπαιδευτική ανάγκη δεν αποτελεί στίγμα για το παιδί, ίσια ίσια όσο πιο νωρίς ξεκινήσει μια συνεργασία σε σχολικό επίπεδο είναι τόσο το καλύτερο για το ίδιο το παιδί και το μέλλον του», είπε χαρακτηριστικά, επισημαίνοντας παράλληλα ότι πλέον υπάρχει πρόβλεψη και οι όποιες προκαταλήψεις λειτουργούν εις βάρος των παιδιών και μόνο.

Back to top button