Fashion&Beauty

Αρνείται να φορέσει τα ρούχα που του διαλέγεις ,τι να κάνεις!

Αρνείται να φορέσει τα ρούχα που του διαλέγεις

από την Μαριάννα Σπυράκου

Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά, τόσο περισσότερη σημασία έχουν τα ρούχα που φορούν στο σχολείο. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που έχει εισέλθει για τα καλά στη σχολική ζωή και είναι ικανή να κάνει στα ξαφνικά δύσκολη την καθημερινότητα σου.

Εκεί που όλα πήγαιναν καλά και το παιδί σου δεν έφερνε αντίρρηση σε τίποτα, ξεκινάει αίφνης να αρνείται τις επιλογές σου! «Δε μ’ αρέσουν αυτά τα παπούτσια», «καμία δε φοράει φόρεμα στο σχολείο», «δε θέλω να φοράω μπουφάν», «η τσάντα μου δεν είναι ωραία» και άλλα τέτοια περίεργα που αμέσως μαρτυρούν ότι το παιδί έχει αλλάξει αντιμετώπιση σχετικά αυτά που θέλει να φοράει. Φυσικά αυτό το γεγονός δεν ξεκίνησε αναίτια. Έχει τις ρίζες του στις στο σχολικό περιβάλλον, το οποίο επιβάλλει σιωπηλά κάποιες συγκεκριμένες τάσεις που αφορούν την ένδυση και την υπόδηση του παιδιού και μπορούν να αχρηστέψουν με μιας όλη του την γκαρνταρόμπα.

Δεν είναι λίγες οι φορές που τα πιο «κουλ» παιδιά ενός σχολείου έχουν καθοριστικό ρόλο στη διαμόρφωση αυτών των τάσεων, με αποτέλεσμα να αναγκάζουν με τον τρόπο τους και τα υπόλοιπα παιδιά να ακολουθήσουν αν θέλουν να είναι αποδεκτά. Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις η διαφορετικότητα μπορεί να φέρει κοροϊδία, γεγονός που μπορεί να πληγώσει βαθιά ένα παιδί.

Αυτό είναι ένα φαινόμενο που θα αντιμετωπίζεις συχνά όσο το παιδί μεγαλώνει. Η μόδα στα ρούχα και στα παπούτσια υπάρχει και θα υπάρχει, ανεξάρτητα με το αν τα οικονομικά δεδομένα της χώρας δεν επιτρέπουν πολυτέλειες στις σχολικές εμφανίσεις. Κάτι τέτοιο δε θα ήταν και λογικό, αφού ο βασικός στόχος του σχολείου είναι να εκπαιδεύσει ένα παιδί και όχι να του δώσει μαθήματα ενδυματολογίας.

Αν νιώσεις ότι το παιδί σου έχει υποστεί κάποια κοροϊδία σχετικά με το ντύσιμό του η το προβληματίζει παραπάνω από όσο θα έπρεπε, τότε μίλησε του. Εξήγησέ του ότι οι φίλοι του είναι εκείνοι που τον θέλουν στη ζωή τους όπως ακριβώς είναι και όχι γιατί φοράει ακριβά παπούτσια ή μοδάτα φούτερ. Είναι απαραίτητο να κατανοήσει, έστω σε κάποιο βαθμό, τι είναι σημαντικό και τι όχι, ακόμα και αν τον πληγώνει το γεγονός ότι δεν αισθάνεται πως ανήκει στα δημοφιλή παιδιά του σχολείου που ντύνονται ωραία και είναι πρότυπα για τους υπόλοιπους συμμαθητές.Μια σοβαρή συζήτηση θα τον κάνει να σκεφτεί καλύτερα κάποια πράγματα.

Στο μεταξύ, όσο μεγαλώνει προσπάθησε να μην επεμβαίνεις τόσο πολύ στο τι θα φορέσει και δώσε του το περιθώριο να έχει άποψη. Μην αγοράζεις εσύ για εκείνο ρούχα, αλλά πηγαίνετε μαζί σε ένα μαγαζί για να διαλέξει εκείνα που του αρέσουν. Αφού θα ξοδέψεις ένα ποσό για την γκαρανταρόμπα του ας είναι τουλάχιστον για ρούχα που θα επιλέξει μόνο του.

Τέλος, αν ένα ζευγάρι ακριβά αθλητικά θα το κάνει να νιώσει πιο όμορφα στο σχολείο, αγόρασέ του τα όταν πάρει τους καλούς βαθμούς του, εξηγώντας του όμως ότι αυτά δε θα αλλάξουν το ποιος είναι, ποιοι είναι οι πραγματικοί του φίλοι και το ότι η εμφάνιση δεν είναι το παν. Έτσι θα ανταμειφθεί για την προσπάθεια με κάτι που θέλει πολύ και θα καταλάβει ότι αυτό που τόσο επιθυμεί δεν είναι τόσο απαραίτητο, ώστε να το πάρει την ίδια στιγμή που το ζήτησε.

Back to top button