Σχολές γονέων

Αρχίζουν ταξίδια και διακοπές – Προετοιμάστε τα παιδιά για διασκέδαση χωρίς δάκρυα!

Βγαίνουμε από το καβούκι των πόλεών μας και σιγά σιγά ετοιμαζόμαστε για διακοπές!!! Το πρόγραμμά μας δεν ισχύει πια, ταξιδεύουμε με τα παιδιά μας, όλη η οικογένεια βιώνει υπέρμετρο ενθουσιασμό αλλά και κούραση. Οι διακοπές μπορεί να μετατραπεί σε πολύ κουραστική περίοδο! Δείτε πώς θα το αποφύγετε ελαχιστοποιώντας τα δάκρυα και την γκρίνια και αυξάνοντας τη χαρά!

1.Το πιο σημαντικό tip – όπως σε όλα τα γονεϊκά ζητήματα- είναι να μείνετε ήρεμοι

Οι διακοπές είναι στην πραγματικότητα αγχωτικές για τα παιδιά. Βασίζονται σε εσάς για να ρυθμίσετε το πρόγραμμά τους αλλά και τη διάθεσή τους. Αν εσείς είστε αγχωμένοι για τα πάντα, τα παιδιά σίγουρα θα έχουν ανάλογες αντιδράσεις. Γι αυτό κρατήστε καθημερινά την ισορροπία μέσα σας πρώτ’ από‘ όλα!

2.Προετοιμάστε τα παιδιά σας για τα πλάνα των διακοπών

Στην αρχή των διακοπών, μπορείτε να δείξετε στα παιδιά σας ένα ημερολόγιο των δραστηριοτήτων σας. Σε πολλά παιδιά αρέσει να φτιάχνουν ένα βιβλιαράκι, όπου η κάθε σελίδα θα έχει μια ζωγραφιά με το τι συνέβη την κάθε ημέρα. Φάτε το πρωινό σας συζητώντας με τα παιδιά σας το πρόγραμμα της ημέρας!

3. Προπονείστε τα παιδιά σας για τη συμπεριφορά τους

Παίξτε παιχνίδι ρόλων στο αυτοκίνητο πριν φτάσετε στον προορισμό σας ή πριν φύγετε.

  • Τι λέμε όταν η θεία μας δώσει ένα δώρο;
  • Αν δεν μας αρέσει το δώρο;
  • Τι λέμε όταν ο θείος μας χαιρετήσει;
  • Τι κάνω αν δεν μου αρέσει το φαγητό;
  • Τι κάνουμε αν τα ξαδερφάκια μας τσακωθούν;

4. Μην κανονίζετε πολλές δραστηριότητες την ίδια ημέρα

Αν πάτε για φαγητό στους γονείς σας το μεσημέρι, μην κανονίσετε να περάσετε το πρωινό με τα ξαδέρφια σας και το απόγευμα στη θεία που γιορτάζει. Τα παιδιά χρειάζονται ξεκούραση, χαλάρωση. Αν δεν ηρεμήσουν για κάποιες ώρες ή θα εξουθενωθούν ή θα συμπεριφέρονται εκτός ορίων.

5. Να έχετε απαιτήσεις ανάλογες των ηλικιών των παιδιών σας

Αν συναντιέστε μόνο με ενήλικες, βεβαιωθείτε ότι τα παιδιά σας απασχολούνται με κάποιον τρόπο. Μπορούν να έχουν μαζί τους το αγαπημένο τους βιβλίο ή κάποιο παιχνίδι, ακόμα και μια ταινία για να δουν. Βεβαιωθείτε ότι έχετε στο πρόγραμμά σας και επισκέψεις σε μέρη όπου τα παιδιά σας περνούν καλά και «ξεδίνουν».

6. Φροντίστε για τη διατροφή των παιδιών σας

Τα πολλά νεύρα έχουν να κάνουν και με την πείνα! Η πολύ ζάχαρη θα κάνει τα παιδιά πολύ νευρικά, οπότε αν χρειαστεί μιλήστε με τους συγγενείς σας για να αποφύγουν να προσφέρουν συνεχώς γλυκά στα μικρά σας. Να έχετε μαζί σας σνακς πλούσια σε πρωτεΐνη σε κάθε περίπτωση.

7. Κάνετε λιγότερα, συνδεθείτε περισσότερο

Είναι μια εξαιρετική ευκαιρία για να περάσετε χρόνο με την οικογένειά σας. Αντί να αγχώνεστε για τις επισκέψεις και τα ψώνια που πρέπει να κάνετε, βρεθείτε με τα παιδιά σας, αγκαλιάστε τα, παίξτε μαζί τους!

Back to top button