Kidsnews

Ειδική άδεια – μειωμένο ωράριο και για τους δύο γονείς ανάπηρων παιδιών

Τι ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης.

Αναγνωρίζεται εφεξής και για τους δύο γονείς παιδιών με αναπηρία το δικαίωμα για ειδική άδεια και μειωμένο ωράριο.

Αυτό ανακοίνωσε η υπουργός Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, κατά τον χαιρετισμό που απηύθυνε σε σχετική ημερίδα την οποία συνδιοργάνωσαν η ΑΔΕΔΥ και η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (ΕΣΑμεΑ).

Υπάλληλοι με παιδί που πάσχει από νόσημα το οποίο απαιτεί τακτικές μεταγγίσεις αίματος ή χρήζει περιοδικής νοσηλείας, δικαιούνται ειδική άδεια μετ’ αποδοχών έως 22 εργάσιμες ημέρες το χρόνο. Ίδια άδεια χορηγείται και σε υπαλλήλους που έχουν παιδιά με βαριά νοητική στέρηση ή σύνδρομο Down.

Προβλέπεται, επίσης, μείωση του ωραρίου εργασίας κατά μία ώρα την ημέρα σε δημοσίους υπαλλήλους που έχουν παιδιά με πνευματική, ψυχική ή σωματική αναπηρία σε ποσοστό 67% και άνω ή παιδιά έως 15 ετών, που πάσχουν από σακχαρώδη διαβήτη  με ποσοστό αναπηρίας 50%.

Η υπουργός αποδέχτηκε αίτημα της ΕΣΑμεΑ για τη συγκρότηση κοινής ομάδας εργασίας η οοποία θα ασχοληθεί με  θέματα κοινωνικής ένταξης και εργασίας των ατόμων με αναπηρία.

«Στο επίκεντρο της πολιτικής της κυβέρνησης είναι η στήριξη των δικαιωμάτων των ατόμων με αναπηρία και η ισότιμη πρόσβασή τους στην εργασία και στις υπηρεσίες του δημοσίου τομέα. Αυτό είναι ζήτημα δημοκρατικής ισοτιμίας και κοινωνικής διάστασης της Δημόσιας Διοίκησης», τόνισε μεταξύ άλλων η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου.

Back to top button