Kidsnews

Αλληλεγγύη σε κάθε γωνια!

Παγκόσμια δράση, τρικαλινή πρωτοβουλία, ανθρώπινη συμπαράσταση και αλληλεγγύη από τα παιδιά. Σε αυτή τη φράση συνοψίζεται το μεγάλο σε έκταση, διάρκεια και, κυρίως, προσφορά, πρόγραμμα, που υλοποιείται στα Τρίκαλα και το ερχόμενο Σάββατο ουσιαστικά παίρνει σάρκα και οστά, βοηθώντας ανθρώπους που έχουν ανάγκη. Διότι από τις 10 το πρωί, του Σαββάτου 12 Δεκεμβρίου 2015, μπροστά από το Δημαρχείο Τρικκαίων, 160 μαθητές και Οδηγοί θα συγκεντρώνουν τα επιτεύγματα της προσπάθειά τους, που συνοψίζονται σε:
– Το «τρένο της Ελπίδας»
– Το «τρενάκι της προσφοράς»
– Το «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Οδηγικής Αλληλεγγύης»
– Χριστουγεννιάτικες κατασκευές με τρόφιμα
Και στη 1 το μεσημέρι, ο Δήμαρχος Τρικκαίων θα απονείμει πιστοποιητικά στους συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες. Ακολούθως, ολόκληρη αυτή η δράση και τα τρόφιμα που συγκεντρώθηκαν από τα ίδια τα παιδιά, θα αποδοθούν στους έχοντες ανάγκη στον Δήμο Τρικκαίων, μέσω του Κοινωνικού Παντοπωλείου.
Το πρόγραμμα (συμμετέχουν συνολικώς 90 χώρες και ο Δήμος Τρικκαίων εκπροσωπεί τη χώρα μας) έχει τον τίτλο World Wonder Day και αφορά στον τρόπο με τον οποίο, όταν τα παιδιά νοιαστούν, μπορούν να γίνουν θαύματα (λογοπαίγνιο με τις δύο έννοιες της λέξης wonder στην αγγλική γλώσσα).
Στόχος του World Wonder Day (https://worldwonderday.com), είναι να καλλιεργήσει στα παιδιά την κριτική σκέψη και να τα παρακινήσει να βρούνε τα δικά τους ερωτήματα πάνω σε ένα παγκόσμιο ζήτημα και να προτείνουν λύσεις πάνω σε αυτό. Έτσι, το πρόγραμμα με τις 4 συμμετοχές από την περιοχή μας, αποδίδει και «κάνει θαύματα» σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.
Στα Τρίκαλα υπήρξε τριπλή συμμετοχή:
1. Οι μαθητές της ΣΤ’ Τάξης του 35ου Δημοτικού Σχολείου, κατέγραψαν τα ερωτήματά τους στη διάρκεια του μαθήματος των αγγλικών και τα μοιράστηκαν με ένα σχολείο στο Dubai. Επίσης δημιούργησαν με τρόφιμα που συγκέντρωσαν «το τρένο της ελπίδας» και επισκέφτηκαν το Κοινωνικό Παντοπωλείο της πόλης μας.
2. Οι μαθητές του Κέντρου Ξένων Γλωσσών «The School Master» κατέγραψαν επίσης τα ερωτήματά τους και τα μοιράστηκαν με τις απαντήσεις τους, με δύο σχολεία στην Πενσυλβανία και ένα σχολείο στην Καλιφόρνια. Δημιούργησαν επίσης τις δικές τους χριστουγεννιάτικες κατασκευές με τρόφιμα που συγκέντρωσαν για να προσφερθούν.
3. Οι μαθητές του ΓΕΛ Οιχαλίας κατά τη διάρκεια του μαθήματος των αγγλικών αντάλλαξαν τα ερωτήματα τους με ένα σχολείο στην Λευκορωσία. Τα τρόφιμα που συγκέντρωσαν θα διατεθούν σε οικογένειες στην Οιχαλία.
4. Το Τοπικό Τμήμα Τρικάλων του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού, στο πλαίσιο της καθιερωμένης καλής πράξης των Χριστουγέννων που κάθε χρόνο πραγματοποιεί, αποφάσισε να συμμετάσχει στο πρόγραμμα αυτό. Ετσι, ο Κλάδος Αστεριών, με τη βοήθεια του Κλάδου Οδηγών και Μεγάλων Οδηγών αποφάσισαν να στήσουν το «Χριστουγεννιάτικο Δέντρο της Οδηγικής Αλληλεγγύης» από κονσέρβες που στόλισαν τα ίδια τα παιδιά, ενώ ο Κλάδος Πουλιών θα μας ταξιδέψει με το «τρενάκι της προσφοράς» που δημιούργησε από τρόφιμα που συγκέντρωσε.
Όλες αυτές οι δράσεις συνολικοποιούνται το ερχόμενο Σάββατο, μπροστά από το Δημαρχείο, καθώς οι ημέρες χαράς μπορούν να αποκτήσουν νόημα, όταν τα ίδια τα παιδιά τις αφομοιώσουν, ενισχύοντας δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης.

Back to top button