Schoolicantera

Βιωματικό Σεμινάριο για την σχολική βία στο Γυμνάσιο Οιχαλίας

Το Γυμνάσιο Οιχαλίας επισκέφτηκαν στις 7-3-16 από το Κέντρο Πρόληψης Εξαρτήσεων και Προαγωγής της Ψυχοκινητικής Υγείας( ΟΚΑΝΑ),η κ.Σουλιώτη Ρίτσα κοινωνική ανθρωπολόγος και η κ.Νταιλιάνη Κων/να κοινωνική λειτουργός.Στόχος τους ήταν να ενημερώσουν και να ευαισθητοποιήσουν τους μαθητές σε ένα βιωματικό δίωρο για το πιο σημαντικό ίσως πρόβλημα που πλήττει σε μεγάλο βαθμό πολλές κοινωνίες, την βία και ιδιαίτερα τη σχολική βία. Πιο συγκεκριμένα, η διευθύντρια του σχολείου αποφάσισε η ενημέρωση να γίνει σε κάθε τμήμα ξεχωριστά, ώστε όλοι οι μαθητές να συνειδητοποιήσουνόσο καλύτερα γίνεται τη σοβαρότητα αυτού του φαινομένου.

Όταν ήρθε  η ώρα της ενημέρωσης όλοι οι μαθητές μπήκαν στις τάξεις τους και αφού γνωρίστηκαν με τις κοινωνικές λειτουργούς, χωρίστηκαν σε τρείς ή τέσσερις ομάδες.Η κάθε ομάδα ήταν υπεύθυνη να καταγράψει διάφορα προβλήματα ή συμπεριφορές που τους προβληματίζουν στην καθημερινότητα τους.Μόλις τελείωσαν όλες οι ομάδες με την καταγραφή των προβλημάτων τους,συζητούσανμε τις άλλες ομάδες για να δουν ποια είναι τα κοινά τους προβλήματα και να αναρωτηθούν γιατί αυτά υπάρχουν. Κατόπιν, διαπίστωσαν ότι είχαν σχεδόν τους ίδιους προβληματισμούς. Η βία και ο ρατσισμός ως πρόβλημα τόσο έξω στην κοινωνία όσο και στο σχολικό περιβάλλον κυριαρχούσαν σε όλες τις ομάδες.

oixalia1-2

Τότε, η κοινωνική λειτουργός τους ενημέρωσε ότι η βία και ο ρατσισμός στην κοινωνία οφείλονται σε οικονομικούς κυρίως λόγους. Το χαμηλό βιοτικό επίπεδο, η φτώχεια, η έλλειψη πόρων, η ανεργία που μαστίζει τις περισσότερες από τις αναπτυγμένες χώρες αποτελούν βασικά αίτια της βίας και του ρατσισμού. Ωστόσο, τα φαινόμενα αυτά εντείνονται μέσα από τα κοινωνικά αίτια, την αδιαφορία  για τους άλλους, την εκμετάλλευση, τις αδικίες και τις καταχρήσεις. Βέβαια, αυτό που τους τόνισαν είναι ότι η βία και ο ρατσισμός αναπτύσσονται κατά την παιδική ηλικία, στο σχολείο, εφόσον οι μαθητές μαλώνουν μεταξύ τους, κάνουν διακρίσεις μεταξύ των συμμαθητών τους, ιδιαίτερα αυτών που προέρχονται από κάποια άλλη χώρα, κρίνουν τους άλλους και εκμεταλλεύονται τους αδύναμους για να πετύχουν κάποιο δικό τους προσωπικό όφελος.

Μέσα από αυτή την ενημέρωση οι μαθητές κατάλαβαν και με τη βοήθεια των κοινωνικών λειτουργών πως απαραίτητη προϋπόθεση για να υλοποιηθούν όλα αυτά και να λυθούν τα προβλήματα-προβληματισμοί τους είναι να νοιάζονται και να συμπεριφέρονται ο ένας στον άλλον με τον τρόπο με τον οποίο θα ήθελαν να τους συμπεριφερθούν και να υπάρχει εμπιστοσύνη και ειλικρίνεια μεταξύ τους

Τέλος κατάλαβαν πως δεν πρέπει να κάνουν αδικίες ακόμη και τώρα που είναι σε αυτήν τηνηλικία διότι «αν μάθεις από μικρός δύσκολα αλλάζεις στο μέλλον»

Για το Γυμνάσιο ΟιχαλίαςΦλούλη Δήμητρα,

 μαθήτρια του Γ2

Back to top button