Mommy Time

Βιταμίνη Ε, η βιταμίνη της ομορφιάς !

Ομορφιά! Έννοια μάλλον υποκειμενική, ωστόσο καθολική… Όλες και όλοι θέλουμε να μείνουμε όμορφοι και νέοι για πάντα… ή έστω για όσο το δυνατόν περισσότερο. Το μυστικό κρύβεται στη Βιταμίνη Ε, λένε οι ειδικοί, και μας το επιβεβαιώνει και ο ιατρός – παθολόγος, κ. Σπύρος Πολίτης,ο οποίος μας εξηγεί γιατί η βιταμίνη Ε είναι τόσο σημαντική και ποιες είναι οι δράσεις της, τόσο στη βελτίωση και διατήρηση της εξωτερικής μας εμφάνισης, όσο και στην εσωτερική υγεία και ευεξία.

H ομορφιά είναι κάτι το επιφανειακό ή μήπως για να είμαστε όμορφοι απ’ έξω, πρέπει να φροντίζουμε και το από …μέσα; Πώς θα τα καταφέρουμε;

«Βιταμίνη Ε είναι ο γενικός όρος για μια ομάδα ουσιών που ονομάζονται τοκοφερόλες και εμφανίζονται σε 4 μορφές: Άλφα, Βήτα, Γάμα και Δέλτα – τοκοφερόλη. Η Άλφα τοκοφερόλη είναι η πιο γνωστή και πιο αποτελεσματική μορφή. Η Βιταμίνη Ε είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη, που αποθηκεύεται για μεγάλα χρονικά διαστήματα στο σώμα. Βρίσκεται σε ορισμένα φαγητά, πλούσια σε “καλα λιπαρά” όπως το ελαιόλαδο, το σιτέλαιο, το αβοκάντο, οι ξηροί καρποί, γεγονός που καθιστά δύσκολη τη λήψη της συνιστώμενης ποσότητας Βιταμίνης Ε, αν ακολουθείται διατροφή χαμηλή σε λιπαρά», εξηγεί ο κ. Πολίτης.

«Η ισχυρή αντιοξειδωτική της δράση καταπολεμά τη βλαβερή παρουσία των ελεύθερων ριζών που προέρχονται από τον σύγχρονο τρόπο ζωής (κάπνισμα, ατμοσφαιρική ρύπανση, οξειδωτικό στρες, άγχος κ.λπ.), εμποδίζει την καταστροφή – οξείδωση των λιπαρών οξέων στον εγκέφαλο και το αίμα και μειώνει τη γήρανση των ιστών. Επίσης, συνεργάζεται με άλλα αντιοξειδωτικά, όπως η βιταμίνη C και το σελήνιο, για ακόμα μεγαλύτερη αντιοξειδωτική αποτελεσματικότητα», τονίζει ο ειδικός.

βιταμίνη Ε

► Σε ποιες τροφές τη βρίσκουμε;

Η βιταμίνη Ε υπάρχει κυρίως στα φυτικά έλαια, τους ξηρούς καρπούς, τους σπόρους και τα όσπρια.

Η ημερήσια πρόσληψή της διαφέρει σημαντικά από χώρα σε χώρα. Μπορεί να κυμαίνεται από 8-10 mg (π.χ. Ισλανδία, Φινλανδία, Νέα Ζηλανδία) έως 20-25 mg (π.χ. Γαλλία, Ελλάδα, Ισπανία). Ως ένα σημείο, οι διαφορές αυτές οφείλονται στο έλαια που χρησιμοποιούνται στη διατροφή. Για παράδειγμα, το ηλιέλαιο περιέχει περίπου 70 mg α-τοκοφερόλη ανά 100 g σε αντίθεση με το σογιέλαιο, το οποίο περιέχει μόλις 10 mg ανά 100 g. Από την άλλη μεριά, το σογιέλαιο, που χρησιμοποιείται κυρίως στη Βόρεια Ευρώπη, είναι πλουσιότερο σε γ-τοκοφερόλη. Τις μεγαλύτερες ποσότητες περιέχει το σιτέλαιο.

Άλλες τροφές πλούσιες σε βιταμίνη Ε, κυρίως α-τοκοφερόλη, είναι ο ηλιόσπορος και τα αμύγδαλα, ενώ τροφές πλούσιες σε γ-τοκοφερόλη είναι τα καρύδια και ο λιναρόσπορος. Μπορείτε, όμως, να τη βρείτε και ως συμπλήρωμα διατροφής.

Back to top button