Σχολές γονέων

Αυτοκτονούν παιδιά; Τι μας συμβαίνει;

Η 11χρονη Ιωάννα, ένα παιδί, βρέθηκε νεκρή την περασμένη εβδομάδα, πεσμένη σε μια χαράδρα στα Χανιά. Μετά την είδηση άρχισαν να βγαίνουν στην επιφάνεια πτυχές τις ζωής της, όλες εκείνες οι δραματικές στιγμές που φέρονται να οδήγησαν το παιδί στην αυτοκτονία. Λίγο πριν, μια κάμερα την εντόπισε να αγοράζει γαριδάκια από ένα περίπτερο, μαζί κι ένα αναψυκτικό καταγράφοντας μια ανέφελη κίνηση, μια μικρή κίνηση ελπίδας που γρήγορα έσβησε με τον εντοπισμό του άψυχου παιδικού κορμιού της.

Κάπου εκεί αρχίζει ένα γαϊτανάκι σοκαριστικών αποκαλύψεων… Η μητέρα αποκαλύπτει το δύσκολο οικογενειακό περιβάλλον. Μιλάει για τον κακοποιητή πατέρα, για όλα εκείνα που έπνιγαν την ζωή της μικρής με βάρη που δεν της αναλογούσαν.

 

Ποιανού λοιπόν είναι η ευθύνη της τραγικής αυτής απώλειας;

Μια κοινωνία γνωρίζει το περιβάλλον του παιδιού; Τι έπραξε;

Εισαγγελείς και πρόνοια γνώριζαν επίσης. Τι έπραξαν;

 

Τι πρέπει να γίνει ακόμη για να θεσπιστεί ένα αδιαπραγμάτευτο πλαίσιο ώστε κάθε παιδί να ζει σε ένα περιβάλλον ασφαλές για τη σωματική και ψυχική του υγεία;

Το αποτέλεσμα δεν αλλάζει… το αποτέλεσμα μένει ίδιο. Ως κοινωνία δεν έχουμε ελπίδα. Γιατί το παιδί χάθηκε, γιατί δεν γλύτωσε ούτε αυτή τη φορά.

Ελένη Χολέβα

 

Back to top button