KidsnewsSchoolicantera

Από μικροί «μαθηματικά μυαλά» οι Τρικαλινοί μαθητές

Με ιδιαίτερη επιτυχία διεξήχθη σήμερα ο 10ος Μαθηματικός Διαγωνισμός στα δημοτικά σχολεία του νομού Τρικάλων και όλης της χώρας με τίτλο «Παιχνίδι και Μαθηματικά» που διοργάνωσε η Μαθηματική Εταιρεία (ΕΜΕ) και συντόνισε άψογα σε τοπικό επίπεδο το παράρτημα της ΕΜΕ στα Τρίκαλα.

Ο διαγωνισμός διεξήχθη υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας για τους μαθητές των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων κατά τις δύο πρώτες διδακτικές ώρες, δηλαδή από τις 8:15 πμ έως τις 10:15 πμ.

Η συμμετοχή ήταν προαιρετική και μπορούσαν να λάβουν μέρος οι μαθητές των προαναφερόμενων τάξεων όλων των δημοτικών σχολείων. Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του τοπικού παρατήματος κ. Στέλιος Αμπράζης μιλώντας στο trikalakids.gr, οι συμμετοχές και αυτή τη φορά ξεπέρασαν κάθε προσδοκία με τους μικρούς μαθητές να σπάνε το «φράγμα» της επιφυλακτικότητας απέναντι στα Μαθηματικά παύοντας να τα θεωρούν ένα δύσκολο μάθημα αλλά ξεκινώντας να τα ζούνε ως μία σπουδαία εκπαιδευτική εμπειρία!

«Η αλήθεια είναι ότι τα τελευταία χρόνια τα παιδιά έρχονται πιο κοντά στα Μαθηματικά, προσεγγίζουν πιο εύκολα τις έννοιές τους και συμμετέχουν σε διαγωνισμούς. Αυτό πιστεύω ότι έχει να κάνει με τη σημαντική αρωγή των εκπαιδευτικών σε αυτή την κατεύθυνση και αναμένεται στο μέλλον να ανοίξει νέους ορίζοντες για τους μαθητές μας. Ειδικά στα Τρίκαλα που είμαστε ο νομός με τις περισσότερες επιτυχίες!», τονίζει ο κ. Αμπράζης.

Στόχοι και σκοποί αυτού του διαγωνισμού ήταν, οι μαθητές: α) να αντιληφθούν ότι τα Μαθηματικά προσφέρουν αρκετές δυνατότητες στη ζωή μας, β) να εκτιμήσουν τη χρήση των Μαθηματικών σε πολλές ανθρώπινες και καθημερινές εφαρμογές, γ) να χρησιμοποιήσουν τη σκέψη τους και τις γνώσεις τους στην επίλυση προβλημάτων.

Ορισμένα από τα ερωτήματα – δραστηριότητες δόθηκαν ως παιχνίδι και κάποια άλλα απαιτούσαν τον υπολογισμό της λύσης ενός προβλήματος, με τους μαθητές και στις δύο περιπτώσεις να δίνουν στον καλύτερό τους εαυτό.

Πέρυσι, στον 9ο διαγωνισμό «Παιχνίδι και Μαθηματικά» είχαν λάβει μέρος 60 δημοτικά σχολεία με 132 τμήματα. Δηλαδή το 85% του μαθητικού δυναμικού των Ε΄ και ΣΤ΄ τάξεων!

Back to top button